בתשובה לדובי קננגיסר, 12/06/02 11:15
גנטיקה כ*חזות* הכל. 72574
מעבר לאופי, מה אם ה"יופי"?

על פי מה אנו מבססים את ההנחה ששיבוט אדם יהיה ממש ממש דומה לאדם שממנו הוא שובט? רוב האנשים מניחים אפילו זהות במראה החיצוני...

כמובן שיהיה דמיון רב (אין חולק על כך), אך לדעתי הדמיון יהיה פחות בצורה משמעותית מהדמיון הקיים בין תאומים זהים.
תאומים זהים מתפתחים יחדיו באותו רחם וגדלים בגיל צעיר בסביבה זהה. תקופת ההתפתחות שלפני הלידה משפיעה מאוד, לדעתי, גם על מראהו החיצוני של אדם (ולא רק על הקוגניציה).

ההבדלים עליהם אני מדבר הם יותר מאשר הבדלים קטנים כגון : קצת יותר שומן או קצת יותר קמטים על הפנים. לדעתי יכולים להיות הבדלים מהותיים יותר (מבנה עצמות וכו').

אולי בשל שראינו, פעמים כה רבות, לטאות משובטות וכבשי דולי למינהן, אנו מסיקים שהדמיון החיצוני הכמעט מוחלט בין השיבוטים יהיה נכון גם לשיבוטי בני אדם. הרי רוב רובן של הלטאות, הכבשים (והסינים) נראים לנו אותו דבר ממילא לא?

עד ש"משובטי אמת" לא יסתובבו בינינו, כנראה שלא נדע לבטח.
גנטיקה כ*חזות* הכל. 72623
נכון,
עד שיגיעו ''משובטי אמת'', באמת לא נדע אם השיבוט דומה למקור, אבל, תחושת הבטן שלי, שהיא חזקה למדי, טוענת שכך יהיו פני הדברים
גנטיקה כ*חזות* הכל. 72628
העניין הוא שהשפעה סביבתית על האופי נחשבת לסבירה כמעט בכל כיוון שתפנה. לעומת זאת, השפעת הסביבה על הגוף היא כמעט תמיד לכיוון של פגמים - עצירת גדילה, עיוות עצמות ושאר פגמים שסביבה לא נאותה גורמת להם. ההנחה היא שאם התנאים יהיו טובים, לא יהיה הבדל בהתפתחות הגוף ע''פ קוד גנטי זהה.
אבל באמת שקשה לי לחשוב על ניסוי שלא יכלול שיבוט הלכה למעשה של אדם כדי לבחון את הסוגיה...
גנטיקה כ*חזות* הכל. 72733
"השפעת הסביבה על הגוף היא כמעט תמיד לכיוון של פגמים"

דמיין אדם שפוטנציאל הגנטי שלו עלול להביאו לגובה 2.16 מטרים ע"י תזונה אופטימלית. בגובה זה גבו יתחיל להיות כפוף יותר ומבנה העצמות המגודל שלו יתחיל לאפיינו כשחקן כדורסל מגודל ולא כאדם אטרקטיבי במיוחד.

קח את אותו אדם והנח שהוא גדל בסביבה לא אופטימלית תזונתית (אבל טובה מספיק בשביל לא לגרום לנזקים ממשיים). נניח שאדם זה יגיע בסביבה זאת לגובה 1.84 "בלבד" ויחשב לאטרקטיבי יותר ממצבו האפשרי המוזכר מעלה.

האם גם אז ניתן להגיד שהסביבה *פגמה* בו?
גנטיקה כ*חזות* הכל. 72798
''כמעט''.
גנטיקה כ*חזות* הכל. 73008
"מדוע"?
גנטיקה כ*חזות* הכל. 72660
במוסף ''ספרים'' של הארץ מאתמול יש כתבה על ספר שכתבו המדענים שעמדו בראש הצוות ששיכפל את דולי. מוזכר שם שבספר מסופר גם על ארבעה איילים ששובטו מתא אחד וגדלו ברחמים שונים. האיילים שונים מאוד זה מזה לא רק באופי אלא גם במראה, כך שיכול להיות שאותו דבר יהקרה כם אצל בני אדם.
באמת? 72725
זה כיף לנחש דברים שמאוששים אמפירית.

אם זה נכון אז בטוח שאותו דבר יקרה גם אצל בני אדם. הרי ההבחנה שלנו לגבי ההבדלים בין בני אדם (כל עוד הם לא סינים) טובה יותר מההבחנה שלנו בין אייל אחד למשנהו (כל עוד הם לא איילים קוראים).

אפשר להתיחס לגנטיקה (באנלוגיה) כאל *חלק* מהשורש של פרקטל או פונקציות המתארות מערכות דינמיות. השורש מאוד קובע את אופי הצורה שנקבל "באופן כללי" אבל שינוי הכי קטן בתנאי ההתחלה ואנו מקבלים תוצאות סופיות שונות לחלוטין (למרות שלכול התוצאות תכונות "כלליות" משותפות).

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים