|
בישראל פועלות היום שתי עמותות שמטרתן היא עידוד וקידום הניסויים בבעלי-חיים, חינוך הציבור בדבר הלגיטימיות של הניסויים הללו, וטירפוד הצעות חוק ויוזמות למיניהן אשר מבקשות להגביר את הפיקוח על הניסויים או להגבילם בדרכים מסוימות. מאחורי שתיהן עומדים, כמה מפתיע, אנשים שהקריירה שלהם קשורה בטבורה לתעשיית הניסויים בבעלי-חיים.
העמותה הראשונה, זאת שאת כתובת האתר הפתטי שלה הבאת בטובך לכאן, נוסדה לפני כחצי שנה ע"י ד"ר משה בושמיץ, שהוא ומנכ"ל אינטרנט זהב אלי הולצמן הם שותפים ראשיים בחוות מזור (חוות BFC) לגידול קופים לניסויים. הזכרתי את אינטרנט זהב כי במקור אפשר היה להיכנס לאתר הזה גם בכתובת http://bfc.inter.net.il , אבל לפני כמה חודשים, מרגע שהדבר נחשף באחד הפורומים, נוטרל הקישור בכדי להסתיר את הקשר בין העמותה הזאת לבין חוות מזור. גם הבעלות על שם הדומיין iobp.org.il עברה לאחרונה מחברת BFC ל"עמותה לקידום המחקר הביו-רפואי", שוב כדי לטשטש את העובדה שמאחורי מה שמתחזה לעמותה שרק טובת המדע לנגד עיניה עומדת בעצם החבורה המוכרת של בעלי-העניין שעכשיו הקימו גם עמותה כדי לקדם את עסקיהם בציבור ובכנסת. גם חברי הוועד, ששמותיהם מופיעים בעמוד הראשי של האתר, עוסקים רובם ככולם בניסויים בבעלי-חיים, או שעסקו בכך בעבר עד שיצאו לפנסיה.
העמותה השניה לקידום הניסויים בבעלי-חיים, שגם היא נוסדה רק לאחרונה, קוראת לעצמה "הפורום הבין-אוניברסיטאי לקידום הרפואה בישראל". בראש העמותה הזאת עומדים פרופ' אהוד זיו, יו"ר הוועדה הפנימית לאישור ניסויים בבעלי-חיים באוניברסיטה העברית, ופרופ' אבינועם רכס, יו"ר ועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל (הם, אגב, מתנגדים באופן מוחלט גם לפיקוח ועדת הלסינקי על הניסויים שהם עורכים בבני-אדם). אתמול השיקו רכס וזיו קמפיין ציבורי חדש בכנס עיתונאים מפואר שערכו באוניברסיטת ת"א, ושם מצד אחד התייפחו מרות על כך שהציבור הרחב אינו מזדהה מספיק עם מטרותיהם ומצד שני הציגו סקר שערכו ובו נראה שלמעלה משמונים אחוז מהציבור בעצם תומך בניסויים בבעלי-חיים. ראשי הפורום חילקו לבאי הכנס חוברת מהודרת שהפיקו ובה ניתן למצוא תכנים דומים מאד למה שיש באתר העמותה של בושמיץ, דהיינו הסברים על חשיבותם העצומה של הניסויים בבעלי-חיים, ציטוטים שהוצאו מהקשרם של המתנגדים לניסויים אלה, וכו'. לראיונות שנתנו אתמול לגלי צה"ל ולחדשות ערוץ 10 גררו עמם ראשי הפורום אנשים החולים במחלות קשות שהתבטאו בזכות הניסויים בבעלי-חיים. פרופ' רכס אף איים שאם תתקבלנה הצעות החוק הדורשות החמרת הפיקוח על ניסויים בבעלי-חיים בישראל, יעזבו מיטב החוקרים את הארץ וילכו לעבוד במדינות בהן יזכו ליותר חופש פעולה בתחום זה.
על הקמפיין החדש של הפורום לקידום הרפואה הזה אפשר לקרוא כאן: http://news.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=item&id=... .
|
|