|
"...שוק המניות כלל איננו דבר פשוט - זהו השוק היחיד בו נסחרים ניירות ערך הנוגעים למצבן של חברות רבות העוסקות בתחומים שונים, וכרוכות בקשרי גומלין מרובים. האינפורמציה הדרושה על מנת להגיע לתחזית הינה רבה, וכמעט לכל השחקנים אין גישה לרוב המידע, מה שהופך את כל העסק לנושא לא פשוט בתורת המשחקים."
באורח לא מפתיע אתה מפספס כאן את העיקר. ערכן של המניות נגזר לא מתוך מצב החברות להן הן שייכות אלא מתוך דעתם הסובייקטיבית של המוני המשקיעים על מצבן של החברות פלוס דעתם הסובייקטיבית של אותם המוני המשקיעים על דעתם הסובייקטיבית של המוני המשקיעים האחרים. מחירי המניות, כזכור, אינם עולים ויורדים מעצמם אלא כתוצאה מכך שאנשים מחליטים לקנות או למכור אותם.
רק כדי להבין עד כמה זה בלתי הגיוני אפשר לנסות לחשוב מה היה קורה אילו מישהו היה מפתח תוכנה למחשבים אישיים שיכולה לחזות את מצבו העתידי (ואפילו רק במובנים של טרנדים) של שוק המניות ומפיץ אותה באופן חופשי באינטרנט. מאחר והתחזית של התוכנה תהיה אחידה לכולם הרי שתהיה לנו כמות גדולה של אנשים שדפוסי ההשקעה שלהם יהיו זהים. האם אפשר יהיה לטעון שלאותם אנשים אין השפעה על מחירי המניות? ברור שלא. ואם כך, מה שווה בעצם התחזית של התוכנה? האם התוכנה יכולה לכלול בתוך התחזית שלה את עצם עובדת קיומה והשפעתה על התנהגות האנשים?
"...תן קצת קרדיט לעבודה של מאות שנים - הטעויות אינן טריוויאליות עד אימה..."
נותנים, נותנים. הרי גם מאות ואלפי שנים של מנחשים, מעוננים, אלכימאים והומאופטים בוודאי הפיקו איזשהן תובנות בעלות משמעות. אנשים לא יכולים לטעות עד כדי כך. הלא כן?
|
|