בתשובה לאסף עמית, 16/01/02 15:38
על עכברים ואנשים 52933
הנקודה העיקרית הוחמצה כאן.
פרופ. מיכל שוורץ הראתה שלימפוציטים מטיפוס T מחישים ריפוי טראומה בחולדות. יתכן שתהליך כזה מתרחש גם באדם ויתכן שלא. בכל אופן - למדנו בכך משהו חדש על לימפוציטים מטיפוס T שלא היה ידוע לנו קודם לכן. יתכן שהתועלת של הידע הזה לא תתגלה בעתיד. יתכן שכן. הידע המדעי בכללותו משפר את איכות חיינו.
על עכברים ואנשים 52983
אשמח לדעת איך הידע על כך שלימפוציטים מטיפוס טי
מחישים ריפוי טראומה בחולדות משפר את איכות חיינו
פאראדיי ? 52993
נדמה לי שהיה זה פאראדיי שנשאל מה התועלת שיש בנסיונות המוזרים שהוא מבצע במה שנראה כמו צעצועי ילדים.

"מה התועלת בתינוק בן יומו?" הוא ענה.

הנסיונות שביצע היו באותה תופעה משונה שנקראת חשמל.
פאראדיי ? 53001
Oded Regev presented it as a lord visiting Faraday's lab and viewing his induction devices:

lord: It all looks very nice, but what is its use?
Faraday: I don't know, but you surely can collect much taxes over it.

---
There's also lord Reay who spoke about the usefulness of Fullerenes in front of the House of Lords in October 1991, remind me to bring the exact quotation next week.
על עכברים ואנשים 53148
לא יודע. אולי יתברר שלימפוציטים מטיפוס T מחישים ריפוי טראומה גם בבני אדם. אולי לא. המחקר הראה כיוון אפשרי אחד בבני אדם. אם היינו ממתינים לקורבנות טראומה כדי לנסות עליהם את תאי T (לאחר שהסברנו להם את ההיגיון שבבסיס הניסוי והחתמנו אותם על הסכמה מודעת להשתתפות בניסוי) היה עלינו להמתין יותר ממשך חיים של חוקר אחד כדי לאסוף כמות נבדקים סבירה. יש להניח, לפיכך, שאיש לא היה מנסה לחקור בכיוון זה.
על עכברים ואנשים 52998
הידע המדעי בכללותו משפר את איכות חיינו, אך המחיר להשגתו הוא גבוה ומתמשך (ולא נמדד רק בכסף). לכן יש חובה על המדענים להראות רלוונטיות *כלשהי* לתוצאות מחקריהם. אני מניח שכשביקשו תקציב מחקר לאותו מחקר בחולדות, לא כתבו במסמכי הבקשה שהתועלת במחקר זה אינה ידועה ושהמחקר דרוש כדי להעשיר באופן כללי את מאגר הידע המדעי. יתכן כמובן שאני טועה, אבל אז לא ברור לי לפי מה מחליטים לתקצב מחקר מסוים על חשבון מחקרים אחרים אם כולם מודים מראש שכל מטרתם היא העשרת מאגר הידע.
על עכברים ואנשים 53015
למי שלא ברורה לא התועלת בהרחבת מאגר הידע
"הרלוונטיות החברתית של המדע"
על עכברים ואנשים 53132
הנה הקישור הישיר: http://www.shmone.co.il/zvi_yanai/rel.html
הגבלת המחקר הבסיסי 53212
תודה על הקישור. אני מתנצל מראש שהדברים שאכתוב אינם מיועדים דווקא אליך. סתם ניצלתי את ההזדמנות כדי להתייחס עוד קצת לנושא המכונה לאחרונה בשם הכולל "הגבלת המחקר המדעי".

הרחבת מאגר הידע האנושי אמורה בעקרון להיות אמצעי ולא מטרה בפני עצמה, אלא שגם לי ברור שמחקר בסיסי הוא שלב חיוני בדרך למחקר יישומי שמטרותיו מוגדרות היטב, ולכן אינני חולק על הצורך בקיומו תחת מגבלות מסוימות.

מגבלות? כן, בהחלט. במאמרים שפרסמו ראשי האוניברסיטאות לאחרונה בעקבות עליית נושא הניסויים בבעלי-חיים למודעות הציבורית, נעשה שימוש אינטנסיבי באמירות כגון "אל תגבילו את המחקר המדעי" וכיו"ב ציטוטים המבליעים הנחה כאילו היום המחקר הבסיסי אינו מוגבל ופעילי ארגוני בע"ח מנסים להפוך סדרי עולם בדרישתם להשתתת מנגנוני פיקוח שיקחו בחשבון את סבלם של בעלי-החיים שבהם נעשה שימוש במחקרים. האמת היא שהמחקר הבסיסי מוגבל כבר היום מסיבות מעשיות רבות, ולכן אין צורך לגלגל עיניים (כוונתי איננה אליך, כמובן, אלא למשל לכותבי המאמרים הללו) כשמדברים בקול רם על הגבלת המחקר המדעי הבסיסי. תקציבי המחקר הסופיים וחוקי המדינה הם רק שתי דוגמאות טריוויאליות לגורמים המגבילים כיום את המחקר הבסיסי המתבצע בשטח, וכולם מקבלים את המגבלות הנובעות מהם בהשלמה וללא עוררין. דרישת ארגוני בע"ח להעמקת הפיקוח אינה שונה במהותה מהדרישה שקיימת כבר היום מהמדענים שלא יחטפו אנשים ברחוב ויעשו בהם ניסויים, אך הטקטיקה ההסברתית של נציגי האוניברסיטאות כאילו היום אין מגבלות על המחקרים ומחר כשיהיו הגבלות כלשהן יחרב כל עתידו של המדע, היא בעיני שיטה פסולה ודמגוגית לייצוג עמדתם.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים