בתשובה לצפריר כהן, 17/04/19 10:57
אז מה היה לנו? 705836
מאחר והסכמנו שהתנשאות זה פויה, אקדים ואציין שאני בטוח שאתה יודע, אבל לטובת קורא היפוטתי אחר (נניח צעיר מאד), המושג של פקודה בלתי חוקית בעליל נולדה בפסה"ד של פרשת כפר קאסם.
החיילים שירו באזרחים בכפר קאסם פעלו ע"פ הוראה מפורשת של המ"מ ובכל זאת הורשעו ונענשו. בפסה"ד של השופט בנימין הלוי נפסק שהחיילים לא היו צריכים למלא פקודה בלתי חוקית בעליל ("שדגל שחור מתנוסס מעליה").
שתי הערות:
א. בחכמה שלאחר מעשה כולנו מן הסתם יודעים שמדובר בפרשנות שנוייה במחלוקת. יש כאן דרישה מכל חייל לכהן כעו"ד וכאתיקן הפוסק בזמן אמת אם פקודת המפקד חוקית. תגובת הנגד של החייל הדתי-לאומי הפוסק שפקודה לפנות יהודי מביתו היא בלתי חוקית בעליל, היא בלתי נמנעת. באופן אישי, אני חושב שזו פסיקה והחלטה מוסרית מן המעלה הראשונה. היא תובעת מכל חייל ואזרח אחריות מוסרית למעשיו והיא נוגדת את מה שכינתה חנה ארנדט הנאציזם של האזרחים מן השורה.
ב. בארה"ב המצב החוקי הוא הפוך. בפרשת הטבח במאי לאי, אף אחד מעשרות החיילים שביצעו את הטבח לא נשפט. עמדו למשפט אך ורק הקצין שהורה על הטבח ונדמה לי גם מי שחיפו עליו לאחר מעשה. הקצין עצמו נדמה לי נשפט והורשע אבל קבל חנינה מן הנשיא מבלי שבילה אפילו יום בכלא.
אז מה היה לנו? 705937
לכאורה, אם הבנתי נכון, אתה בא להראות שהשיטה האמריקאית לשפוט את הראש ולא את החפ״שים היא הנכונה . במלחמת ויאטנם נהרגו כ-‏3.8 מיליון ויאטנמים-רובם אזרחים. מיליוני אזרחים פונו מכפריהם ויושבו במקומות שהוקפו גדרות ובוצרו. 500 הנרצחים בטבח לה מיי היו טיפה בים. האחריות לפשעים הגיעה לקצונה הבכירה שניהלה את המלחמה- בוגרי מלחמת העולם השניה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים