בתשובה ללא חרדי ולא עורך-דין, 27/10/11 16:13
כן ולא. 585761
"ההבדל הוא שלאנשים יש ציפיות שונות מטלפון נייד מאשר ממחשב אישי. בעיני זו הסיבה העיקרית שאפל נכשלו בסבוב הראשון עם הפיסי והצליחו בגדול עם הסמארטפונים"

אני נוטה להסכים עם ההערה על הפיסי ולא עם ההערה על הסלולארים.

"הבעייה היא שאפל אף פעם לא השכילה להבין את המיינסטרים והעדיפה להיצמד למודל שלה במקום להתאים את עצמה לציפיות של השוק והמיינסטרים של המשתמשים"

וזה כבר זה לא נכון עובדתית.

כאמור, אני מסכים לגבי המקינטוש. אפל, בשנות השמונים, התמקדה בשווקים ספציפים שלמאק היה בהם יתרונות מהותים (גרפיקה בעיקר) מה שאפשר לה למכור מכשירים עם שולי רווח גבוהים מאוד, אבל קיבע את אפל לשוק הזה ויצר פחד מקניבליזציה של הרווחים כתוצאה ממכירת מכשירים רבים/זולים יותר - הפחד הזה מנע פיתוח מוצרים זולים יותר. זה נבע מקוצר ראיה ואינקומפיטנטיות בהנהלה של אפל מאמצע שנות השמונים ועד לסוף שנות התשעים. הסיבה הזו לא רלוונטיות לאפל של העשור האחרון.

הסיבה שאפל מצליחה בשוק הטלפונים הסלולארים לא נובעת מ"אי הבנה של המיין סטרים" (אני לא מבין את הטענה הזאת כלל). הסיבה להצלחה היא (בין היתר) שהם מבינים נהדר את המיינסטרים ומשווקים מוצרים שבסופו של דבר פונים אליו. ז
לדעתי, היתרון המהותי של אנדרואיד עבור הלקוח אינו מחיר, איכות או, אפילו, פתיחות. היתרון של האנדרויד במחירות נובע מיכולת יצור וכמות ערוצי הפצה שנובעת, באופן עקיף, מהפתיחות של הפלטפורמה.

ממה שאני רואה רב האנשים קונים אנדרואיד מכיוון שהם לא מסוגלים לקנות את האייפון (או אייפון מסויים כמו הG3S) בחברה הסלולארית שלהם. (אנשים טכנים: לא להעלב, בבקשה, לכם יש סיבות מוצדקות להעדיף אנדרואיד. אני מדבר על המייןסטרים פה, לא עליכם)

ולגבי תחום הפיסי: המחשב האישי הנמכר ביותר היום בשוק הוא מאקבוק. ובראיה יותר רחבה: האייפד מוכר יותר יחידות מאשר כל שוק הנטבוקים בארה"ב. אמרת משהו על מייןסטרים?
כן ולא. 585763
מה זאת אומרת "לא מסוגלים לקנות את האייפון (או אייפון מסויים כמו הG3S) בחברה הסלולארית שלהם"? אין בסלקום/פלאפון/אוראנג' מספיק מכשירים?
כן ולא. 585764
אני נתקלתי בכיוון ההפוך. חבר רצה גלקסי בפלאפון, לא היה להם, אמרו לו לחכות, אז הוא אמר ''יאללה, שיהיה אייפון''. אני מניח שלזה הוא התכוון.
טלפון חלונות 585799
ביקורת חיובית מאד על חלונות 7.5 "מנגו" לטלפונים חכמים. "אם הטלפון הזה היה מגיע לפני האייפון, אנשים היו מקריבים לכבודו חיות קטנות. אבל מייקרוסופט מאחרת בשלוש שנים..."
טלפון חלונות 585808
בעבר Windows CE היתה אחת הפלטפורמות הכי פתוחות על מכשירים מאותו סדר גודל. החל מ-Windows Mobile 7 היא עוד יותר סגורה מזו של אפל.
כן ולא. 585769
"מה זאת אומרת "לא מסוגלים לקנות את האייפון (או אייפון מסויים כמו הG3S) בחברה הסלולארית שלהם"? אין בסלקום/פלאפון/אוראנג' מספיק מכשירים? "

שאלה טובה. הייתי צריך להיות יותר ברור, הכוונה שלי באיזכור הספציפי ל3gs היא לתמחור החדש שלו, שהוכרז כשהאייפון החדש הושק לפני כחודש - 0$ פלוס תוכנית במפעיל סלולארי. קרי - אפל מנסה למכור את המכשירים שלה במחירים זולים יותר על מנת להתחרות גם במחיר. לגבי המצב בארץ - נכון להיום, עד שהתמחור החדש יחלחל לארץ, לא נראה לי שזה רלוונטי. בארה"ב, בat&t, נכון לעכשיו ה3gs אזל. http://www.rethink-wireless.com/2011/10/24/att-sees-...
כן ולא. 585770
אני לא בטוח שהבנתי, אם היום לאפל יש 25% מהשוק ולגוגל יש 33%, אתה טוען שהפער הזה נובע בגלל המחסור (הזמני) ב-at&t בארה"ב? ואיך אתה מסביר את הפער באירופה ואסיה?
כן ולא. 585766
כמה זמן ייקח עד שיקרה לאייפד מה שקרה לאייפון? חוסר הפתיחות היא בדיוק הבעיה המובנית של אפל. אמזון (לדוגמה) לא היתה צריכה לפתח פלטפורמה שלמה כדי למכור את הספרים שלה. יש לה כבר לא מעט רכיבים מוכנים. אפל חייבת להשקיע הרבה יותר במכשיר כדי להתחרות באמזון. וזו רק נישה אחת. יש המון נישות שעליהן אפל בכלל לא מתמודדת. המוצרים שלה לא מתאימים לכל אחד (כולל חלק מהמיינסטרים).
כן ולא. 585793
"כמה זמן ייקח עד שיקרה לאייפד מה שקרה לאייפון?"

אחוז מהשוק הוא פרמטר חשוב, אבל השוק של הסמארטפונים איננו רווי, וכרגע גם הוא לא מריח כמו שוק שעלול להפוך למונופול . אני מציע שנחכה קצת לפני שנספיד את האייפון.

"חוסר הפתיחות היא בדיוק הבעיה המובנית של אפל"

לחוסר הפתיחות נלוות בעיות. וגם יתרונות.

"אמזון (לדוגמה) לא היתה צריכה לפתח פלטפורמה שלמה כדי למכור את הספרים שלה. יש לה כבר לא מעט רכיבים מוכנים. אפל חייבת להשקיע הרבה יותר במכשיר כדי להתחרות באמזון"

נכון. ומעניין שאתה מזכיר את החסרונות שנובעים מחוסר הפתיחות. ותוך כדי מתייחס למקרה שהוא דוגמה מובהקת לחסרון של הגישה הפתוחה.

מה שאמזון עושה עם הפייר הוא לא רק סכנה לאפל - היא גם סכנה פוטנציאלית לגוגל ולאנדרואיד כפלטפורמה פתוחה. ממה שאני מבין הפייר מריץ פיצול של גירסה ישנה של אנדרואיד (2.3). מה תהיה המשמעות עבור אנדרואיד, כפלטפורמה, אם הוא ימכר בסדרי גודל יותר ממכשירים שיריצו גרסאות עדכניות של אנדרויד?

אחד היתרונות הגדולים של אפל מול אנדרואיד הוא שלאפל יש פלטפורמה מאוד אחידה מבחינת פרופיל החומרה-תוכנה שמריצה אותה. רב המכשירים שאפל יצרה מ2007 יוכלו ל הריץ את הגירסה העדכנית של iOS - לגבי אנדרואיד לא רק שלא ברור איזה אחוז מהמכשירים יוכלו להריץ את הגרסאות החדשות, לא ברור עם המכשירים שתקנה היום ומחר יריצו אותם.
כן ולא. 585820
אל תשכח שגוגל "שכחו" לפרסם את קוד המקור של גרסה 3 ובכך בעצם בלמו פיתוח חופשי של טאבלטים שמבוססים על אנדרואיד. רק עכשיו הם הולכים לפרסם את קוד המקור של אנדרואיד 4. אמאזון (כמו אחרים) נאלצה לפתח ממשק טאבלט בעצמה. הפיצול הזה הוא תוצאה של חוסר פתיחות מספקת של גוגל.

בכלל מבנה הפיתוח של אנדרואיד לא מעודד פיתוח חדשני במרכז ומעודד פיצולים. גוגל בונה על כך שיש לה כוח פיתוח גדול הרבה יותר מלכל השאר. אבל אם תתפתח קהילת מפתחים מספיק גדולה, זה לא בהכרח יהיה נכון. אבל מה בדיוק הסיכון בכך לגוגל?

עוד נקודה מעניינת: הזמינות של כל מיני גרסאות חופשיות, כגון CyanogenMod [Wikipedia] גרמה למכשירי אנדרואיד להיות עם פחות מגבלות מבעבר על טעינת קושחה חלופית. חלק מהיצרנים הבינו שזו דרך זולה להאריך את החיים של המוצרים ולתת ערך טוב יותר למי שקונה מהם את המכשירים (הם לא מתחרים רק נגד עצמם, ולכן שווה להאריך את אורך החיים של המוצר).
כן ולא. 585821
אין צורך להספיד את האייפון, אבל הוא, כמו האייפד, בדרך ליהפך למה שהמק היה שנים רבות (וגם נשאר): מכשיר-נישה בעל ממשק מצוין ותדמית טובה, המאפשרים לו לגבות מחיר גבוה עבור יכולות טכניות בינוניות למדי. אפל תוכל לחיות מזה (כמו מהמק), אבל אם היא תרצה להשאר בגודלה הנוכחי ואולי אפילו להמשיך לצמוח היא תצטרך למצוא קטגוריות חדשות להוביל בהן. ראיתי שהם מדברים עכשיו על טלביזיות חכמות - לא ברור שזה תחום שאפשר להרוויח בו כסף גדול, אבל מי יודע. אולי יש להם בכל זאת איזו הפתעה בשרוול בתחום הזה.
כן ולא. 585768
המקבוק הוא המחשב הנמכר ביותר כשמשווים אותו לכל דגם בודד של מחשב אישי אחר. הוא לא המחשב הנמכר ביותר כשמשווים את כלל מכירות המקבוקים לכלל מכירות הלא-מקבוקים. זה תמיד יהיה המצב כי הוא אינהרנטי ל vendor lock in. אי אפשר להשוות באופן ישיר את המקבוק למחשבים אחרים.

לגבי נטבוקים עד שאפל הוציאה את האפל הנישה הזאת הייתה זניחה והיא כרגע מובילה בו. בכל מקרה האייפד הוא לא מחשב אישי והתפיסה של המיינסטרים אותו (ובהתאמה הציפיות שלו ממנו) שונות ממחשב אישי ולכן גם ההשוואה הזו לא רלוונטית.

אני לא אמרתי שההצלחה של אפל בשוק הטלפונים הסלולרים נובעת מאי הבנה של המיינסטרים, אני טענתי שאו שהם לא מבינים את המיינסטרים או שלא אכפת להם, אבל הם בכל מקרה מכילים את אותו מודל סגור שלהם על הכל המוצרים שלהם. במקרה של הפיסי זו הייתה טעות, ובמקרה של הסלולארים זה מתאים ומצליח. אבל אני מקבל את התיקון זה היה ניסוח לא מוצלח. הכוונה שלי היא שאפל נצמדת למודל שלה ולא נראה שהיא מסוגלת או רוצה לעבוד במודל אחר והיא מצליחה בשווקים שבהם המודל הזה תואם את הציפיות של המיינסטרים.
כן ולא. 585773
"הוא לא המחשב הנמכר ביותר כשמשווים את כלל מכירות המקבוקים לכלל מכירות הלא-מקבוקים"

נכון.

"אי אפשר להשוות באופן ישיר את המקבוק למחשבים אחרים."

נכון.

"לגבי נטבוקים עד שאפל הוציאה את <האייפד> הנישה הזאת הייתה זניחה והיא כרגע מובילה בו."

זניחה? היא היתה הקטגוריה בעלת הצמיחה הגדולה ביותר בתחום הפיסי בשנים האחרונות.

"בכל מקרה האייפד הוא לא מחשב אישי "

יש לי שני שאלות:

1. האם הוא מחשב?

2. האם הוא אישי?

"התפיסה של המיינסטרים אותו (ובהתאמה הציפיות שלו ממנו) שונות ממחשב אישי"

התפיסה של המיין סטרים לגבי מחשב אישי השתנתה במהלך השנים. פעם זה היה קופסא על השולחן מחוברת למוניטור שמזינים פקודות הפעלה דרך מקלדת וממשק טקסטואלי שהפך לממשק גראפי חלונותי בשילוב עכבר ומקלדת, שהפך להיות נייד, לאן אתה חושב שהתפיסה של המיין סטרים הולכת עכשיו?

ההשוואה הזו <מאוד> רלוונטית.

"אני טענתי שאו שהם לא מבינים את המיינסטרים או שלא אכפת להם, אבל הם בכל מקרה מכילים את אותו מודל סגור שלהם על הכל המוצרים שלהם"

אוקי, אז יכול להיות שהבנתי אותך לא נכון. האם הטענה שלך היא שאפל לא מבינים את המיינסטרים כי המיינסטרים רוצה פלטפורמות פתוחות?

אז אני לא מסכים. המיינסטרים לא ממש מזהה את הפלטפורמה הפתוחה כגורם משמעותי, אבל אני הוא כן יזהה יתרונות שנובעים מקיום פלטפורמות פתוחות, אם הם מספיק ברורות עבורו.

לדוגמה בשוק נגני הMP3, בגלל כל מיני סיבות נוצר מצב שבו אין אפשרות לקיום מתחרה מהותי. למרות שיש יתרונות לפלטפורמה פתוחה גם בתחום הזה עבר הצרכנים - מסתבר שלמיינסטרים לא ממש איכפת מהייתרונות הללו. אפל שולטים על 70% מהשוק הזה באופן קונסיסטנטי כמעט עשור.

במקרה של המחשבים האישים ה"רגילים" אפל אולי נכנסה לשוק מוקדם, אבל ביצעה טעויות אסטרטגיות (שאת הגדולה מהם פירטתי בתגובה הקודמת) שהמשמעות שלהם היא שהיא איבדה הרבה מהיכולת שלה להיות דומיננטית בשוק הזה (אם כי, לא הייתי מזיל דמעה על מצבם גם בשוק הספציפי הזה, היום).
כן ולא. 585782
אני לא שם את האייפד באותה הקטגוריה עם המחשב האישי מבחינת שימוש ותפישה. אבל לא זה היה לב הדיון. גם סוגיית ההבנה של המיינסטרים לא הייתה מבחינתי לב הטיעון אלא ניסוח גרוע שכבר חזרתי בי ממנו.

אני טוען שבקטגוריות שונות של מוצרים למשתמשים יש ציפיות שונות מהמוצרים מבחינת רמת הפתיחות שלהם. עוד טענתי שאפל נצמדת למודל יחסית סגור שמתאים יותר או פחות בקטגוריות השונות האלו. ובעיקר טענתי שאני לא מאמין שג'ובס או סטולמן מעצבים את הציפיות האלו אלא שהן שילוב של עניין טבעי שלנו המשתמשים וכוחות שוק מסויימים.

בשורה התחתונה אפל לא מעוניינים למכור הארד דיסק או מסך או מערכת הפעלה או תוכנה. אפל רוצים למכור חבילה אחת שכוללת הכל - חומרה ותוכנה ועיצוב חיצוני. בתחומים מסויימים של מוצרים זה עובד נהדר (סמארטפונים) בתחומים אחרים זה עובד פחות טוב (פיסי).

פתיחות של פלטפורמה דרך אגב היא בעיני לא משהו בינארי אלא ספקטרום. מקבוק פחות "פתוח" ממחשב Dell עם ווינדוס שבתורו מהווה חבילה או בחירה פחות פתוחה מהזמנה של חלקי חומרה שונים אונליין מיצרנים ומפיצים שונים הרכבתם והתקנה של לינוקס עליהם תוך קומפילציה של הקרנל עם שילוב ספציפי של אופציות ובחירה פרטנית של חבילות התקנה.

הטענה שלי היא שבתחום הפיסי המיינסטרים עדיין מעדיף את האופציה של Dell עם ווינדוס. ייתכן שזה ישתנה וייתכן שלא.
כן ולא. 585909
מעניין הדיון שלכם, במיוחד לאור העובדה שאם תשאלו את רוכש המחשב המיינסטרימי, הוא בכלל לא ידע להגיד לכם *מה זה* מערכת סגורה או פתוחה.
כן ולא. 585912
מיינסטרים =/= רוכש מחשב "מיינסטרימי".

המיינסרטים מורכב לא רק מהרוכש הסופי אלא מהמערך הלוגיסטי שסביבו של חנויות מקומיות קטנות ומפיצים גדולים וכל מה שביניהם שמרכיבים עבורו את המערכת גם מבחינת חומרה וגם מבחינת תוכנה, ממליצים לו על תוספות, ונותנים לו תמיכה טכנית. אותו רוכש סופי גם מצביע ברגליים ללא קשר להבנה שלו את ההבדלים בין מערכת סגורה לפתוחה - הוא בסופו של דבר קונה או מהאפל סטור או מדל או מהחנות ליד הבית. יכול להיות שהוא עשה מחקר שוק בעצמו לפני ההחלטה, יכול להיות שהוא התייעץ עם החבר שמבין במחשבים, ויכול להיות שהוא סתם אהב את הסמל של התפוח. זה לא כ"כ משנה - קחי את כל זה בקנה מידה גלובלי, תערבבי טוב טוב ומה שקיבלת זה המיינסטרים. מידת ההבנה של הרוכש הסופי את כל זה או את ההבדלים בין האופציות השונות היא רק גורם קטן במשוואה.
כן ולא. 585942
הוא אולי לא יודע מה זה מערכת סגורה או פתוחה, אבל הוא בהחלט יודע להבחין בין מערכת שמתיימרת לתת לו חווית אינטרנט איכותית אבל לא מרשה לו לראות סרטים ביוטיוב כי מישהו החליט שפלאש זה רע לבין מערכת שלא חוסמת אותו. הוא יודע להבחין בין מערכת שהוא יכול לקנות כל אביזר שמתחשק לו ולחבר אליה וזה יעבוד, לבין אחת שלא. לעתים הוא מגלה את זה רק אחרי שהוא קנה, אבל את ההבדל אפשר בהחלט לחוש גם אם אתה ''משתמש מיינסטרים''.
כן ולא. 586230
למילה "פתוח" יש משמעויות שונות בהקשרים שונים. אחת המשמעויות היא היכולת של היצרן המקורי לחסום שימוש של אחרים בפלטפורמה שלו. בהקשר הזה מעניין לעקוב אחרי משפט שמתנהל כרגע בגרמניה: חברת AVM GmbH [Wikipedia] היא, בין השאר, היצרנית של הנתב הפופולרי (בגרמניה) Fritz!Box. כמו רוב הנתבים הפשוטים, גם הנתב הזה הוא משרכת משובצת קטנה שמריצה לינוקס. חברה גרמנית קטנה בשם Cybits החליטה שלנתב הזה חסרה תוכנת סינון אתרים, וזה מה שהיא מוכרת: תוכנת סינון אתרים בשם Surf Sitter. ליתר דיוק: מה שהיא מספקת זה גרסה משלה לקושחה של הנתב.

חברת AVM הגישה תביעה נגד Cybits ועלו שם טענות שונות (בין השאר: שהנתב אינו מחשב).

עוד על הסיפור:
וגם:
כמו במקרה של ה-WRT54G (אחד המקרים המפורסמים האחרים שבהם היה הראלד ולטה מעורב), רישיון ה-GPL יצר פלטפורמה פתוחה ויצר שוק.
כן ולא. 586236
חשבתי שהכוונה ב''מערכת פתוחה'' למערכת קוד פתוח.
"משרכת"? 586364
(גוגל לא עוזר)
"משרכת"? 586368
אולי הוא התכוון "מערכת"?
כן ולא. 586375
בתשובה לשאלתו של ניר: אכן "מערכת". המשפט השלם:

הנתב הזה הוא מערכת משובצת קטנה שמריצה לינוקס.
כן ולא. 586387
חבל, ''משרכת'' נראה כמו תחדיש יפה שמחפש משמעות...
כן ולא. 586390
משרכת- רשת פנימית המשמשת לתאום בין מאהבים נשואים.
כן ולא. 586394
משרכתיות = הנטייה ללכת אחר טרנדים חדשים.
כן ולא. 586882
עדכון: התביעה נדחתה. בית המשפט קבע שמדובר בפלטפורמה פתוחה ומותר לשנות אותה, כל עוד לא גורמים נזק:
סיקור קודם מעט לפני הפסיקה:

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים