|
חשוב לציין שהדת הבהאית מעודדת טיפוח של יופי חיצוני. זו הסיבה לכך שהמבנים שלהם מתוכננים היטב ומיועדים לא רק למטרות פונקציונליות אלא גם לשם השגת האפקט האסתטי.
כאשר אושרה, למשל, התוכנית להרחיב את "הגן הפרסי" המקורי בחיפה למיתחם בוטני ענק שיכלול את כל המדרון המרכזי של הכרמל הפונה אל נמל חיפה, החליטה העירייה "להזיז" חלק גדול משדרות בן גוריון (הרחוב המרכזי של "המושבה הגרמנית, השינה, שנבנתה במקור על ידי הטמפלרים) כך שהקטע הישר של הרחוב ,יתיישר" בדיקו עם קו הגנים היורד מן ההר. הבנייה הבהאית בחיפה היא אחת הסיבות לכך שלחיפה קל יותר לשווק את עצמה חיצונית כעיר בעלת חזות חיצונית מרשימה.
אנקדוטה אחת לסיום. לפני כחמש שנים נסענו לטיול באלסקה. בין היתר, עברנו בעיירה בשם פאלמר, המארחת מדי שנה את היריד השנתי של אלסקה: דוכנים, מתקני שעשועים, חנויות, הגרלות, בידור להמונים ומה לא. היו שם גם לא מעט מרכזי חלוקת חומר של גורמים שונים. אחד הצנועים והנאים שבהם היה של בני הדת הבהאית. איש לא עמד בכניסה ולא שידלו אותי להיכנס (כפי שהדבר קורה, למשל, עם מניחי תפילין או עם מחלקי קלטות כלשהם במקומות ציבוריים בארץ). כשנכנסתי לשיחה עם הנוכחים, נשאלתי מהיכן אני וכשעניתי שמוצאי מחיפה הם התפעלו למדי והמטירו עלי שאלות בנוגע לעיר, לתושביה ולאופייה. האוניברסליות של הדת הזו מחד והמיעוט היחסי של מאמיניה מאידך הופכים כל ישראלי שמכיר את המונחים הסיסיים של הדת הבהאית לאטרציה קטנטנה בפני עצמה.
|
|