בתשובה לנועה ו, 25/05/12 11:34
שאלת תם. 596411
"על מה אדם אמור לחיות בזמן שאתה מלין את שכרו? " על העבודה שביצע לפני 3 חודשים? כל עוד הכסף מגיע בזמן, מה זה משנה אם הוא מגיע היום או בעוד 3 חודשים?

בגדול נראה לי שלעצמאיים שההוצאות שלהם קבועות (רו"ח, עורכי דין, די ג'יי, מתרגמים וכו' ), לא צריכה להיות בעיה עם תשלום שאפשר להיות בטוחים שיגיע לאחר שלושה חודשים. אני אמנם מעולם לא הייתי עצמאי, אבל אם נניח בתור שכיר הייתי מקבל שוטף + 90, אני לא רואה איך הדבר היה פוגע בי‏1 למעט לפני העבודה הראשונה שלי, תקופת האבטלה הרי נשארת זהה (אם אתה מובטל 3 חודשים, אז במצב היום, אתה לא מקבל שכר 3 חודשים, וגם במקרה של שוטף + אתה לא מקבל שכר 3 חודשים). הבעיה מתחילה כשמדובר על הוצאות משתנות, כלומר שיש לך הוצאות על חומרים ו\או עובדים נוספים.

1 למעט אבדן הכנסות על ההון.
שאלת תם. 596412
היית מוכן להלוות את כל המשכורת שלך למישהו (אמין) לשלושה חודשים ללא ריבית?
שאלת תם. 596413
אם היה מדובר על משהו קבוע (אני מלווה עכשיו, אבל מקבל את ההלוואה של לפני שלושה חודשים), אני מניח שאת חוסר הריבית אפשר היה להחליף במחיר גבוה יותר.
שאלת תם. 596416
כן, ועכשיו נשאר לך רק למצוא מה לאכול ומאיפה לשלם שכר דירה בחודשיים הראשונים (אלא אם כן אתה מספיק עשיר, מה שיוצר תחרות לא הוגנת ומהווה חסם בפני יזמים צעירים שלא באו ממשפחות עשירות במיוחד)...
שאלת תם. 596428
אבל בפעם הבאה שיפטרו אותך תקבל 3 חודשים משכורת אחרי הפיטורים... בניגוד למצב היום...
שאלת תם. 596433
ושוב, בדיוק בשביל זה הקימו את המוסד הנקרא בנק.
כמעט כל עסק חי על האשראי שלו.
שאלת תם. 596415
ברור שהייתי מעדיף שלא לעשות זאת. אבל כיום נהוג להלוות למעסיק חודש שלם. מה ההבדל (העקרוני) בין חודש לשלושה? אם היו שואלים אותי, הייתי מעדיף שכל יום היה נכנס לחשבון בנק עוד קצת כסף ולא הייתי מלווה למעסיק כלל.
שאלת תם. 596417
את ההלואה שאתה נותן למעסיק שלך אתה מקבל במלואה בסוף החודש, ובהתחשב בעובדה שרוב החשבונות הם חודשיים או יותר (כרטיס אשראי, שכר דירה, חשמל, מים...) זאת הלוואה הרבה יותר זולה מהלוואה של יותר מחודש.
שאלת תם. 596489
אם היה מדובר על מצב שבו בטוח שכל הלקוחות משלמים בשוטף+90 באופן קבוע אני חושב שזה היה בסדר.
הבעייה מתחילה שלקוח אחד משלם בש+30, השני ב-ש+45, השלישי ב-ש+90, הרביעי נותן חצי מייד, רבע בש+30 ורבע בש+60, החמישי בש+30 אבל אז מבקש לפרוס ל-‏12 חודשים עקב בעיות כלכליות, השישי בש+60 אבל נעלם בש+54, השביעי משלם בחלקים קטנים לפי ראות עיניו בצורה כזו שעדיין לא משתלם ללכת לתביעה וכו'.
המשחקים האלו אפשריים בגלל הדלת הפתוחה של ש+.
הבעייה הכי גדולה היא שקשה מאוד לתכנן תקציב של עסק בצורה הזו וזה הופך את התזרים לרגיש מאוד לבלתמים (ולהגיד אז שלא יעשו איתם עסקים זה לא ריאלי בשוק התחרותי של היום).
שאלת תם. 596519
שלא להזכיר, שלעיתים קרובות השוטף+ הוא רק המלצה. גם לאחר ה-‏90 דוחים אותך בלך ושוב, וכשאתה מקבל את הצ'ק אתה מגלה שתאריך הפרעון שלו הוא לעוד חודשיים.

__________________
נועה ו, לאחר ניג'וסים רבים ותזכורות אינספור, קיבלה לאחרונה צ'ק על חשבונית שנשלחה באוגוסט. בחוזה, אגב, סוכם על תשלום בתוך שבוע מיום השלמת העבודה.
שאלת תם. 596521
הרמה המוסרית של עולם העסקים הישראלי נמוכה יחסית לרמה הלא גבוהה של כל עולם עסקים.
שאלת תם. 617565
וכדי לשבור את השיא הקודם:
החשבונית נשלחה בדצמבר 2012. הצ'ק מוכן היום.

_
ולמי שתהה: לא. לא סוכם בחוזה בהסכמה חופשית של 2 הצדדים על תשלום לאחר 7 וחצי חודשים. ואני משערת שהצ'ק יהיה דחוי. המע"מ, אגב, שולם מזמן. מזמין העבודה הזדכה על המע"מ-שלא-שילם חודשים בטרם טרח להרים את העט כדי לכתוב את הצ'ק.
שאלת תם. 596513
אתה ממש מיתמם-כך אני מקוה לפחות. לפחות לחלק מהפרילנסרים יכולים להיות זמנים מתים, ללא עבודה. הנוהג של שוטף+90 הוא נוהג פסול- בוא נסכים על כך ולא נהיה סנגורים שלו. הוא בנוי על מתיחת תזרים המזומנים אל מעבר לגבולותיו. הנוהג יוצר מצב בו חלק מהאנשים מגיעים אל הקצה. הכל צריך להיות תפור ואם משהו מעט משתבש, מצוקות התזרים מתחילות לעבור כמו דליקה מאחד לשני.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים