|
צר לי שרק כעת נעשיתי מודע לקיומו של הפתיל ההזוי הזה. אנסה להשיב לגופו של עניין למרות שקשה להתעלם מהערות כמו „הוגי הפרסומת [...] חכמים בדיוק כמו הד"ר שלגלג עליהם”. מר נקודה, שכתב את התגובה הזו, לא מכיר אותם (כנראה), לא מכיר אותי (אני מקווה) וכתב עלי דברים לא נכונים (הלגלוג היה על הפרסומת, לא על הפרסומאי). ליתר ביטחון הוא לא כתב את שמו או את כתובת הדואר האלקטרוני שלו.
וכעת לעניין. קלוריות הן קלוריות. כשאומרים על משהו שהוא דל־קלוריות, אין דרך להתכוון למשהו אחר. מדד גליקמי הוא מדד למהירות שבה עולה רמת הסוכר בדם לאחר אכילת מזון עתיר קלוריות (נניח לצורך הדיון ש„אנרגיה” פירושה „מדד גליקמי” כפי שניסה מר נקודה לומר). יתכן מזון שיש בו הרבה קלוריות ומדד גליקמי נמוך. מזון עם מעט קלוריות ומדד גליקמי גבוה כנראה אינו אפשרי. כל זה בהנחה הלא מבוססת שכאשר פרסומאי אומר „פצצת אנרגיה” הוא מתכוון למדד גליקמי גבוה, כפי שמשתמע מהודעותיו של מר נקודה. לי מובן שההנחה הזו שגויה; הפרסומאי יודע שלקלוריות יש דימוי שלילי ולאנרגיה יש דימוי חיובי וזה הכל.
בשורה התחתונה, המדד הגליקמי הוא באמת פופולרי בקביעת דיאטות למיניהן אך הוא בעייתי. לפירות יש מדד גליקמי די נמוך ותכולת סוכרים גבוהה. אורז ותפוחי אדמה מפורסמים במדד גליקמי גבוה מאד והם מרכיב עיקרי של התפריט בהרבה מאד מדינות שאין בהן בעיות של השמנה, סוכרת או מחלות לב. אנחנו בדרך כלל מנחים חולי סוכרת לא להפריז בצריכת פירות למרות המדד הגליקמי הנמוך שלהם.
קפה, לעומת זאת, מעלה את רמת הסוכר בדם (אמנם במידה מעטה ונחוצה לכך כמות קפה גדולה) אך לא ניתן כלל לחשב עבורו את המדד הגליקמי, שהוא מדד רק למזונות המכילים בעצמם סוכר (יש לצרוך 50 גרם פחמימות מהמזון הנבדק כדי למדוד סוכר ולחשב מדד גליקמי). אם אנחנו מחפשים מזון בעל תכולת אנרגיה נמוכה המעלה את זמינות הסוכר בגוף („פצצת אנרגיה” דלת קלוריות), קפה הוא מועמד לא רע (למרות שליתר ביטחון אני מוסיף כ-10 גרם סוכר לכל כוס קפה).
|
|