בתשובה לשוטה הכפר הגלובלי, 17/03/20 12:48
אפרופו חום 714559
מפתיע אותי כבר שנים שאין ידע מדעי מבוסס (נכון?) האם חום עוזר או מזיק או למל"מ, ואם למל"מ אז למה הוא קרה אבולוציונית, ואיך התשובה לשתי השאלות האלו משתנה בין חום 37.5 ל-‏39 ל-‏42? זו באמת שאלה פתוחה, או שאני מחמיץ משהו? לפחות השאלה הראשונה אמורה להיות די קלה למחקר, ומאוד מתבקשת.
אפרופו חום 714565
שאלה מצוינת.
אחת מתשובות הסבתא שאני מכיר, זה שהחום מכריח אותך להישאר בבית במיטה ולנוח, במקום להמשיך להוציא את האנרגיה שלך ברדיפה אחרי ממותות ובאגים בקומפילציה. זה מפנה אנרגיה למערכת החיסון לעשות את שלה.
אגב, מל"מ?/
אפרופו חום 714567
למל”ם - לא מועיל, לא מזיק.
אפרופו חום 714569
אני חושב שהחום הוא סימפטום ולא הפעולה עצמה. הוא תוצאת לואי של מה שהגוף עושה נגד הגופים הזרים ולכן השאלה האבולוציונית לא תופסת. זה כמו לשאול בשביל מה מנוע של מכונית מתחמם כאשר הוא מתאמץ.
אפרופו חום 714570
אבל לרוב כשיש לך חום אתה מרגיש שקר לך, לא שחם לך.
אפרופו חום 714575
כבר דיברנו על כך.
תגובה 610946 והמשכה מתגובה 667446
אפרופו חום 714572
אכן תשובת סבתא מוכרת. קושי אחד בה הוא שנראה לי שהיה קל מאוד לאבולוציה להביא לאותה תוצאה עם תחושת עייפות סתם, בלי להעלות את חום הגוף. קושי שני הוא בתחום ה-‏42 מעלות. את שני הקשיים אני יכול לתרץ איכשהו, אבל לא להתשכנע בתרוצים האלה.
אפרופו חום 714580
אפילו אחרי כמעט עשור של טיפול בילדות קטנות, אני לא בטוח שהגוף מגיע לטמפרטורה המסוכנת של 42 כל כל מהר, אם בכלל.
תחושת עייפות היא לא תמריץ מספיק חזק, ראיתי מגוון מקרים בהם אנשים מתגברים עליה בנצלחה, החל מקורסים בצבא וכלה בשעות לימודים ארוכות לתוך הלילה. התעלול עם החום הרבה יותר אפקטיבי.
יכול להיות אגב שזה מצטרף להפיכת הסביבה לפחות ידידותיים גם לחיידקים, ונוצר אפקט משולב שלא קרה אצל השבט המתעייף שלך.
אפרופו חום 714577
טכנית, החום הוא תגובה של הגוף לזיהום (יש איזשהו איזור במוח שהוא מעין תרמוסטט שאחראי על וויסות טמפ'). התאוריה שקראתי היא שטמפ' גבוהה יותר מקשה על מזיקים מסויימים להתרבות. https://www.quora.com/Why-does-body-temperature-rise-...

לי זה דווקא נשמע לי סביר מאד אבולוציונית. יונקים בלאו הכי צריכים להתמודד עם ויסות טמפ' על פי כל מיני אותות פיזיולוגים. לפעמים הם צריכים להגביר את ייצור החום (נניח בלילה, כשקר) ולפעמים להוריד אותו. חלק מהאוכלוסייה תהיה רגישה לעוד קצת אותות. אם יהיה בזה יתרון מסיבה כלשהי, אז התכונה הזו תתפשט.
אפרופו ספקולציה 714582
ואני תוהה - גם וירוסים רגישים לחום?
(בעצם, היתה איזה שמועה כזו בקשר לקורונה, אבל לגבי חום חיצוני - האם קשור?)
אפרופו חום 714574
Fever#Usefulness [Wikipedia] מציעה כמה תועלות אפשריות של חום במלחמה בזיהומים, כולם לכאורה עם תמיכה מחקרית כזו או אחרת. עושה רושם שהכף נוטה לכיוון שהחום הוא יוזמה (הוסף מרכאות לפי הטעם) מפורשת של הגוף, ולא תוצר לוואי של פעולת המערכת החיסונית במו בהשערה של שוקי. אבל אם כך, האם לא היינו מצפים שלתרופות להורדת חום יהיה נזק מובהק (אפילו אם לא דרמטי, אז מובהק סטטיסטית), שקל לגלות אותו במחקר?
אפרופו חום 714576
ומי יממן את המחקר? חברות התרופות?

אאז"נ יש עדויות מחקריות לכך שפעילות גורמים במערכת החיסונית (תאי ה T?) מתגברת כשיש לך חום.
אפרופו חום 714587
אני חושב שזה מחקר מספיק פשוט וזול שמחלקות בבתי חולים, חוקרים באקדמיה ומבטחים רפואיים יכולים להרשות אותו לעצמם גם בלי תמיכה מחברת תרופות.
אפרופו חום 714579
התועלת המרכזית בתרופות להורדת חום היא בשיפור ההרגשה של החולה.
זה גורם לכך שהחולה לא מרגיש חולה ועוסק בענייניו כרגיל, ולא נותן לגוף שלו את המנוחה כדי שיתמודד בעצמו עם המחלה.

לרוב משככי הכאבים/תרופות להורדת חום (כולם חוץ מפרצטמול, אני חושב) יש תועלת רפואית נוספת בכך שהן אנטי דלקתיות. אם החום הוא תוצאה של דלקת התרופות מטפלות גם בדלקת.
אפרופו חום 714598
...וזאת הבעיה.
אפרופו חום 714599
תרופה אנטי-דלקתית עוזרת כאשר הדלקת היא תוצאה של חבלה (מכה, שבר, פריצת דיסק), תגובה אלרגית או מחלה אוטו-אימונית. כאשר הסיבה לדלקת היא זיהום חיידקי, פטרייתי או נגיפי, לדלקת יש תפקיד בחיסול הזיהום ולא כדאי לדכא אותה יותר מדי.
אפרופו חום 714606
אדרבא.
שוב ושוב אני מקבל חיזוקים לרתיעה האינטואיטיבית שלי מתרופות.
אפרופו חום 714622
האם לכל היונקים (למשל) יש עליית חום כתוצאה מזיהום?
אפרופו חום 714625
לא לכולם אבל לחלקם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים