בתשובה לדורון הגלילי, 05/11/09 8:55
מבחן בוזגלו 529534
נניח שאני מנכ"ל/בעלים של חברה גדולה. אני רוצה לבצע מהלך ומתייעץ עם היועץ של החברה לגבי חוקיותו. היועץ אומר לי שהמלך לשיטתו אינו חוקי. משפטן אחר החביב עלי מוסר לי שלדעתו המהלך כן חוקי, ולכן אני מתכוון לבצע אותו. האם נראה למישהו סביר, שהיועץ של החברה לא יציג את עמדת החברה (עמדתי) בבית המשפט ? ואם הוא אינו מאמין בטיעוני, הוא ישמור זאת לעצמו ולדיונים פנימיים. לכל היותר יוכל לומר "אמרתי לך" לאחר פסיקה של בית המשפט.

כמעט כל בעל תפקיד, בהיותו מועסק, נדרש לפעמים לזנוח את דעתו לטובת דעת הממונים עליו. האם נראה למישהו סביר שחייל יעביר במחסום אדם שצה"ל החליט שאינו רשאי לעבור ? או שאולי צה"ל לא יכול לצפות מהחייל לייצג אותו במחסום ?
מבחן בוזגלו 529538
אז זהו, שהיועץ המשפטי לממשלה, למרות השם המטעה, אינו פרקליטה של הממשלה.
וגם לגבי החייל במחסום, המדינה מצפה (ואפילו דורשת!) ממנו שלא לבצע פעולות אסורות, אפילו אם צווה לעשותן לאורך כל שרשרת הפיקוד המוסמכת, משר הבטחון ועד למפקדו הישיר.
מבחן בוזגלו 529539
לא מדוייק. המדינה מצפה (ואפילו דורשת!) ממנו לא לבצע *פעולות בלתי חוקיות בעליל*. פעולות "בלתי חוקיות" סתם, הוא *מחוייב* לבצע (ואז להתלונן).
מבחן בוזגלו 529562
נכון.
פעולות ''בלתי חוקיות'' סתם הן לא פעולות אסורות.
מבחן בוזגלו 529580
להבנתי מדובר בפעולות אסורות (החוק אוסר אותן) אלא שאינן מגיעות לכדי 'דגל שחור' וכו'. או שאני לא מבין מה התכוונת.
מבחן בוזגלו 529581
חייל שמקבל פקודה, החוק מעמיד בפניו שתי אפשרויות, ושתיים בלבד: או שהוא *חייב* למלאה, או שהוא *חייב* שלא למלאה.
אין פקודות "אפורות" שהוא *רשאי* לסרב להן, או למלאן, לפי שיקול דעתו.
מכאן, כל אותן פעולות שאינן מגיעות לכדי 'דגל שחור' הן פעולות אסורות, נקודה. כל שאר הפעולות, אלו שאינן תקינות, אלו שהחוק אוסרן בד"כ, אלו שדגלים מצבעים שונים מתנוססות מעליהן, מותרות בנסיבות מסוימות.
מבחן בוזגלו 529583
שוב: להבנתי זה לא בדיוק המצב. נניח, חייל שמקבל פקודה מהמ"מ שלו לנסוע בכביש הערבה ב-‏120 מחוייב למלא את הפקודה, אבל אחרי זה הוא יכול להתלונן והמ"מ ייענש. זה לא שהפקודה הייתה "מותרת" - לנותן הפקודה אסור היה לתת אותה. אבל כיוון שהיא לא הגיעה למקרה הקיצוני של פעולות ש*לעולם אסורות ולא משנה מה הנסיבות*, פעולות 'דגל שחור', החייל חייב לבצע ולו משיקולי *אולי יש סיבה שמצדיקה ואני לא יודע את זה*. אבל זה לא אומר שהפקודה הייתה *מותרת* - המ"מ יכול להיות מורשע עליה בבית-משפט.
מבחן בוזגלו 529584
אכן, לנותן הפקודה אסור היה לתת אותה, והמ''מ יכול להיות מורשע עליה בבית-משפט. עדין, למרות שככלל הפעולה אסורה, לחייל בנסיבות המקרה היא היתה מותרת (וכאמור, ע''פ פקודות הצבא, אפילו מחוייבת).

אבל זה הכל סמנטיקה.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים