|
קרנות פנסיה נושאות בחובן את רעיון ההדדיות: הן מבוססות על תוחלת חיים ממוצעת, כך שמי שאיתרע מזלו למות צעיר מממן את הפנסיה של מאריכי הימים.
ברגע שההדדיות היא חלק אינהרנטי מהמשחק, אותם 30,000 ש"ח אינם לגמרי בטוחים. הם מבטאים את מיטב ההערכה של מנהלי הקרן לגבי שווי ההשקעות שלך, וזה יהיה הסכום אותו תוכל להוון, אם תרצה בכך, בהגיעך לגיל המתאים. אם תחליט לא לעשות זאת, ייתכן שתזכה לפנסיה עד גיל 239 ואותם 30,000 יהיו, בעצם, שוים הרבה יותר.
מוסדות פיננסיים אינם חסינים מהתמוטטות. לא רק קרן הפנסיה, גם חסכונות בנקאיים שלך עלולים להתנדף, מניות לקרוס וביתך להשרף. כל זה לא שייך בכלל למדינה. היא לא תודיע לקרן הפנסיה להכפיל את הסכומים באותו מקדם עידוד זיקנה שכן היא לא המבטחת שלך (עד שאיציק ש. ושאר דורשי טובתך יצליחו לגרור אותה לשם). המדינה תתערב רק כאשר קרן הפנסיה תצעק "געוואלד, נגמר לי הכסף"1 והיא תתערב בכיוון של מזעור הנזק למבוטחים מתוך איזה הסכם לא כתוב של ערבות הדדית בין כל אזרחי המדינה. בתמורה להזרמת הכספים, סביר מאד שהמדינה תדרוש מקרן הפנסיה להרע את תנאיך במידת מה, כך שבמקום אותם 30,000 ש"ח יעמדו לרשותך, נניח, 20,000. ללא ההתערבות הזאת היו לך עוד פחות, ועליך להבין שאותה הזרמת כספים הקטינה בהכרח זכויות אלה ואחרות של אזרחים אחרים שלא היו קשורים בכלל עם הקרן שלך. אם אתה זוכר את משבר המניות הבנקאיות, צריך להיות לך קל מאד להבין את זה. _____________ 1- צעקה שתגרום לרגשות מעורבים אצל ירדן.
|
|