בתשובה לאריק, 03/09/22 21:33
751837
אם כך, התשובה לשאלה מה היה ניתן לעשות יותר טוב היא לזהות מוקדם יותר את המחסור שנוצר עקב מיעוט התחלות בניה בשנים 2007-2013, ולעודד את צד ההיצע.

איך מעודדים את צד ההיצע?

בגלל הפיגור העצום של התחלות הבניה אחרי עלית המחירים אני מניח שיש גורמים שהפריעו לצד ההיצע לייצר יותר התחלות בניה, ועליית המחירים המתמשכת פשוט הלכה והתגברה על הגורמים האלה. לדוגמה: אם הרשות המקומית תוקעת מקלות בגלגלי תהליך אישורי הבניה בגלל החשש שלה מגרעונות עתידיים בגלל ארנונה למגורים נמוכה מדי, אז ככל שהמחירים עולים הקבלנים מוצאים דרך לשמן את הגלגלים הללו‏1

כדי להתגבר על הגורם המפריע מצד הרשויות המקומיות ניתן היה לעודד בניית דירות קטנות יותר. אאז"נ יש מחסור בדירות בנות 3 ו 4 חדרים בגלל הבעיה של העיריות עם הארנונה למגורים. אז אפשר לעודד את הרשויות המקומיות על ידי שהמדינה מתחייבת להוסיף להן סובסידיה עבור כל שקל שהדיירים בדירות קטנות חדשות ישלמו בארנונה. נניח בהקצנה שהמדינה תוסיף שקל על כל שקל ארנונה בדירות 3 חדרים עד 80 מ"ר, וחצי שקל על כל שקל בדירות 4 חדרים עד 100 מ"ר. זה יבטל את החשש של העיריות מגרעונות עתידיים, כי היא תקבל הכנסה שנתית מדירת 80 מ"ר כמו מדירת 160 מ"ר. זה יסיר את הגורם שמפריע לבנות דירות קטנות וכך על כל מטר בנוי היו יותר יח"ד. מגדל מגורים עם 4 דירות בקומה יכול להפוך כך למגדל מגורים עם 6 דירות בקומה (לפחות בחלק מהקומות) ולהגדיל את היצע יח"ד בעשרות אחוזים.

____________

1 לא רק מה שחשבת. למשל- להציע לבנות דירות בשטח ממוצע גבוה יותר שישלמו יותר ארנונה פר משק בית. כאשר המחירים נמוכים טווח המשחק של הקבלנים מצומצם יותר, אבל כשהמחירים גבוהים החלק של הקרקע בעלות הבניה גדול יותר והחלק של החמרים והעבודה משנה פחות. לכן כשהמחירים גבוהים הקבלנים יציעו סטנדרט גבוה יותר.
רוחב או גובה 751840
היו מספר סיבות להאטה ומה שעולה בראש מבלי לבדוק ברשת, הן :
1. הרצון להגדיל אחוזי בנייה בוועדות התכנון ומכאן המשכות הזמן עד שהעיריות אישרו תבעות מוגדלות.
2. פעולות מכוונות ומאטות מצד וועדות התכנון כדי לדחוף את השוק לפינוי בינוי והבשלת התושבים הוותיקים להתפנות לטובת חלומות באספמיה.
3. ביטול כל אפשרות לבנות לרוחב ולהתמקד רק בגובה.
4. כל התשובות נכונות ‏1
----------
1 כל החיצים שהעיריות - באמצעות וועדות התכנון המחוזיות - ובעידוד הירוקים - תמררו את עצמם מדעת על מנת לכוון את כל ענף הבנייה רק לגובה ולעולם לא לרוחב. אפשר להבין את העיריה שטוענת : מה לי ולארנונה שהיא הקטנה בבעיותיי. הרי בסופו של דבר כל יחידת דיור לרוחב מייצרת לה גם דרישה מייידית לטיפת חלב,גן ילדים,מעונות,ספריות,גנים,בתי ספר,מתנסים,ועוד אלפי מחלקות וזה הרי לעולם לא נגמר. בהתחשב בכך שהעיריות מעדיפות לסמוך על השוק העיסקי ופחות על המדינה, הם והמדינה העדיפו להעיף את הציבור הישראלי המבולבל לגובה שמרגיש לרגע דובאי או N.Y אבל ללא כל התוספות הנדרשות ( טיפת חלב וכו'). ואם תשאל אותי, אספר לך שהציבור הישראלי הוא הציבור המטומטם במדינות המפותחות בלא קשר לזהותו הפוליטית.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים