בתשובה ליהונתן בר, 17/10/21 23:38
744016
האם רק מתמחים עושים תורנויות?
אם כן, אז זה משונה. אם זה חשוב, מדוע גם הרופאים והאחיות אינם עושים זאת.
אם לא? מדוע רק המתמחים שובתים?
אם כולם עושים תורנויות אבל העומס על המתמחים גדול יותר, זה נראה לי ניתן להצדקה. המתמחה לא רק מטפל בחוחים הוא גם לומד את מקצועו ולכן אפשר לצפות שיתן יותר שעות מן האחרים.
מה שלא נראה לי ברור, זה מדוע שאלת אורך התורנויות של המתמחים צריך להיפתר על גבם של החולים הישראליים? הרי משך התורנות של מתמחה ישראלי לא צריך להיות שונה באופן משמעותי מאורך התורנות של מתמחה במדינות מערביות אחרות. יכולים להיות הבדלים מקומיים, אבל אלו אינם צריכים להיות משמעותיים.
744019
מתמחים הם גם רופאים (בשונה ממתמחות בעריכת דין שהן עוד לא עורכות דין, וגם בעקרון לא עובדות שעות ארוכות יותר מעורכות הדין במשרד אפילו שהן צריכות ללמוד את מקצוען).
גילוי דעת מאוחר 744022
אני חושב שגם שיקולים של היצע וביקוש וגם העובדה שרוב משרדי עוה"ד אינם נסמכים על כספי ציבור יוצרים הבדל משמעותי בין מתמחים רפואיים למתמחים משפטיים. למשל, אם מחר יצהירו כל המתמחים המשפטיים על התפטרותם אני לא חושב שזה יעורר אותו הד ציבורי.
יחד עם זאת ...
בשנים האחרונות לשמחתי לא פקדתי בתי חולים, אבל לפני כן התרשמתי שאת מרבית העבודה במחלקות עושים המתמחים והרופאים נראים מעט יחסית במחלקה (עושים חלוקת זמן עם משרדיהם הפרטיים או השר"פ?). יש לציין שבד"כ ביקרתי בשעות שאחרי שעות העבודה הסטנדרטית. ועדיין זה נראה לי מצב לא תקין שצריך להדאיג לא רק את המתמחים אלא גם את החולים ומשפחותיהם.
744025
מתמחים הם רופאים; בסיום ההתמחות הם הופכים לרופאים מומחים ("דוקטור פלוני אלמוני, מומחה במחלות אף-אוזן-גרון").
יש מדינות מערביות אחרות עם תורנויות, ויש מדינות מערביות בלי.
744026
נו יפה, אבל האם גם רופאים לא מתמחים עושים תורנויות או רק המתמחים?
והשאלה השנייה היא מה כל כך מיוחד בהתמחות בישראל ומדוע אנו צריכים לשמוע על אורך התורנויות? מדוע שאורך התורנות של המתמחים בישראל יהיה שונה מזה של איטליה או ספרד. אם אורך התורנות גדול באופן משמעותי, מן הסתם המתמחים צודקים בתביעותיהם.
744028
בגדול - מומחים לא עושים תורנויות. אך אם רוצים לדייק, יש התמחויות מסויימות בהן כן, ולעיתים רק המומחים הצעירים ולא המומחים הותיקים.

ישראל היא לא מיוחדת - יש מקומות בעולם בהם התורנות היא 26 שעות, ויש מקומות בהם לא. אנחנו צריכים לבחור לאיזה יעד אנחנו שואפים, של מדינה א' או של מדינה ב'. בשבדיה, למשל, אין תורנויות שכאלו כבר משנות ה- 90, ורוב האיחוד האירופאי הולך לכיוון הזה היום. בארה"ב, לעומת זאת, יש.
744029
תודה.
למען האמת זה לא ממש מפתיע.
מצד אחד, אני לא בטוח שכדאי לנו לקחת דוגמה מארה''ב שיש לה מערכת הבריאות שהיא בו זמנית המתקדמת ביותר בעולם מבחינה מדעית וגם מערכת כושלת מבחינה כלכלית וחברתית. מצד שני, אני לא בטוח שהשוואה בין מערכות הבריאות של שוודיה וישראל אינה בבחינת חלומות בהיספניה.
בשבתי כצוות מוחות של איש אחד, הייתי אומר שמצב הבריאות של אזרחי ישראל טוב מזה של השבדים (הם צעירים יותר) ואם השבדים מצליחים להסתדר בלי תורנויות, כנראה שגם ישראל יכולה לעמוד בכך. מתגנב ללב החשד שהטרטור וההעמסה על המתמחים באה לכסות על מחדלים אחרים של המערכת, כמו האפשרות של הרופאים לעבוד בו זמנית גם במערכת ציבורית וגם באופן פרטי וסיפורי השר''פ למיניהם. העיוות הזה יוצר מחסור דה פקטו בכ''א במערכת, עליו מנסים לכסות באמצעות העמסת שעות ללא סוף על המתמחים.
744030
אני די מסכים, אם כי מערכת הבריאות של ישראל 2021 (ובכלל המצב הכלכלי של המדינה) היא מתקדמת ועשירה הרבה יותר מזו של שבדיה 1999.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים