הידיעה הופיעה לאחרונה גם בעיתונות הכללית. נמצא קשר סיבתי בין צריכת ממתיקים מלאכותיים (סכרין, אספרטם, סוכרלוז) לבין אוכלוסיית חיידקי המעיים אצל עכברים ואנשים (אם כי המדגם האנושי להדגמת הסיבתיות היה קטן). נמצא גם קשר סיבתי בין אוכלוסיות מסויימות של חיידקים (עודף ב bacteroides, חוסר ב Clostridialis אם זה אומר משהו למישהו) לבין תנגודת אינסולין, ומכאן, נמצא קשר סיבתי בין צריכת ממתיקים מלאכותיים לבין סיכון לפתח תנגודת אינסולין כלומר סיכון לפתח סוכרת סוג 2. עד כה היו ממצאים שונים שהעידו על קשר אפשרי בין אלה, אבל לא הוצע שום מנגנון תומך.
בעיני החובבניות המאמר מצויין (כיאה לפרסום ב- nature). הממצאים הם ברמת מובהקות גבוהה, והמסקנות עשויות להיות משמעותיות גם למי שאינו צורך ממתיקים כאלה, שכן אם אוכלוסיית חיידקי המעי משחקת תפקיד חשוב לעניין תנגודת אינסולין, אפשר, אולי, לצפות שתוספות פרו-ביוטיות מסויימות ישפרו את מצבם של הלוקים בתסמונת (העברת צואה מאדם בריא לאדם חולה נראית לי אמצעי דרסטי מדי).
מה שהכי מפתיע אותי הוא שהמאמר התקבל בשתיקה יחסית. אני מקבל מהדוד הטוב עדכוני חדשות לענייני סוכרת (נחש למה) והייתי בטוח שלאחר הפרסום הזה יגיע מבול של ידיעות שמאזכרות אותו, כפי שקורה לעתים מזומנות אחרי ידיעה מעניינת, אבל זה לא מתממש, ומלבד אותה ידיעה ראשונית שהפנתה למאמר אין קול ואין עונה.
התקציר פתוח לקהל הרחב כך שאני מצרף אותו כאן:
Non-caloric artificial sweeteners (NAS) are among the most widely used food additives worldwide, regularly consumed by lean and obese individuals alike. NAS consumption is considered safe and beneficial owing to their low caloric content, yet supporting scientific data remain sparse and controversial. Here we demonstrate that consumption of commonly used NAS formulations drives the development of glucose intolerance through induction of compositional and functional alterations to the intestinal microbiota. These NAS-mediated deleterious metabolic effects are abrogated by antibiotic treatment, and are fully transferrable to germ-free mice upon faecal transplantation of microbiota configurations from NAS-consuming mice, or of microbiota anaerobically incubated in the presence of NAS. We identify NAS-altered microbial metabolic pathways that are linked to host susceptibility to metabolic disease, and demonstrate similar NAS-induced dysbiosis and glucose intolerance in healthy human subjects. Collectively, our results link NAS consumption, dysbiosis and metabolic abnormalities, thereby calling for a reassessment of massive NAS usage.
|