בתשובה להפונז, 13/03/13 5:03
שטויות ברוטב בולונז 613408
1. אם החתולים יקטינו ב-‏95% את אוכלוסיית העכברים והחולדות (זה לא יקרה, יש להם כושר ריבוי מטורף) זה בסדר גמור. גם הם "לא נמצאים בסביבה מאוזנת טבעית" וניזונים באופן כמעט בלתי מוגבל מבני האדם.
2. סביר להניח שחתולים צדים טרף שקל להם לצוד ובפרט טרף נפוץ. אם מין מסויים הופך נדיר, חתולים יטרפו אותו פחות ויטרפו יותר מינים נפוצים יותר. זה נכון גם אם מאכילים את החתולים בנוסף.
3. בעיני הסוגיה החשובה באמת היא איך להגביל את אוכלוסיית החתולים. הנסיון מראה שהרעלה היא לא יעילה, מסוכנת לבני אדם ולבעלי חיים אחרים (כולל עופות מסויימים) וכנראה שגם לכידה - עיקור - החזרה לא מהווה מענה מלא לבעיה. אני מתרשם, שחתולי רחוב, מהבחינה הזאת, דומים לעכברים - גודל האוכלוסיה נקבע כמעט אך ורק על ידי כמות המזון הזמינה, ולהמתה, להעברה, ולעיקור יש השפעה קצרת טווח, שכן במוקדם או במאוחר יגיעו חתולים חדשים במקום החתולים החסרים לכל מקום שיש בו עודף של אוכל על חתולים.

יתכן שהכיוון שצריך לחפש הוא איך להגביל את כמויות המזון הזמין הן לעכברים והן לחתולים וזה כבר גולש לנושא אחר לגמרי של כמויות המזון שנזרקות לאשפה (לפי הערכות מסויימות כ-‏50% מהתוצרת החקלאית נזרקת) ושל כלכלה בת-קיימא.
שטויות ברוטב בולונז 613410
2. אני לא בטוח שהטענה הזאת נכונה. אם קיים מין ציפורים שאהוב במיוחד על חתולים, והוא גם טרף קל (כמו באי הנ"ל), הקטנת האוכלוסיה שלו אולי תקטין את קצב ההשמדה במספרים אבל לא באחוזים.
למעשה, בגלל הקושי של הציפורים האומללות למצוא בני זוג והנכונות האפשרית של החתולים להשקיע יותר בארוחת הגורמה הנדירה סביר שקצב ההשמדה באחוזים שנתיים אף יגבר עד שיגיע למאה אחוז (אחר כך זה כבר ירד לאפס, אבל במקרה הזה הכלל "מוטב מאוחר מאשר לעולם לא" לא תופס).
שטויות ברוטב בולונז 613411
יכול להיות, אבל למיטב הכרתי את החתולים, הם טורפים אופורטוניסטים. הם צדים את מה שהם רואים ולא מחפשים מטרה ספציפית.
שטויות ברוטב בולונז 613412
האם אין לציפור "טרף קל" סיכוי גדול יותר להיטרף אם כל הציפורים האחרות בסביבה הן מסוג "שמיעה טובה"?
שטויות ברוטב בולונז 613413
בהחלט, אבל ברגע שהן נעשות נדירות יחסית, אני לא מצפה שיערכו מסעות צייד אחריהן.
שטויות ברוטב בולונז 613415
חלילה מליחס לחתולים גינוני אכזריות של מעמד האצולה, אבל מרגע שציפור "טרף קל" נעשית נדירה, היא צריכה להתחרות עם פחות "טרף קל" ויותר "שמיעה טובה" על הזכות להיטרף על ידי החתול‏1 (נסה לתרגם את זה לבעיות דומות במדעי המחשב). הטענה שלי היא שקצב ההכחדה (באחוזים) לא יקטן בגלל נדירות‏2, ויתכן שיגדל.

___
1. "I don't have to outrun the lion, I just have to outrun you"
2. לעומת זאת אתה יכול לטעון שלציפרי "טרף קל" שנותרו יש כישורי שרידה טובים יותר מהממוצע. אין לי כלים להעריך כמה מהר האבולוציה יכולה להדביק את הפער עם "שמיעה טובה"
שטויות ברוטב בולונז 613414
בניגוד לחתולים, זנים רבים של כלבים נבררו כך שאינסטינקט הציד הזאבי חלש עד בלתי קיים (כלבי רועים, למשל, שלא לדבר על הזנים הננסיים שלא יכולים להרוג עכבר אפילו אם ינסו). מאחר וקצב ההתרבות של החתולים גדול, אני מעריך שתוך עשור או שניים אפשר ליצור זני חתולים שלא יצודו ציפורים סתם כך בשביל הכיף. אולי אפשר אפילו ליצור זנים שימשיכו להרוג עכברים בלי אבחנה, אבל ציפורים יהיו פחות חביבות עליהם - אבל זה כבר עלול להיות יותר קשה. כאשר יהיו זני חתולים כאלה, אפשר יהיה לתת להם עדיפות על חתולים רגילים עד שהם ידחקו אותם מהאוכלוסיה.

אגב, לצערי חתולי רחוב רגילים, לפחות אלה בשכונה שלי, לא צדים חולדות (לא, אני לא גר במזבלה, אבל מדי פעם אני נתקל בחולדה בחדר האשפה).
שטויות ברוטב בולונז 613494
יצא לך לראות במקרה כתבה מרתקת על מחקר רוסי שעסקה באבולוציה של זאבי פרא לכלבים מבוייתים?
מתברר שאין שום דרך לאלף ולרסן זאבים לחיות בית מלבד ע"י סלקציה וברירה. החוקרת פשוט הפרידה את גורי הזאבים ע"פ האינטראקציה שלהם עם בני אדם והקפידה על רבייה נפרדת. תוך בערך 7 דורות התקבלו מצד אחד זאבים פראיים שאי אפשר אפילו להתקרב אליהם לעומת זאבים כלביים לחלוטין. אכן מדובר בתהליך של ברירה נטו ולא שום סוג של אילוף והתנייה.
שטויות ברוטב בולונז 613502
זאב יכול להיות חברותי למדי גם בלי סלקציה, הכרתי מישהו (בארץ) שגידל זאבה. לעומת זאת שועלים מסויימים, לאחר ההתבגרות, אינם חברותיים לבני אדם, וגם אותם הצליחו מדענים רוסיים לביית.
שטויות ברוטב בולונז 613511
אכן הניסוי עם שועלי כסף היה לנגד עיני והתכוונתי לתהליך דומה. ליפי הנפש שישאלו מה יעלה בגורלם של גורי החתולים שלא יבָררו אשיב שהם יעוקרו ויימסרו לאימוץ.
שטויות ברוטב בולונז 613551
אז זהו שלא. אי אפשר לביית זאבים בכלל. אצל הזאבים בטבע יש וריאציה גנטית מסויימת של התוקפנות כלפי בני אדם. יש תוקפניים מאד ויש פחות. הדרך היחידה להגיע לחיית בית כלבית היא ע"י רבייה סלקטיבית. מה שהראו בסרט הרוסי היה מדהים: לאחר כמה דורות של רבייה סלקטיבית היו מצד אחד זאבי פרא שניסו לנשוך בני אדם גם כשהיו מופרדים מהם ע"י גדר ומצד שני זאבים שאפשר להחזיק על הידיים וללטף ככלבים לכל דבר.
בעצם לא צריך להיות מופתע מכך. זה ביטוי של מה שבעצם גילה דרוין. דרוין בודאי לא גילה את האבולוציה שכן בני אדם עסקו בברירה סלקטיבית ובהשבחה של צמחים ובע"ח אלפי שנים לפני דרוין. מה שדרוין גילה הוא שהאבולוציה והשתנות המינים מתבצעת באמצעות המנגנון הקטלני של הישרדות המועדפים.
שטויות ברוטב בולונז 613599
אתה מוזמן לקרא את הערך על זה בויקי http://en.wikipedia.org/wiki/Wolves_as_pets_and_work...
יש זאבים שגדלו פרא שקשה מאוד לאדם להתקרב אליהם (למרות שאני לא אטען שזה בלתי אפשרי), אבל זאבים שגודלו מגיל קטן, להבדיל מחיות אחרות, אפשר לביית.
שטויות ברוטב בולונז 613419
יהיה לך קשה מאוד, אם לא מאוד-מאוד, להגביל את כמויות המזון, זה יהיה כרוך בהרעבה. וגם - נסה בתור התחלה להסתבך עם מאכילי חתולים. יש גם אנשים שנוהגים לפתוח את מכסה הפח כל כמה בניינים, בכל רחוב שהם עוברים בו (לקח לי זמן לקלוט שהם רוצים לאפשר לחתולים לזלול).
שטויות ברוטב בולונז 613426
לא טענתי שמדובר בפתרון קל, להיפך, הוא בלתי אפשרי בתרבות הצריכה הנוכחית שמשליכה לפחי האשפה כמויות מזון עצומות.
לו היינו חיים בחברה שבה כמויות המזון הנזרק הן מינימליות, לא היו יכולות להתקיים אוכלוסיות ענק של עכברים ושל חתולי רחוב. כמות המזון שמאכילי חתולי הרחוב מספקים היתה מספיקה לאחוזים ספורים מביניהם. מכיוון ששינוי כזה, אם יקרה, לא יהיה פתאומי אלא הדרגתי, הוא לא יגרום להרעבה בקנה מידה גדול. הדלדלות מקורות המזון לאורך זמן תביא לצמצום האוכלוסיה. כאמור, יתכן ששינוי כזה יתכן רק לאחר שינויים בתרבות הצריכה של החברה המערבית.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים