|
זאת שאלה אחרת. אני רק רציתי לענות על השאלה "איך שנה מוגדרת אם כדור הארץ לא קיים" והתשובה שלי ניסתה להגיד שבעצם מדובר בהשוואה לשנה עכשווית. לפני שאני נכנס לפרטים, אם היו אומרים לך שהמפץ הגדול קרה לא לפני כך וכך מיליארדים של שנים אלא כך וכך מיליוני מיליארדים של שניות הרי שקושיתך המקורית היתה נפתרת- אמנם כדור הארץ לא היה קיים אבל השניה היתה קיימת, כפי שהמטר היה קיים עוד לפני שהצרפתים המציאו אותו.
השאלה שאת שואלת עכשיו היא יותר טריקית - איך אפשר למדוד זמן בכלל.בפיזיקה מקובל למדוד גם זמן וגם מרחק באותם יחידות ( ולכן לפעמים מדברים על שנת אור כיחידת מרחק או להגדיר שניה כזמן לוקח לאור לעבור X אלפי קילומטר). מה שעושים זה להחליט על משהו שהוא פחות או יותר נחשב קבוע, כמו קוטר של אטום כלשהו או תדר של אור הנפלט בתופעה מוגדרת היטב ( אני מתעצל לחפש בגוגל אבל נדמה לי שזה קשור לצבע של צזיום לוהט) וממנו גוזרים יחידות מרחק וזמן.
כמובן שאפשר לשאול מי לידינו תקע שאטומים נשארו באותו הגודל גם לפני מיליארדי שנים. בדרך כלל השיקול הוא כפול: 1) לא ראינו עדויות לכך בצפיה באור המגיע מכוכבים עתיקים 2) חוקי הטבע רגישים לשינוי בגודל של האטום ועוד כמה קבועים לכאורה. אם יש "קונספירציה" שמשנה הרבה גדלים (נניח גם את קוטר האטום וגם את מהירות האור) כך שלא נוכל להבחין בשינויים בחוקי הטבע, אז בעצם לא איכפת לנו.
מי שבאמת מקשה ישאל מה המשמעות של "זמן" עוד לפני שנוצרו בכלל אטומים וכולי. אני לא סמכות כאן אבל התשובה שלי היא שעובדים הפוך - מסתכלים על המשוואות שעובדות החל מנקודה מסויימת, מריצים אותם אחורה באותה שיטתיות שהם רצו קדימה, ולמשתנה הזה שמזיזים והוא דומה לזמן כשרצים קדימה במשוואות , קוראים זמן גם שמריצים אחורה. אז אולי בתקופת המפץ הגדול הזמן זרם אחרת, אבל מבחינת המשוואות שלנו היום, זה נראה כאילו שהמפץ קרה מתי שהוא קרה. לסיכום- לנסות לבדוק את הזמן של אז במונחים של הזמן של היום זה אנאכרוניזם.
|
|