בתשובה ליונתן ענבר, 21/11/07 22:49
לד''ר רבינוביץ 465014
>„הבעיה היא בדיוק אנשים כמוך”.
יש מין נכות נפשית כזו המונעת מאנשים כמוך להיכנס לויכוח בלי להעליב. אבל אתעלם מזה ונשחק במספרים.

אתה טוען שמכפלת שנות העבודה במספר בוגרי האוניברסיטאות הישראליות הוא מחצית ממספר הרופאים כיום. אם נניח התפלגות אחידה על פני הגילאים, סביר שבכל שנה מספר הנפלטים הוא כפול ממספר הרופאים החדשים. כלומר – 280 רופאים חדשים ו-‏560 רופאים העוזבים את המערכת (במאמר מוסגר אציין שרופאים רבים עובדים מעבר לגיל הפנסיה, כך שההנחה של 40 שנות קריירה ממוצעת אינה מדוייקת).

לפיכך – מספר הרופאים יפחת ב-‏280 בכל שנה. כמה זמן ייקח עד שנגיע לתחזית שלך, שבה יש 12,000 רופאים פחות מאשר כיום? בערך 43 שנים. מובן שבתקופה זו השינויים הדמוגרפיים יהיו עצומים והמחסור יהיה גדול יותר, אם לא יינקטו צעדים כלשהם.

אבל נראה שלצורך כך די בהתפתחות הטבעית. עם קום המדינה היה בית ספר לרפואה אחד בישראל. שלושים שנה לאחר מכן היו כבר ארבעה בתי ספר לרפואה וישראל התפוצצה מגודש רופאים. בשלושים השנים שלאחר מכן לא הוקם אף בית ספר לרפואה ועדיין בישראל יש כמות רופאים עצומה. אז זה נכון שאם כמות הרופאים לא תגדל במקביל לגידול האוכלוסיה ייווצר מחסור, אבל לא נראה לי שקיימת סכנה כזו. המחסור ברופאים ייווצר בהדרגה, דבר שיעלה את המשכורות ויהפוך את לימודי הרפואה למשתלמים.
לד''ר רבינוביץ 465017
לא כל כך הבנתי את החשבון שלך, אך לרוע המזל יצא לי לבקר במשך חמש שנים בבית חולים. אם מה שאתה אומר הוא נכון, היו מזמן עולות המשכורות של הרופאים המתמחים. במקום זה מתארכות השעות שלהם. המשכורת שלהם עולה בגלל תוספת שעות והשיטה ידועה גם ממקומות אחרים. אני זוכר לא פעם מצבים בהם רופא אחד היה צריך לרקוד על חמש חתונות בבית החולים. בקטעים לא מעטים הרופאים נמצאים כבר בתחום המתקדם של התפוקה השולית הפוחתת.
לד''ר רבינוביץ 465041
מה שכתבתי בתגובה 386304: אני כן סבור שיש מחסור בתקנים, בבתי חולים, במיטות אשפוז ובעוד רכיבים נחוצים רבים של מערכת הבריאות, אך לא ברופאים.

בבית החולים אתה נתקל בכך שהעומס על הרופאים המעטים שיש שם הוא גדול. הסיבה היא חוסר בתקנים. אם יוסיפו תקנים בבתי החולים, יהיה מי שיאייש את התקנים האלה.
לד''ר רבינוביץ 465042
מה עושים הרופאים הללו (= אלו שלא מאיישים את התקנים שאינם) כיום?
לד''ר רבינוביץ 471982
עיתון "הארץ",19.2.08

"אומרים שכל אמא הייתה רוצה שהבן שלה יגדל להיות רופא. אבל המציאות בישראל היום לא ממש מאפשרת לרבות מהאמהות לראות את החלום מתגשם. מספר המתקבלים לבתי הספר לרפואה בארץ, לצד הביקוש הגדול, הפכו את תנאי הקבלה לקשוחים במיוחד, והשאירו רבים מהרופאים הפוטנציאליים מחוץ לדלתות המעבדה. כעת, יוצר המצב הזה בעיה חדשה: הערכות של משרד הבריאות מראות שאם המיעוט בבוגרי בתי הספר יימשך, בעוד עשר שנים פשוט לא יהיו מספיק רופאים ביחס לאוכלוסייה."
(...)
"בעבר נטען במועצה להשכלה גבוהה ובמשרד הבריאות כי כדי לענות על המחסור הצפוי ברופאים יש להכפיל את מספר הבוגרים. מספר הרופאים הגדול שבא לישראל עם העלייה ממדינות ברית המועצות לשעבר, צפוי
להתמעט עקב הפרישה לגמלאות בשנים הבאות. על פי ההערכות של משרד הבריאות והמועצה להשכלה גבוהה, אם לא יעלה במידה משמעותית מספר בוגרי בתי הספר לרפואה, ב 2015 יירד מספר הרופאים מהשיעור שמשרד הבריאות קבע כשיעור המינימלי הרצוי ¬כשלושה רופאים לאלף תושבים. דיקן בית הספר לרפואה בתל אביב,פרופ' מקורי אמר שניתן היה להגדיל את מספר הסטודנטים עוד יותר, אך "הגורם המגביל הוא ההוראה הקלינית, הנעשית ליד מיטת החולה ¬ כלומר, מספר המחלקות שבהן יכולים הסטודנטים להיכנס ללמוד".

"תנאי הקבלה לרפואה כיום כמעט בלתי אפשריים", הוסיף רקטור האוניברסיטה, הפרופ' דני לויתן, "במובן מסוים, יש כאן הזדמנות שנייה לכאלה שמעוניינים מאוד במקצוע ולא הצליחו להתקבל בשיטה הנוכחית". מספר קטן של מתקבלים ללימודים וביקוש גדול הפכו את לימודי הרפואה לאחד התחומים שקשה ביותר להתקבל אליהם. מועמד שממוצע הבגרות שלו היה 10.75 וציון הפסיכומטרי 784 היה במקום 180 ברשימת המועמדים בתל אביב."

לד''ר רבינוביץ 471988
מתוך הכתבה שבקישור:
>„על פי ההערכות של משרד הבריאות והמועצה להשכלה גבוהה, אם לא יעלה במידה משמעותית מספר בוגרי בתי הספר לרפואה, ב-‏2015 יירד מספר הרופאים מהשיעור שמשרד הבריאות קבע כשיעור המינימלי הרצוי – כשלושה רופאים לאלף תושבים.”

כלומר: בעוד 7 שנים יהיה מחסור אלא אם יקרו כל מני דברים. אז זה בסדר שמתארגנים למניעת מחסור צפוי בעתיד, אבל כעת אין מחסור. על פי דו"ח ארגון הבריאות העולמי, היו בישראל 3.82 רופאים לאלף נפש בשנת 2003. מספר זה ממקם את ישראל במקום ה-‏14 מבין 192 מדינות (לדעתי 12 מתוך 190 משום שמטעה להתייחס לסן מרינו ומונקו כמדינות בהקשר זה). ראה http://www.who.int/whr/2006/annex/06_annex4_en.pdf (ואם רוצים לשחק עם העמודות: http://www.who.int/whr/2006/annex/annex4.xls ). מבין המדינות שאנו נוהגים לכנות „מערביות”, רק בבלגיה, יוון ואיטליה יש צפיפות רופאים גדולה מזו שבישראל.

בשורה התחתונה: אין מחסור.
לד''ר רבינוביץ 488088
אנחנו נמצאים כבר לקראת סוף 2008...האשכול הזה קיים כבר 3 שנים ובתור קורא מהצד אני רואה שלאט לאט אלו שטענו שהולך להיות מחסור צודקים נקודה
לאט לאט מתרבות הכתבות על מחסור ברופאים לצד כתבות של למה לא כדאי להיות רופא ואפילו היתה כתבה על סטודנטים לרפואה שלומדים בארץ שעוברים להיי טק בהמוניהם (נתון שלא לקחת בחשבון)
לאט לאט בחדשות רואים מנהלי מחלקות שבאים להתראיין ומתלוננים על עומס כבד וחוסר במתמחים ובעצם רודפים אחרי סטאג'רים שיתמחו אצלם מבין המחלקות האלו אפילו כירורגיה שנחשבה למובילה כיום נמצאת במחסור...

אתה אומר מה שאתה אומר בגלל שרוב הזמן אתה מול גראפים וטבלאות במסך המחשב שלך

המחסור הוא בסופו של דבר יהיה ולא בגלל מה שאתה אומר
אלא בגלל שההעדפה לרפואה יורדת השכר נמוך ותאמין לי גם שביתה לא תעזור לרופאים בגלל שהרפואה ממשלתית

בסופו של דבר אתה לא לוקח בחשבון את זה שרוב הסטודנטים לרפואה בארץ ובחו"ל ולא עזבו עדיין להיי טק, עושים בחינת usmle
ובורחים מהארץ (מהמחזור שלי כמעט 95% עשו את המבחן!)
ומי שלא יעבור אותו ילך או לנורווגיה או לאוסטרליה(ששם דרך אגב יש מחסור מטורף ברופאים)

בנוסף העליה הרוסית בעיקר היא האשמה העיקרית בשכר של הרופאים
הגיעו המון רופאים מרוסיה שלא היה אכפת להם לקבל גרושים
זה הביא את המדינה ליהירות מסויימת אבל בנוסף הוריד גם את המושג יוקרה מרפואה הרופאים הללו יוצאים לפנסיה בשנים הקרובות
ואין לנו עוד עליה שתפצה על זה
עכשיו קראתי לא מזמן שהתוכנית החדשה היא לייבא רופאים מחו"ל כדי למלא את המחסור

בשורה התחתונה: עזוב אותך , בחייאת
לד''ר רבינוביץ 488096
רבותי הרופאים:
אם אתם רוצים לשפר את מעמד הרופא:
א. תבריאו את האיגוד שלכם -תוציאו ממנו את הרופאים שהפכו להיות מנהלים ובעלי ניגוד אינטרסים.
ב. אין קשר לרפואה הממשלתית ולשכר; הדברים תלויים בעוצמת האיגוד שלכם.
ג. תדאגו לתאם את עצמכם עם אגוד האחיות ולדאוג שגם שם יבריאו את האיגוד- שאחות ראשית המנהלת את כוח האדם של האחיות בבית חולים לא תהיה באיגוד -ניגוד אינטרסים.
ד. אם תעשו את כל אלה -אל תנסו להשיג הכל בשנה אחת, אך תדאגו לשמור על תהליך קבוע של שיפור. האוצר ינסה לכרסם ולהפוך אותו לנסיגה.
ה. אל תנצלו את המתמחים.
............................... 488098
אתה לומד רפואה?
לד''ר רבינוביץ 488654
יש לך איזה שהם נתונים חדשים התומכים במה שאתה אומר?

כנראה שלא, משום שאתה נגד "גרפים וטבלאות".

אנסה להסביר לאט: אם שכר הרופאים נמוך ובשל כך לא כדאי להיות רופא, מספר הרופאים יתמעט, ואז תעלה הדרישה ואיתה השכר. כוחות שוק רגילים לחלוטין.

היכן קראת שייבאו רופאים מחו"ל ומהיכן ייבאו אותם אם כמעט בכל המדינות יש מחסור ברופאים?

גם הרעיון שהעליה הרוסית הביאה לירידה בשכר הרופאים נראה לי שגוי. אתה מוזמן להביא סימוכין קצת מעבר ל„שמעתי ש...” ו„קראתי ש...”
לד''ר רבינוביץ 488655
אתה כרופא אמור לדעת את מיגבלות הרעיון של: "כוחות השוק". יש לא מעט תחומים במה שקרוי "שוק העבודה" בהם הצליחו מי שהצליחו לקבע שוק קשיח.השיטה הבדוקה לזה הם מה שקרוי "צעדי התייעלות". מורידים תקנים ועוד אמצעים מאמצעים שונים. תראה את "שוק האחיות". לכאורה היו צריכות האחיות לקבל שכר הרבה יותר גבוה; באמצעים שונים שלא אפרט עכשיו, הצליחו לקבע את שכר האחיות למרות שעל פי השוק, השכר היה צריך לעלות. אגב, ל"ממשלתיות" אין קשר לשכר.
לד''ר רבינוביץ 488664
נראה כי אני צריך להביא גושפנקא על כל דבר שאני אומר

הנה הכתבה על ייבוא רופאים
והנה כתבה על מעבר של רופאים להיי טק
האמת גם בלי כתבה אני אומר לך ש 20% מהמחזור של עברו
דרך אגב זה כבר לא 3.9 לכל 1000 תושבים אלא 3.5
זה יורד בכ 0.2% כל שנה
לד''ר רבינוביץ 488671
איך מסבירים את המחסור ברופאים בכל כך הרבה מדינות? ומתי הוא התחיל?
לד''ר רבינוביץ 488672
אבל הכשרת רופא לוקחת כמעט עשר שנים, לא?
לד''ר רבינוביץ 488861
דרך אגב כשאתה אומר "כוחות שוק" אתה שוכח שמדובר ברפואה אלו לא "כוחות שוק רגילים"
זה לא מקצוע כמו עריכת דין או מחשבים שכל אחד יכול ללמוד במכללות ובאוניברסיטאות ופתאום הפלא ופלא כל השוק יוצף באותם אנשי מקצוע

שכחת שקשה קודם כל להתקבל לזה בקושי יש מקום באוניברסיטאות ובכל שנה רק 300 איש מסיימים..ודבר שני לוקח המון שנים להכשיר רופא...אם ובמצב הטוב יקימו אונ' חדשה לרפואה..דבר שלא יקרה בשנים הקרובות...אזי נצטרך לחכות עוד איזה 7 שנים עד שהרופאים יצאו למערכת הבריאות...בכל מקרה בין אם אתה רוצה או לא רוצה
אנחנו נגיע לשנת 2018 עם מחסור ברופאים...וזה במקרה הטוב
במקרה היותר סביר לפי דעתי רק בשנת 2025 הרופאים הצעירים יצאו לשוק העבודה מהאוניברסיטאות

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים