|
מחירי הגז בעולם יורדים לרמות מצחיקות - אבל בישראל נמשיך לשלם ביוקר "משבר הקורונה הביא לירידת מחירים בעולם. מחיר הגז באירופה, בחוזי ספוט, צלל ל–2 דולרים ליחידת חום, נפילה של 70% ביחס ל–2019. בארה"ב מחירי הגז ממשיכים לגרד את התחתית — 1.8 דולרים ב–Henry Hub. המחיר ביפן, מדינה שבה נמכר בעבר גז ב–18–20 דולרים ליחידת חום, ירד ל–3.4 דולרים בחוזים הארוכים, ול–2.5 דולרים בחוזי ספוט. המשק הישראלי אינו משתתף בחגיגה. בחוזה המרכזי, בין חברת החשמל למאגר תמר, המחיר הוא 6.3 דולרים ליחידת חום. המחיר הגבוה נבע מכך שהחוזה מוצמד למדד המחירים האמריקאי, ולא למחירי האנרגיה. בשאר החוזים המחירים הם 4.5–6 דולרים. למרות המחיר הגבוה, הלקוחות בישראל נעולים בחוזים ארוכים, כמעט ללא אפשרות ליבוא אנרגיה זולה מחו"ל." "למרות השפעות משבר הקורונה, הירידה במחיר הגז היא למעשה מגמה מתמשכת, שהחלה עוד קודם לכן. בשנתיים האחרונות הצטברו עודפי גז משמעותיים בעולם, בין היתר, בשל ההפקה הגוברת מפצלי שמן בארה"ב, בצד תגליות גדולות בעשור האחרון. העודפים הגבירו את התחרות בין קטאר, ארה"ב ורוסיה, שהן ממפיקות הגז הגדולות בעולם, ולחצו מטה את המחירים."
אני מזכיר את הביקורת של רשות החשמל על מתווה הגז (הדגשה שלי): "לאור כל אלה, קוראת רשות החשמל לממשלה לתקן את מתווה הפשרה מול מונופול הגז בשלוש נקודות עיקריות: לאסור על כל חוזה חדש שנחתם מאז 2014 לכלול מנגנוני הצמדה צמודי מדד פלוס/מינוס 1% - ולקבוע תחתה הצמדה לסל מחירי גז בשווקים דומים בחו"ל; לקבוע תקרה שנתית מרסנת ברמת מחיר האופציה של חברת החשמל; וכן להשהות את התחייבות הכמות הדרקונית (take or pay) שבה נושאים לקוחות תמר לפחות עד לתחילת אספקת הגז ממאגרים נוספים."
אילו היתה מתקבלת ההסתייגות של רשות החשמל ממתווה הגז, כל משפחה בישראל היתה חוסכת אלפי שקלים בשנה בחשבון החשמל. במקום זה פיטרו את יו"ר הרשות, שהעזה להשמיע קול נגד המתווה. למה על זה לא הלכנו לבחירות? רמיסת הרגולטורים עלתה לכולנו מאוד ביוקר.
|
|