בתשובה לתשע נשמות, 28/01/16 18:47
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672772
הטיעון שלך בחלק הראשון של דבריך הוא כה מוזר (על כל חלקיו) שהוא משאיר אותי פעור פה, ללא יכולת תגובה.
אשר לדוקטרינת דאחיה של איזנקוט הישן, זה לא דומה למה שהצעתי. האזן לדבריו של גיורא איילנד שלהם הבאתי קישור. זה מה שהצעתי. חוץ מזה הדברים האלה נאמרו כפי שאתה מעיד לפני שבע שנים, ושוב אינם חוזרים בהסברה שאנו מקבלים היום מדי פעם ממערכת הביטחון וצה''ל.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672783
לגבי הסעיף הראשון, אתה יכול לעיין בסעיפים 52 ו-‏54 של הפרוטוקול הנספח הראשון לאמנת ז'נבה, שם כתובים (בין היתר) הדברים הבאים:

2. Attacks shall be limited strictly to military objectives. In so far as objects are concerned, military objectives are limited to those objects which by their nature, location, purpose or use make an effective contribution to military action and whose total or partial destruction, capture or neutralization, in the circumstances ruling at the time, offers a definite military advantage.

וגם:
2. It is prohibited to attack, destroy, remove or render useless objects indispensable to the survival of the civilian population, such as foodstuffs, agricultural areas for the production of foodstuffs, crops, livestock, drinking water installations and supplies and irrigation works, for the specific purpose of denying them for their sustenance value to the civilian population or to the adverse Party, whatever the motive, whether in order to starve out civilians, to cause them to move away, or for any other motive.

להבנתי, בימינו לא רק אספקת מי שתיה אלא גם אספקת חשמל נחשבת לצורך קיומי של האוכלוסיה ופגיעה מכוונת בה שלא לצורך צבאי מובהק תיכלל לא רק באיסור הראשון אלא גם באיסור השני. מהן המטרות הצבאיות הלגיטימיות? אתה יכול להסתכל בויקי (Legitimate_military_target [Wikipedia]) ולמצוא שמתקני הפקת אנרגיה שאינם מיועדים לשרת את האוכלוסיה לצרכי הקיום שלה אלא למטרות צבאיות (וזה בהחלט המצב במקרה דאעש) הם מטרות לגיטימיות.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672789
הציטוטים האלה לא מעלים, כמובן, ולא מורידים דבר.
אין כל הבדל בין בין שדה נפט שמשרת את ה"חליפות" ובין שדה נפט שמשרת את משטר אסד שנלחם מולה, ובין תחנת כוח במדינת לבנון שמוליכה אספקת חשמל, בין השאר, לסוללות הטילים בתחומה שמרעישות יעדים אזרחיים אצלנו. ההבדל נעשה ע"י שיפוט סובייקטיבי שמחליט מי הטובים ומי הרעים, ואין לו כל ערך.
שיא המוזרות בדבריך הקודמים היה הצדקת הריגתם של אלפי אזרחים כדבריך, בהפצצות הרוסים. לכך לא הבאת ציטוטי תמיכה מהחוק, ואולי כוונתך היא שהמלחמה מתנהלת מחוץ לחוק, כמו במלחמת העולם השנייה. איזה סעיף בחוק הבין לאומי מאפשר הוצאה אל מחוץ לחוק ?
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672808
כשאתה מפציץ שדה נפט ששייך למשטר אסד הוא יכול להגיש נגדך תלונה במועצת הבטחון או בבית הדין הבינ"ל בהאג. כשאתה עושה את זה בלבנון אז לבנון יכולה. דאעש לא יכול, והוא גם מתקשה לגייס במקום כלשהו בעולם דעת קהל שתטען נגדך. לכן ההשלכות של פעולה כזו מול כזו עשויות להיות שונות.

החוק הבינ"ל לא מאפשר הוצאה מחוץ לחוק, אבל לחוק הבינ"ל אין ממשלה בינ"ל שתאכוף אותו. הוא תקף בפועל רק במקומות בהם יש מדינה אחת או יותר שתהיה מעונינת לאכוף אותו או לדרוש accountability ממי שפועל שם. האזור שבשליטת דאעש הוא כרגע מין מערב פרוע שאין בו שליטה אפקטיבית של אף גורם מדינתי, ואין שום גורם כזה שמעונין לדרוש דין וחשבון מהמדינות שפועלות נגד דאעש. לכן רוסיה פועלת שם בוואקום משפטי בפועל, גם אם לא דה-יורה.

נדמה כאילו אתה מתיחס לכל מה שאני אומר לגבי החוק הבינ"ל כאילו אני מדבר על מה שאמור להיות. אני מדבר על מה שקורה בפועל, ואלו דברים שונים מאד. לא סוד שהאכיפה של החוק הבינ"ל היא סלקטיבית, זו עובדת מציאות. עובדה היא גם שלגבינו החוק הזה דווקא כן נאכף (או לפחות יש מי שמנסה לאכוף אותו), וזה שיקול שאנחנו צריכים להביא בחשבון. כמובן, כאנשים מוסריים אנחנו צריכים לפעול באופן מוסרי בין אם מישהו מתכוון לאכוף עלינו חוקים ובין אם לא, אבל אמות המדה המוסריות לא תמיד חופפות במדויק את אלה של החוק הבינ"ל.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672822
אתה מתייחס לחוק כמשהו קשיח שאפשר להבינו רק בצורה אחת, היא הצורה שאתה מבין. אבל זאת עובדה שהשיפוט לא נעשה על ידי מחשב אלא על ידי שופטים בני אדם, ולמרות כל מה שאתה כותב על ''גורם מדינתי'' וכו' אני בטוח שאם יימצא שופט שיגדיר שדה נפט של אסד כתשתית אזרחית שאסור לפגוע בה על סמך הדין הבין לאומי יימצא גם שופט שיגדיר ככזה שדה נפט של ה''חליפות''. ברור שכל השופטים יגדירו את מעשה ישראל כבלתי חוקיים. זה חוק יותר חזק מהחוקים הכתובים.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672834
כדאי לציין שלמרות דבריך, עד היום שום דבר שישראל עשתה לא הגיע אפילו לבית הדין, שלא לדבר על לצאת אשמים.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672798
אז אנחנו צריכים להיות היחידים ששומרים על החוקים האלה?
ישראל היא הילד החנון של המזרח התיכון ושל העולם, שמתעקש לשמור על החוקים למרות שהם גורמים לו לנזקים והפסדים באופן עקבי ולמרות שכל הצבועים מסביב עוקפים את החוקים או עוברים עליהם.

אני חוזר על דברי בקשר לצורך באמצעים חריפים לשיקום ההרתעה הישראלית, על מנת שאיום ישראלי יהיה אמצעי מספיק על מנת למנוע לחימה בפועל או פעילות עוינת אחרת.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672784
ולגבי המשך הטיעון שם, לא ברור לי מה מפתיע אותך כל כך. גם מלה''ע השניה התנהלה מחוץ לחוקי המלחמה, ואיש לא נתן את הדין על פשעי המלחמה שביצעו בעלות הברית - לא הרוסים על הברוטליות שלהם בגרמניה ולא הבריטים והאמריקאים על ההפצצות המכוונות נגד אזרחים בגרמניה וביפן. הסיבה לכך שהדבר לא הפריע לעולם המערבי היא שמדינות הציר הפכו להיות מזוהות (בצדק) עם רע מוחלט, ונגד רע מוחלט נדמה שכל האמצעים כשרים. דאעש הצליח לקנות לעצמו מעמד דומה. הוא הרג לאין ערוך פחות סורים מאשר אסד, כמובן, אבל אסד לא פרסם סרטוני עריפת ראשים. לכן דאעש נתפש כגוף שאין לברור באמצעים במאבק מולו, ופגיעות באזרחים נתפשות כמחיר נסבל למען הבסתו. אילו היתה מדינה שהיתה עומדת מאחוריו היא היתה יכולה להצביע על הפגיעות האלה ולזעוק, אבל אין כזו.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672791
התגובה שלך קצת אנאכרוניסטית, לא? הרי החלק של "חוקי המלחמה" שאתה מדבר עליו (אמנת ז'נבה הרביעית) נחתם אחרי ובעקבות מלחמת העולם השניה. להבנתי גם הפושעים הנאציים לא נשפטו על הפצצות על ערים אזרחיות מכיוון שהדבר נחשב ללגיטימי עד אותה תקופה.
מתי הופנמה מלוא חומרתן של המנהרות 672812
היו מספיק פשעי מלחמה גם לפי אמנת האג שהיתה בתוקף מ-‏1907. אונס וביזה כפי שהרוסים הפעילו בגרמניה ובמקומות אחרים היו, כמובן, אסורים (ואלה לא היו מקרים בודדים אלא מדיניות). אמנת האג אוסרת על תקיפת או הפצצת ישובים אזרחיים לא מוגנים. מרשל האוויריה הבריטי, ארתור "המפציץ" האריס הודה שהוא הניח שאם הגרמנים ינצחו הוא יעמוד לדין כפושע מלחמה.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים