בתשובה לשוקי שמאל, 12/04/25 16:31
אופנהיימר 778095
די צפוי שצבא מודרני (או, בבכלל מדינה מודרנית) תדע להשקיע בפרוייקטים שנראים מופרעים. אני לא חושב שזאת היתה הבעיה. למיטב הבנתי, במקרה הזה היו להנהגה הגרמנית שני כשלים מחשבתיים שאפשר ללמוד מהם. (א) העדפה של רעיונות פשטניים על פני רעיונות מורכבים (וטילים זה הרבה יותר פשוט להבנה ממכניקת קוונטים) ו(ב) אי יכולת להסיק בזמן שאתה זורק כסף. (בלי להשוות, כמובן, נראה לי שהימין הפופוליסטי בעולם היום חוזר על הכשלים האלה שוב ושוב ושוב... לפרטים נא לפנות לתעריפים של טראמפ, לניצחון המוחלט של נתניהו, לברקסיט של ג'ונסון ו/או לפצצת האטום האיראנית)
אופנהיימר 778113
אני הבקעתי שער עצמי אם השתמשתי בתאור פרוייקטים מופרעים. הבעיה לא היתה בפרוייקטים עצמם, אלא בכך שהגרמנים כמעט לא עשו חישובים כלכליים ומנהלתיים. התוצאה הייתה שהוורמאכט השתמש במגוון גדול מאד של כלי נשק שהצריכו מבחר רחב מאד של חימושים וחלפים, ללא שום סטנדרטיזציה והעמיסו עומס כבד מאד על מערכת האספקה שלרוב לא עמדה בדרישות ובצרכים. ראה למשל הכיס הגרמני הנצור הסטלינגרד שנאלץ להיכנע משום שהלופטוואפה לא הצליח לתספק אותו. בעה"ב, לעומת זאת, למרות מלחמת הצוללות שנמשכה שנתיים, הצליחו לשנע משאבים ונשק בכמויות אדירות על פני מרחקים טרנס-יבשתיים.
לגרמנים היו הישגים רבים בתחום הניהול והייצור, אבל העדר התכנון, הבקרה והסטנדרטיזציה, הלכו וכרסמו במערך הייצור הגרמני עד אשר צמצום השטח והמתקפה האוירית האיסטרטגית החל מסוף 1944 הכריעו אותו.
עובדה מעניינת בהקשר זה היתה שהיטלר ידע שהמלחמה אינה פופולרית בשכבות רחבות של העם הגרמני ומנע במידה רבה גזירות וקיצוב במגזר האזרחי וגם בזבז כספים רבים על הקצבות ומענקים לגנרלים, פוליטיקאים, משרדים ופרוייקטים מיותרים. התוצאה היתה שבעוד בעה"ב החזיקו צבאות שבעים ומצויידים ואף תקצבו את הצבא האדום, הוורמאכט לא היה מצוייד היטב ועסק ללא הרף בשוד וביזה של האוכלוביה האזרחית.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים