|
||||
|
||||
אמרתי שאני מסתמך על עתונות פופולרית. מכיוון שהייתה אחדות דעות בעיקר לגבי אלכוהול ומכיוון שזה נשמע לי הגיוני לא התעמקתי יותר. לגבי אלכוהול ברוסיה כגורם מוות גבוה ביותר , הנה אחד הלינקים לדוגמא הוא לקוח מתוך חיפוש גוגל למפתחות russia life expectancy alcohol. נראה שכל הלינקים בדף ראשון מביעים טענה דומה ביחס לאלכוהול, הכותרות חד משמעיות בעניין זה. בחרתי בלינק של bbc מתוך הנחה שהם נחשבים רציניים במגזר של עתונות פופולרית.לגבי השפעת סיגריות ברוסיה. זה פחות ברור, למרות שהעישון שם לפי זכרוני עולה על הממוצע במערב (אבל לא עולה בצורה דרסטית בדומה לאלכוהול). אבל למרות זאת, ניזקי העישון הבריאותיים *מוחמרים* כאשר הם מתווספים למחלות של אלכוהול עודף. בעניין העישון ברוסיה והטענה על קשר לתוחלת חיים שם ולאלכוהול. לפני מספר חודשים התפרסם בעתונות הפופולרית שברוסיה הוחמרו חוקים בנוגע לעישון; כנימוק להחמרה בחקיקה נגד עישון הובאה הטענה: הצירוף של שתיית אלכוהול מרובה מאוד *יחד* עם עישון מרובה הוא הסיבה העיקרית לתוחלת החיים הקצרה ברוסיה. אין לי עניין להתעמק יותר. אם יש לך הוכחות נגד וזה חשוב לך — תביא אותן, אין לי בעיה עם זה. |
|
||||
|
||||
לגבי ההורמונים בחלב. זו הייתה אחת הטענות המרכזיות בתוכנית הטלוויזיה ברוסיה שהוזכרה למעלה. אין לי אפשרות לבדוק טענה זו לכן הגדרתי אותה בתור "שווה עיון" (כלומר שווה לבדוק את הנכונות שלה), לא טענתי שהיא נכונה או לא. נתקלתי כבר מספר פעמים בטענה שההורמונים המתווספים בצורה מלאכותית לחלב (ואולי לעוד מוצרי מזון שמיוצרים בשיטות תעשייתיות) הם חומרים שעלולים להזיק (משום שאילו חומרים שעלולים לתפעל בצורה מזיקה את הביולוגיה של האדם האוכל). שוב. לא יודע אם הטענה בפיסקה האחרונה נכונה או לא, אבל לדעתי אין לשלול על הסף את נכונותה "עד שיוכח אחרת". בעניין "עד שיוכח אחרת", להזכירך — בזמנו האכילו פרות בחלבון מן החי מסוג מסויים מה שגרם למחלת הפרה המשוגעת, רק לאחר התפרצות מחלת הפרה המשוגעת ניזכרו לבדוק אם מתן חלבון מן החי לפרות כתוספת למזונן הטבעי גורם נזק. המצב העגום הוא: אילו שאמורים לבדוק אם הורמונים עודפים בחלב (ודומיו) עלולים לגרום נזק, לא יערכו בדיקות כדי לא לפגוע ברווחים של יצרני מזון. |
|
||||
|
||||
יש לא מעט טענות באינטרנט לגבי Insulin-like_growth_factor_1 [Wikipedia] (או בקיצור: IGF-1). הבעיה הבסיסית עם התאוריה הזו היא שמדובר על חלבון. לכן הוא לא נספג בשלמותו מהמזון אלא מפורק לחומצות אמינו. הגוף מרכיב אותו בעצמו. מעבר לכך, אנא ספק טענה קונקרטית. |
|
||||
|
||||
למה אתה מבקש ממני שאספק טענה קונקרטית ? אני לא אומר שהטענה על השפעת הורמונים שמוכללים במזון תעשייתי נכונה או לא, אני רק אומר שהטענה שווה עיון (= שווה בדיקה) למי שזה מקצועו או למי שזה מעניין אותו ומסוגל לבדוק בדיקה כלשהיא. אני עצמי לא מסוגל לבדוק , נראה לי שזה סיפור מסובך ורק ביולוג בתחום יכול לבדוק. לפי מה שהבנתי , הלינק שהבאת מתאר טענה על השפעות לא רצויות של הכנסה לגוף האדם של חומר מהסוג "הורמון גדילה" או הורמון דומה לו (מסומנים בהתאמה igf1 וכן igf-1 ). לא רואה מה הקשר של הלינק הזה לחלב או מזון אחר שמיוצר בשיטות תעשייתיות. כן רואה קשר לטענה "צריכת הורמון דרך מזון בכמות גדולה יכולה להזיק (הסיבה לנזק: מפעילה מערכת ביולוגית אצל צורך המזון באופן שגורם נזק)". מאידך, שוב, אין לי יכולת להעריך מה המשמעות הפרקטית של הטענות בוויקיפדיה בערך שהבאת: אולי הטענות נכונות, אולי לא נכונות, אולי נכונות כאשר מדובר בצריכת הורמונים בכמות גדולה ולא נכונות כאשר הצריכה היא בכמות מזערית. |
|
||||
|
||||
נראה לי שגם הטענה שהאפרסק מסרטן שווה עיון. |
|
||||
|
||||
א-בל ה-כי מצחיק זה להגיד כרובית! |
|
||||
|
||||
תודה על הקישור. עם למאורעות יש השפעה כל כך מיידית על התמותה, אולי היא באמת קשורה יותר למוות בתאונות וקטטות ופחות להרס הכבד (או לפחות: יש רכיב גדול מאוד שלא קשור רק להרס הכבד). |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |