|
האם הציונות וחלוקת הארץ מוצדקים מוסרית?
אין ספק שהפרויקט הציוני גרם עוול לבני אדם שישבו בארץ ישראל וגורשו או נאלצו לברוח ממנה, ולא מורשים לשוב. השאלה היא אם כל גרימת עוול היא בהכרח בלתי מוסרית (עיין נא שוב בהבדלי הגישות ב 1א.).
תן דעתך לעובדה שגם כאשר מאלצים אותנו לעמוד ברמזור אדום גרומים לנו עוול ופוגעים בזכויותינו הטבעיות (חופש התנועה). ההצדקה המוסרית לכך היא שגם לאנשים אחרים יש זכויות והבסיס להצדקה זו הוא שאיזון בין הזכויות הטבעיות של אנשים שווים הוא מוסרי ("שניים אוחזין ..."). בעניין הזה מה שהופך את מערכת הרמזורים שפוגעת בזכויותינו למוסרית היא ההדדיות: פעם אתה תעמוד באדום ופעם אני – אחרת נתנגש והחזק ביננו ידרוס את השני - מה שכמובן הוא עוד פחות מוסרי.
יתר על כן, לעיתים יש הצדקה נוספת לגרימת עוול. כולנו מכירים ב"לא תגנוב". ועם זאת, אם אדם רעב גונב כיכר לחם, וגורם בכך עוול לבעל המכולת, נאמר שהוא פתור. כי באיזון שבין הזכות לחיים לבין זכות הקניין – הראשונה גוברת. אשר על כן, אדם רעב שגונב רק כדי להשביע את רעבונו, עושה מעשה מוסרי. אבל הכול במידה – אדם רעב שגונב עשר כיכרות לחם, עושה מעשה חזירי ולא מוסרי. והוא עוד נתעב יותר אם במעשהו זה הוא הפך את בעל המכולת לאדם רעב.
וכך גם בין קולקטיבים. כשהיהודים בעולם זיהו את עצמם כעם – שהיה מוכה ורעב ומושפל – הם עשו מה שצריך ומוצדק כדי להשביע את רעבונם, תוך פגיעה מידתית (ועל המידה אפשר להתווכח) בפרטים שגרו כאן קודם. אבל כאשר הפגיעה איננה מידתית, והם גונבים כל שטח שעליו הם מצליחים לשים את ידם, מעל ומעבר לדרוש לקיים את עצמם כעם, הם נוהגים כחזירים לא מוסריים. ואם בנוסף הם הופכים עם אחר למוכה ורעב ומושפל, הם אפילו גרועים מכך.
ההצדקה לחלוקה נעוצה איפא באיזון ובהדדיות – אנחנו לוקחים (אפילו בכוח ותוך גרימת עוול) מה שצריך לקיומנו כעם אבל משאירים לאחרים מספיק למה שדרוש להם כדי לקיים את עצמם כעם.
יש הסבורים (אני ביניהם) שחלוקת העלום למדינות לאום היא אם כל חטאת - עוול אחד גדול. הרי מלכתחילה לא הייתה הצדקה לגרום ליהודים - באשר הם - להיות עם מוכה רעב ומושפל. אולי בדורות הבאים יתקנו את העוול הכללי הזה וגר זאב עם כבש וגו'. אבל כל עוד העולם שאנו חיים בו מחולק למדינות לאום, אין ברירה אלא לאזן פגיעה בפרטים מול זכויות של לאומים. לטעמי הציונות עד 67 עשתה את זה. מאז הפכנו לאדונים... או גרוע מזה.
|
|