|
א. נדמה לי שזו בכלל בעיה של המחקר ההיסטורי ולא של מערכת החינוך. המחקר ההיסטורי של שואת היהודים בכלל, מונע לא מעט בזכות קיומם של מכחישי שואה, שעצם קיומם מהווה מוטיבציה לחקור את השואה בכלים מדעיים. מאחר ואין מישהו שמכחיש את חלקם של הספרדים והמזרחים בשואה, נראה שאין גם מוטיבציה לחקור אותו ויש הרבה מידע לא בדוק ולא מעט "לא בדיוק אמת" בתחום. עובדתית למחנות ההשמדה באירופה הגיעו רק כמה עשרות יהודים מצפון אפריקה (כ-300 יהודים בעלי אזרחות בריטית מלוב הגיעו לברגן בלזן וכ-150 יהודים מתוניסיה שגורשו מצרפת של ווישי הגיעו לאושויץ), אבל אלפי יהודים באלג'יריה, תוניסיה, מרוקו ולוב גורשו למחנות ריכוז והועסקו בעבודה בכפייה על אדמת צפון אפריקה ומאות מהם נרצחו או מתו במחלות וברעב במחנות הללו שנוהלו ע"י הצרפתים של ווישי והאיטלקים.
ב. אני חושב שיש טעם רע בנסיון ל"הבליט" את הקטע הזה רק כדי ל"חנך" איזשהו מיעוט בטל בשישים של מזרחיים נטולי-אמפתיה. אני חושב שצריך לעשות זאת פשוט מפני שהקטע הזה בהיסטוריה היהודית עשוי להעלם וכדאי לנצל את בני הנוער כדי להציל ולתעד מידע שאולי נמצא אצל הסבא והסבתא.
ג. אני מאמין שלמינוח "שואת יהודי אירופה" יש רקע היסטורי. בנאום הידוע מ-30 בינואר 1939 היטלר התנבא על השמדת יהודי אירופה ובחומר שאסף אייכמן לקראת ועידת ואנזה ובסיכומים שלו משם מדובר על גירוש יהודי אירופה למזרח אירופה (http://en.wikipedia.org/wiki/File:WannseeList.jpg ). אלא שפרוייקט הפתרון הסופי לא היה בדיוק פרוייקט מתוכנן ודי התגלגל מעצמו בהשפעת המאורעות וההתפתחויות ההיסטוריות, כך שאף אחד לא יכול לדעת לאן היו הדברים מתפתחים אילולא השתלטות ארה"ב על אלג'יריה הווישאית בנוב' 42 ומבצע לפיד במאי 1943 (שחרור צפון אפריקה ע"י בעלות הברית). בכל מקרה באירופה היו 11 מיליון יהודים, בעוד שבכל צפון אפריקה היו כ-300,000 יהודים וספק אם הנאצים היו טורחים להבדיל בינם לבין שאר היהודים.
ד. בקיצור בניגוד לך, אני דוקא חושב שיש הגיון רב בהתיחסות של מערכת החינוך לפרשה הזו. עדיף להתיחס לכך ללא הבלטה וברמה האישית והמשפחתית ולא להפוך גם את הקטע הזה לכלי של מחלוקות פוליטיות וציבוריות בנות זמננו.
|
|