בתשובה להאייל האלמוני, 24/04/06 12:34
קומוניזם בנפאל? 380469
כמו ההבדל בין פאשיזם לדיקטטורה - האחד הוא סוג של השני.

(רפובליקה היא דמוקרטיה שאין בה מלך, כלומר שראש המדינה הוא נבחר ציבור, בניגוד למונרכיה הפרלמנטרית (או מונרכיה חוקתית) שיש במדינות כמו בריטניה. כיום להבדלה הזאת אין משמעות אמיתית. רפובליקה=רס פובליקה=של הציבור. מעניין שבעוד שרפובליקה אמיתית‏1 חייבת להיות דמוקרטית, דווקא האופציה השניה, מונרכיה חוקתית, לא באמת חייבת להיות דמוקרטיה במלוא מובן המילה - אני לא מספיק מתמצא אבל יתכן שירדן היא דוגמא למשטר שכזה).

1 בניגוד למדינות דיקטטוריות שמתיימרות להיות רפובליקות, כשם שיש מדינות דיקטטוריות שמתיימרות להיות דמוקרטיות.
קומוניזם בנפאל? 380471
לא הבנתי דבר. אתה מתכוון שישראל, צרפת, ארה"ב, איטליה וכיו"ב הן רפוטבליקות - בעוד בריטניה, שוודיה, ספרד וכיו"ב הן דמוקרטיות?
קומוניזם בנפאל? 380472
לא, אמרתי - רפובליקה היא סוג של דמוקרטיה. גם מלוכה חוקתית (כמו בריטניה וכו') היא סוג של דמוקרטיה. כל המדינות שלעיל הן דמוקרטיות. הראשונות הן רפובליקות (דמוקרטיות) והאחרונות הן מלוכות חוקתיות (דמוקרטיות).
קומוניזם בנפאל? 380474
תודה.:)
קומוניזם בנפאל? 381138
נשמע לי כמו כפל הגדרות. יוצא שדמוקרטיה שאינה רפובליקה חייבת לקיים שראש המדינה הטקסי אינו ראש המדינה בפועל, ואז ממילא ההבדל טקסי.

אי אפשר לומר שרפובליקה מוגדרת כמדינה הקיימת למען ושייכת לאזרחיה (ואז ישראל, למשל, אינה רפובליקה)?
קומוניזם בנפאל? 381140
מדינה ישראל איננה שייכת לכל אזרחיה.
קומוניזם בנפאל? 381143
זה מה שאמרתי, לא?
קומוניזם בנפאל? 381145
סליחה, לא שמתי לב לסימן השאלה בסוף.:)
קומוניזם בנפאל? 381146
זה לא הסימן-שאלה, זה הסוגריים: "(ואז ישראל, למשל, אינה רפובליקה)"
קומוניזם בנפאל? 381147
זה שניהם. חשבתי שאתה קובע שרפובליקה היא *לא* מדינת אזרחיה...
קומוניזם בנפאל? 381150
אה. לא, זה מה שאני מציע לקבוע: למי שייכת המדינה (אם האזרחים, זו רפובליקה), בניגוד לאיך היא נשלטת בסופו של דבר (אם על ידי האזרחים, זו דמוקרטיה). ישראל שייכת העם היהודי, ונשלטת על ידי אזרחיה (דמוקרטיה). הממלכה המאוחדת של בריטניה וצפון אירלנד שייכת לאליזבת השניה ונשלטת על ידי אזרחיה (דמוקרטיה). סוריה שייכת לתושביה הערבים ונשלטת על ידי שושלת אסד (רפובליקה). ארה"ב שייכת לעייפים ולחולים ונשלטת על ידי טקסאקו.

אגב, גיליתי לפני כמה זמן שהצהרת העצמאות המקורית של הולנד לפיליפ, מלך ספרד, היתה ההכרה הראשונה בעת החדשה בכך שהמלך מולך כדי לדאוג לנתיניו "כמו שאב דואג לילדיו", מה שפיליפ נכשל לעשות, ולכן ההולנדים המליכו על עצמם מונרך חדש. זה, לפי ההגדרה שלי, היה הופך אולי את הולנד המוקדמת למונרכיה רפובליקנית. מתאים להם.
קומוניזם בנפאל? 381153
אז ארה"ב היא אוליגרכיה?
קומוניזם בנפאל? 381183
היפוקרטיה :)
קומוניזם בנפאל? 381207
היפרקרטיה!
קומוניזם בנפאל? 381235
היפוקרטיה-
1) תת שלטון
2) שלטון הצבועים
3) שלטון ההיפופוטמים
4) שלטון היפואים
?
קומוניזם בנפאל? 381312
שלטון צבוע.
קומוניזם בנפאל? 381318
בצבעי מלחמה.
קומוניזם בנפאל? 381324
3. שלטון הסוסים (היפו-פוטמוס = סוס נהר)
קומוניזם בנפאל? 381354
ואללה! רציתי גם משהו על סוסים בחנות תכשיטים (קרטיה וזה), אבל לא ידעתי בדיוק איך לנסח את זה.
קומוניזם בנפאל? 381480
אגב, מה הקשר בין היפוקרטס לצביעות?
אין קשר. 381482
אין קשר. 381484
תודה.
קומוניזם בנפאל? 381789
מי אמר שההבדל (כיום) הוא לא טקסי בלבד?
קומוניזם בנפאל? 381818
בישראל? בטח שלא טקסי בלבד (למרות שפחות מבעבר).

1. קודם כל, ברור שכל החלטה משמעותית בכנסת (נגיד, הצבעת אמון בממשלה) צריכה רוב יהודי. זה מין חוק-יסוד לא כתוב. זה ה it's not done הישראלי.

2. חוק השבות.

3. קשר הדוק ישראלי-יהודי, למטרות פוליטיות, כלכליות, ואפילו צבאיות (נגיד, אם יהיו יהודים בצרה בעולם).

חוק השבות מבחינתי זה הסממן הכי ברור. הוא גם חוק בניגוד לנוהל, והוא המימוש של זה שכל יהודי הוא בעל-בית בישראל.

כמובן, זה לא אומר שזה מה שצריך להיות או שזה מה שאתה מעדיף או שזה מה שיהיה בעתיד. אבל זה המצב כרגע, לדעתי.
קומוניזם בנפאל? 381821
מה? חשבתי שמדברים על זה שההבדל בין רפובליקה למונכיה חוקתית הוא בראש המדינה, שהוא תפקיד סמלי וטקסי, ושההבדל הוא באמת לא מהותי בימינו.
קומוניזם בנפאל? 381828
דיברנו, אבל אז הצעתי הגדרה חלופית שבה ההבדל לא טקסי.
קומוניזם בנפאל? 381830
השאלה היא אם ההגדרה נכונה עבור המציאות הקיימת. לפעמים עדיף לעזוב מושגים היסטוריים לנפשם, ולהמציא מושגים חדשים כשיש צורך בהם.
קומוניזם בנפאל? 381836
זה נראה לי מתאים. "רפובליקה" משמעותו בדיוק זה: שייך לציבור. "דמוקרטיה" משמעותו בדיוק זה: נשלט בידי הציבור. אלה המשמעויות הקלאסיות. ברור לנו, למשל, שהבעיה עם סדאם חוסיין (מנקודת מבט מערבית) היא לא שהמדינה הייתה שייכת לו, אלא שהוא לא משל לטובתם הבלעדית של בעליה המוסכמים – העירקים. אז למה להגיד שעירק לא היתה רפובליקה? בטח שהיא היתה, רק עם שליט מושחת. אתה יכול לומר ש_בפועל_ עירק היתה שייכת לסדאם חוסיין, אבל זה עניין אחר.
קומוניזם בנפאל? 382034
1. זה לא מדויק - היה פה אחד שניסה לנקוט בדרך אחרת ונרצח.
2. יש רפובליקות אחרות (למשל גרמניה) שיש בהן חוקים דומים. אמנון רובינשטיין כתב פעם מאמר ב"הארץ" על השקר כאילו חוק השבות הינו יחיד במינו. אגב, מהו "חוק בניגוד לנוהל"?
3. נכון.
קומוניזם בנפאל? 382042
2. זה לא 'למשל גרמניה', אלא רק בגרמניה (למיטב ידיעתי). וגם שם החוק שוּנה.
קומוניזם בנפאל? 382045
בגרמניה (וגם באוסטריה ונדמה לי שגם בשוויץ) יש שתי צורות להתאזרח: אחת הכרוכה בוויתור על כל אזרחות אחרת ומושגת אחרי שהיה (חוקית, למשל ע"י נישואים לאזרח או היתר עבודה ארוך טווח) במדינה לפרק זמן ארוך מספיק (בד"כ לפחות 5 שנים). השניה היא ע"י זרימת דם גרמני בעורקים, וזה מושג ע"י סבא או סבתא (וכמובן הורה) גרמני/ה. במקרה זה אין צורך לוותר על אזרחות אחרת.
לצורך העניין, אין פה הבדל משמעותי מחוק השבות.
קומוניזם בנפאל? 382074
ההבדל המהותי הוא שבגרמניה יש שתי דרכים, ובישראל יש אחת ורק אחת.

כלומר - או שאתה יהודי, או שאתה לא תוכל לעולם (פחות או יותר) להיות ישראלי.
יש בקיעים בחוק, שמאפשרים ללא-יהודים להתאזרח לפעמים, אבל הם מועטים, וכשמדובר בערבים סוגרים גם אותם.
בגרמניה, לעומת זאת, יש 'מסלול מקוצר' לבני האתנוס הגרמני, אבל יש מסלול אלטרנטיבי

ולאייל האלמוני - מעולם לא טענתי שישראל היא המדינה הגזענית *היחידה*. מעניין אותי כמה אני מוסרי, לא כמה אנשים הצליחו להגיע לשפל שאני הגעתי אליו.
קומוניזם בנפאל? 382142
ממש לא נכון. גם בישראל, מי שגר בה באופן חוקי (למשל ע''י נישואים לאזרח או ע''י אשרת עבודה לאורך זמן) יכול להתאזרח. אני אפילו מכיר כמה שעשו את זה. החיסרון - ויתור על כל אזרחות אחרת (מה שלא חל על זכאי חוק השבות).
קומוניזם בנפאל? 382920
בגרמניה, למיטב ידעתי, בכל מקרה עליך לוותר על כל אזרחות נוספת (ישראלית היא יוצאת דופן).
קומוניזם בנפאל? 382961
עד כמה שאני יודע, מי שזכאי לאזרחות גרמנית מכוח הדם, מאבד זכאות זו אם הגיש בקשה לאזרחות אחרת. מי שקיבל אזרחות אחרת ללא בקשה (למשל, נולד במדינה אחרת וקיבל את אזרחותה) או מי שאזרחותו הגרמנית נשללה שלא כדין (למשל יהודים ב1938) ועקב כך נאלץ לבקש אזרחות אחרת, לא מאבד זכאות זו ולא נדרש לוותר על האזרחות הנוכחית שלו.
קומוניזם בנפאל? 382055
רובינשטיין מנה בשעתו כמה מדינות לאום, בעלות פזורה. אם אינני טועה אירלנד הייתה ברשימה, ולא שמעתי על שינוי החוק בגרמניה (על סמך חוק זה הרבה יהודים מרוסיה קיבלו אזרחות גרמנית). אבל לא ניתן לזה להפריע למי שמקש לראות בישראל נגע גזעני על מפת עולמנו הזך.
קומוניזם בנפאל? 382141
ניסוח מטעה ופסיק חסר. צ''ל ''חוק, בניגוד ל-נוהל''.
קומוניזם בנפאל? 502562
גם בריה''מ היתה רפובליקה. אין קשר הכרחי בין רפובליקה לדמוקרטיה. המלוכה הפולנית לפני שפורקה נקראה גם היא רס- פובליקה- המלך נבחר על ידי האצולה.
קומוניזם בנפאל? 380481
עיקר דבריך נכון (''כיום להבדלה הזאת אין משמעות אמיתית''), אבל יש לי כמה הערות על פרטים בשוליים. הדמוקרטיה משמעה שלטון העם (דמוס הוא משהו בין עם להמון, אולי מה שנקרא היום הציבור הרחב). לכן למונח הזה התקשרה משמעות של שלטון דמוקראטי ישיר (אסיפות עם, משאלי עם, בעלי תפקידים המתחלפים ברוטציה או ע''פ הגרלה). הרפובליקה היא שלטון ע''י נבחרי העם. הרפובליקה שכפי שאמרת מיוסדת על הרפובליקה הרומאית והפובליקנים הרומאים היו אנשים שנבחרו ע''י הציבור באסיפות עם כדי לייצג אותם ולדבר בשמם. מעניין לציין כי אבות הדמוקרטיה המודרנית בארה''ב ובצרפת הושפעו אמנם מאתונה הדמוקרטית , אך לא פחות ואולי יותר מן הרפובליקה הרומאית (וגם מספרטה).
היות והאבטיפוס של הרפובליקה הוא הרפובליקה הרומאית, ברור שרפובליקה אינה בהכרח דמוקרטית (הרפובליקות הידועות של רומא וונציה היו שלטון אריסטוקרטי).
הסיבה שהיום אין משמעות להבדל היא ששלטון דמוקרטי ישיר אינו מעשי (זה אולי התאים לעיר או לשבט) ולא קיים היום. כל המשטרים הדמוקרטיים היום הם רפובליקות בהן שולבו אלמנטים מעטים מן הדמוקרטיה הישירה (בעיקר כקליפה המכילה בתוכה אלמנטים מודרניים של שיוויון זכויות, חופש הדיבור והפרדת רשויות). דוגמה לאלמנט ''דמוקרטי'' ברפובליקות הוא שיטת המושבעים והשופטים הנבחרים בארה''ב (שראשיתה דוקא באנגליה הלא רפובליקנית).
עוד נכון בדבריך שההיסטוריה החדשה יצרה קישור בין רפובליקניזם לבין אנטי-מונרכיזם (האמריקות נגד הכתר של אנגליה וספרד, קרומוול נגד המלך באנגליה, הרפובליקה הצרפתית נגד הבורבונים) ולכן מונרכיה אפילו אם היא קונסטיטוציונית ודמוקרטית אינה מתקראת רפובליקה.
כיום, מאחר והמלכים הם או פיגורות סמליות או שליטים מלאים לכל דבר, הניגוד שבין רפובליקה למונרכיה התרוקן מתוכן ונשאר רק כעניין סמנטי והסטורי (מתנגדי המלוכה בבריטניה נקראים רפובליקנים). אני לא יודע אם מדינות כמו הולנד, בלגיה ושבדיה מוגדרות היום כרפובליקות, אבל הן בהחלט כאלו. (נדמה לי שאיטליה המודרנית היתה בראשיתה רפובליקה עם מלך. מצב מוזר שנוצר בגלל שיתוף הפעולה בין רפובליקנים כמציני וגריבלדי עם קאבור ומלך פיימונט לשחרור איטליה).
קומוניזם בנפאל? 380483
עוד דוגמה מעניינת לרפובליקה ואפילו לא ממש דמוקרטית, היא הרפובליקה האיסלמית של איראן. השלטון שם נבחר אבל לכוהני הדת יש את הסמכות לקבוע מי ראוי להבחר ומי לא.
קומוניזם בנפאל? 380493
א. ומה ההבדל בין מפלגות רפובליקניות ומפלגות דמוקרטיות?
ב. סליחה על הסטייה מנושא הדיון, אבל אם כבר הוזכרה כאן יוון העתיקה - האם תוכל לומר לי איזה תפקיד שיחק מיקומן הגיאוגרפי של אתונה וספרטה באופן התנהלותן?
קומוניזם בנפאל? 380520
א. אני לא חושב שיש היום מפלגות שמאפיינות עצמן כרפובליקניות או דמוקרטיות. כאשר השמות האלו מופיעים זה בדרך כלל בגלל הקשרים היסטוריים. דוגמאות: הצבא האירי הרפובליקני - קשור להתנגדות ההיסטורית של האירים למלך האנגלי. התנועה הרפובליקנית באנגליה (אם היא עדיין קיימת) היא תנועה לביטול המלוכה בבריטניה. הדוגמה שהיתה אולי בדעתך היתה המפלגות בארה"ב. גם שם מדובר בשמות היסטוריים (ארה"ב היא רפובליקה פאר-אקסלנס וגם המפלגה הדמוקרטית היא רפובליקאית.). המפלגה הדמוקרטית היא הותיקה והיא מפלגתו של תומס ג'פרסון שהתאפיינה ע"י הרצון לצמצם ככל האפשר את מעורבות השלטון בחיי האזרח (ולכן השם). באופן מעשי זה התבטא בהרחבת סמכויות המדינות וצמצום הסמכויות הפדרליות (של השלטון המרכזי הקונפדרטיבי). המפלגה היריבה הפדרליסטים (שקשורה בשמם של אלכסנדר המילטון ונדמה לי שגם ג'ון אדמס) דגלה בהיפך (צמצום סמכות המדינות והרחבת סמכויות הקונפרדציה, הרחבת צבא הפדרציה, הקמת בנק מרכזי ועוד). בשנים שבין יסודן עד מלחמת האזרחים שתי המפלגות התפרקו והורכבו מחדש על בסיס שונה וחדש. במקום המפלגה הפדרטיבית קמה מפלגה אחרת (אני חושב שהם נקראו ויגים ע"ש מפלגה אחרת באנגליה) וכל המפה הפוליטית התארגנה סביב שאלת העבדות. המפלגה הדמוקרטית התפרקה לדמוקרטים צפוניים ודמוקרטים דרומיים (שהיו נוקשים יותר בשאלת העבדות). תחת ה"מפץ הגדול" של שאלת העבדות קמה המפלגה הרפובליקנית (ע"י לינקולן אאז"נ) שהורכבה מויגים ודמוקרטים יוניוניסטים. המפלגה הזו דגלה בכך ששאלת העבדות היא עניין פדרלי (של האיחוד - היוניון) ולא עניין שכל מדינה באיחוד צריכה להחליט בו באופן עצמאי. ולכן (מכיון שהרוב דגל בביטול העבדות) צריך לבטל את העבדות בכל האיחוד. זה היה יותר בבחינת מצע רעיוני מאשר תוכנית פעולה שכן באופן מעשי לא דרשה המפלגה את ביטול העבדות במדינות הדרום אלא רק במדינות חדשות שהצטרפו לברית.
תהפוכות ההיסטוריה הפכו שוב את המפה והפכו בחזרה את המפלגה הדמוקרטית למפלגתם של השחורים, הליברלים והקתולים והמפלגה הרפובליקנית חזרה למקורה כמפלגה שמרנית הקרובה לחוגים דתיים שמרניים בארה"ב.
ב. זו שאלה עוד יותר קשה מן הראשונה ותשובה טובה דורשת היסטוריון מקצועי המתמחה ביוון העתיקה. לפי מה שאני יודע המיקום הגאוגרפי שיחק תפקיד חשוב במשותף ובשונה בין 2 הפוליסים. האופי ההררי, שטחי האדמה החקלאית המצומצמים הקטנים והמבודדים וריבוי האיים והנמלים יצר את האופי העירוני (הפוליס) של יוון. ביוון לא היה שלטון מרכזי, לא היו בעלי קרקעות גדולים ולא היו קבוצות גדולות של שכירי חרב או עבדים. (פרט חשוב הוא שביוון לא היתה תרבות של פרשים עד להופעת המקדונים. ברומא לעומת זאת מעמד הפרשים הוא שיצר את הקו המעמדי הראשון שבין פשוטי העם הפלבאים והמעמדות השולטים הפטריצים). דבר זה כנראה תרם להופעת הדמוקרטיה ביוון (באופן מפתיע גם ספרטה היתה דמוקרטיה מסוג מסויים. אמנם רק של העלית הלוחמת אבל ישירה. 2 המלכים של ספרטה היו "ראשונים בן שווים" ולמעשה לא היו אלא מוציאים לפועל של החלטות העלית ואאל"ט גם הם התחלפו כל תקופת זמן וגם היה אפשר להדיחם ולגרשם). מבחינת ההבדל ספרטה שכנה בליבו של חצי האי הפלפונסי שהיה השטח שנכבש ע"י הפולשים הדוריים שכבשו את קודמיהם המיקנים. (אלו שנקראו גאוגרפית מסנים וחברתית הלוטים, הפכו לאריסים-עבדים של השליטים הדוריים). האופי הדספוטי והמיליטריסטי של ספרטה נגרם במידה רבה בשל מספרם הקטן של הלוחמים הספרטנים לעומת עבדיהם והנכבשים שלהם (המסנים). גם העובדה שלספרטה לא היה נמל תרמה לאופי האגררי-יבשתי של המשטר שם. אתונה לעומת זאת שוכנת באזור המפורץ של אטיקה. המוצא השבטי של אתונה מסובך מדי. בעיקרון הם היו איונים (שנתנו את שמם לכל היוונים) שזה שבט קרוב לאכאים, שפלשו ליוון קצת לפני הדורים. האיונים גרו לצד והתמזגו עם התושבים הקודמים ( שבאיזור זה נקראו אטים) עד לבלי הבחן. לכן לא היתה הפרדה "גזעית" חזקה בין השליטים והאריסטוקרטיה לבין שאר הדמוס. גם הנמל הגדול בפיראוס (שהיה רק אחד הנמלים של העיר) הפך את אתונה למעצמה תעשייתית תרבותית וימית וקבע את האופי הפתוח והליברלי שלה. מה שמעניין הוא שאתונה היתה עיר חשובה ומרכזית הרבה אחרי שאיבדה את כוחה המדיני ואילו ספרטה כעיר ראשית נעלמה מיד לאחר שנוצחה ע"י תבאי והמסנים וחוסלה ע"י האנטיפטרוסים (יורשיו של אלכסנדר הגדול במקדוניה). אתונה ירדה מגדולתה רק בתקופת שלטון הטורקים שניתקו אותה מתחום ההשפעה התרבותי והדתי שלה בעולם הנוצרי ובעולם הנוצרי-יווני בפרט.
קומוניזם בנפאל? 380553
כדאי להזכיר ששמה של המפלגה של ג'פרסון ומדיסון היה המפלגה הדמוקרטית-רפובליקאית (http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic-Republican_P...)

יש היום בעולם הרבה מפלגות שנקראות המפלגה הדמוקרטית (http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_party), לא כולל, כמובן, מפלגות סוציאל-דמוקרטיות, מפלגות ליברליות-דמוקרטיות ומפלגות נוצריות-דמוקרטיות. מפלגות רפובליקאיות יש קצת פחות (http://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Party) אבל עדיין, לא מעט.
קומוניזם בנפאל? 380559
זה לא רק שמות שונים לאותו הדבר (נדמה לי שרמזת לכך כשכתבת ''לא כולל''). עכש''מ, התוספים ''סוציאל,'' ''ליברליות,'' או ''נוצריות'' עושים את כל ההבדל.
קומוניזם בנפאל? 380561
שים לב שגם המפלגות ה"דמוקרטיות" עצמן אינן "אותו הדבר". למשל, http://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_Democratic_... http://en.wikipedia.org/wiki/Civic_Democratic_Party http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Democrats http://en.wikipedia.org/wiki/Demokratene http://en.wikipedia.org/wiki/Democrats_%28Austria%29 וכמובן, http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Party_%28Uni... למעשה, "דמוקרטי", כמו "רפובליקאי", "מאוחד" (או, ליכוד), "ליברלי", "חברתי" וכו' הם סיסמאות שמאחוריהם יכולים להיות הרבה אידיאולוגיות.
קומוניזם בנפאל? 380580
ולא לשכוח את ה-New Democratic Party בקנדה, שהיא מפלגה סוציאל-דמוקרטית. ואם כבר שמות משעשעים של מפלגות - עד לפני עשור וחצי אחת המפלגות הגדולות בקנדה נקראה "The Progressive Conservative Party".
קומוניזם בנפאל? 380740
טוב, זה עוד כלום לעומת ''המפלגה המהפכנית הממוסדת'' של מקסיקו. (לא, זו לא בדיחה)
קומוניזם בנפאל? 380808
ושתיהן עוד כלום לעומת מלחמת שלום הגליל.
קומוניזם בנפאל? 380568
ראיתי כמה דברים מעניינים בויקיפדיה:
א. המפלגה המקורית של ג'פרסון ששמה הרשמי היה המפלגה הדמוקרטית-רפובליקנית נקראה בד"כ דוקא המפלגה הרפובליקנית. בכל מקרה המפלגה הזאת התפרקה ב-‏1824 והקשר בינה לבין המפלגה הדמוקרטית היום הרבה פחות ישיר ממה שניתן היה לחשוב.
ב. מתברר ש-‏4 המדינות היחידות היום בהן אין מלך ושאינן מזדהות כרפובליקות הן לוב, רוסיה מיאנמר ו-... ישראל! כנראה הקשר עם הרספובליקה הרומית ועם טיטוס ואדריאנוס היה קצת קשה לעיכול (למרות שרומא כבר לא היתה רפובליקה בזמנם).
ג. מתברר שדובי צדק בהדגשת הקשר רפובליקה=אין מלך. המאפיין המשותף היחידי לכל הרפובליקות היום הוא שאין בהם מלך. הדבר הכי קרוב לדוגמה סותרת הוא הרפובליקה הונציאנית מנוחתה עדן (אבל שם היה דוכס ולא מלך והתפקיד לא עבר בירושה אלא בבחירה).
קומוניזם בנפאל? 380582
אני תוהה לכמה מדינות נוספות מופיעה המילה "מדינה" (State) בשם הרשמי, שלא ברבים.
קומוניזם בנפאל? 381010
(להבדיל וגו'): דוגמא לא כל-כך סימפטית שעולה לי לראש היא Etat de France, שמה הרשמי של צרפת בתקופה הנאצית. נדמה לי שהם קראו לה ככה כדי להדגיש שהיא איננה עוד רפובליקה.
הרשימה המלאה: 381012
State of Eritrea
State of Israel
State of Kuwait
State of Palestine
Independent State of Papua New Guinea
State of Qatar
Independent State of Samoa
State of the Vatican City
הרשימה המלאה: 381013
"state of the vatican city"? אתה רציני?
הרשימה המלאה: 381018
בחיי,
אפשר לראות את הרשימה ב http://en.wikipedia.org/wiki/Countries_of_the_world

שם אפשר לראות גם את רשימת המדינות שכוללות דמוקרטיה בשמi הרשמי:
אלג'ריה
קונגו (זאת שהיתה זאיר)
אתיופיה
צפון קוריאה
לאוס
סאו תומה ופרינסיפה
סרי לנקה
מזרח טימור
סהרה המערבית
הרשימה המלאה: 381024
כלל אצבע טוב, עוד מהימים של הרפובליקה הגרמנית הדמוקרטית- אם בשם המדינה מופיעה ''דמוקרטיה'', אז היא לא.
הרשימה המלאה: 382921
Sir Humphrey: East Yemen, isn't that a democracy?
Sir Richard: Its' full name is the Peoples' Democratic Republic of East Yemen.
Sir Humphrey: Ah I see, so it's a communist dictatorship.
קומוניזם בנפאל? 380668
ב. אבל, ישראל היא אחת מהרפובליקות היחידות, אני חושב, שלא היתה מונרכיה לפני שהפכה לרפובליקה, ושאמורה להפוך למונרכיה אחרי שתהיה רפובליקה.

אגב, בוויקיפדיה אפשר למצוא הרבה דברים מעניינים, לא תמיד נכונים, אבל מעניינים.
קומוניזם בנפאל? 380746
נראה לי שהמעמד הזה הוא לא כל כך נדיר במדינות שנולדו תחת הקולוניליזם האירופי: לבנון, אלג'יר, תוניס קופצות לראש. לגביהן תקפה גם הציפייה העתידית למלכות שמיים.

אם חושבים על זה, בישראל בעצם היה מלך לפני שהיא הפכה לרפובליקה: המלך הבריטי. מזכיר קצת את הודו ופקיסטן.
קומוניזם בנפאל? 380838
בישראל היה מלך עוד לפני הבריטים (ככה אפשר גם לומר שהסולטן העות'מאני היה המלך כאן), קראו לו דוד.
קומוניזם בנפאל? 380839
ולפני דוד היה עוד אחד, קראו לו שאול. ולפני שאול, אומרים החוקרים, היו עוד שניים, קראו להם אבימלך וגדעון. ולניהם היו כאן די הרבה מלכים, קראו להם מלכי כנען.
קומוניזם בנפאל? 380868
הבעיה עם חוקרים היא נטייתם המתמדת לשנות את דעתם, לכן בנוגע להיסטוריה אני מעדיף לדבוק במקורות. היסטוריה היא לא אופנה שאפשר להחליף מדי שבוע.
קומוניזם בנפאל? 380882
לא, בד''כ אפשר להחליף אותה מדי מצב רוח.
קומוניזם בנפאל? 380842
להבדיל מהודו ופקיסטאן, ישראל לא היתה שייכת לאימפריה הבריטית (אלא היתה נתונה לשלטונו של המנדט הבריטי), ורובם של אזרחי ישראל אינם צאצאים של נתיני המלך הבריטי.
קומוניזם בנפאל? 381139
מחזק את האג'נדה שלי. ישראל אינה רפובליקה כי אז היא תצטרך להכריז שהיא קיימת למען אזרחיה, ולא למען העם היהודי. לחילופין, אחרי 2000 שנות, זה שוס לא קטן להחזיק State בכלל, ועזבו אותכם מהגדרות מד"מניקיות מיותרות.
קומוניזם בנפאל? 380566
תודה.:)
קומוניזם בנפאל? 380739
נראה לי שאתונה ירדה מגדולתה כבר כאשר מרכז הנצרות היוונית-אורתודוקסית עבר לקונסטנטינופול. אתונה הפכה לכפר קטן ונידח הרבה לפני שקונסטנטינופול הפכה לאיסטנבול.
קומוניזם בנפאל? 380745
לא. אתונה לא היתה מרכז נוצרי חשוב. אתונה נשארה עיר גדולה בקיסרות הביזנטית. דוקא במהלך שקיעתה הארוכה של זו, כאשר הקשרים בין חלקי האימפריה היו רופפים, התחזק מעמד העיר כמרכז איזורי. אני חושב שהיא היתה שלישית רק לניקיאה ולקונסטנטינופול עצמה. ירידתה לכפר קטן ונידח התרחשה רק בתקופה הטורקית.
קומוניזם בנפאל? 380496
תודה על התוספות. תיאוריה פוליטית והיסטוריה מעולם לא היו הצדדים החזקים שלי.
קומוניזם בנפאל? 380538
ניסחת את זה מצוין. כשאני אומר רפובליקה, אני מתכוון לשלטון לא מלוכני, אך עם זאת לא בהכרח דמוקרטי. רומא היא דוגמא מצוינת.
קומוניזם בנפאל? 380583
מאז רומא חלפו אי-אילו שנים. כמה רפובליקות (באמת) לא דמוקרטיות אתה מכיר כיום?
קומוניזם בנפאל? 380591
הביאו קודם את הדוגמא של איראן. רוב המדינות הערביות מוגדרות כרפובליקות (למעט אלה המלוכניות) והן לא דמוקרטיות במיוחד. המילה "ג'מוריה" (רפובליקה בערבית) מתנוססת לצד שמותיהן של כל המדינות באופן דומה לאופן שבו המדינות הקומוניסטיות עושות שימוש בצירוף "רפובליקה עממית" (people's republic).
קומוניזם בנפאל? 380595
כן, אבל זה שמישהו קורא לעצמו משהו לא אומר שהוא כזה. מה "רפובליקני" במדינות הללו, פרט לשם?
קומוניזם בנפאל? 380598
יש המון כאלו. תסתכל ב-http://en.wikipedia.org/wiki/Republic#Examples_of_re...
מספיק לציין את הקרובים לנו. כמעט כל מדינות ערב הן רפובליקות (גומהוריה) והזכרתי כבר את הרפובליקה האיסלמית של איראן, הרפובליקה העממית של סין, צפ' קוריאה.
הויקיפדיה מסבירה יפה שבאופן תאורטי השליטים ברפובליקה מקבלים את הסמכות לשלטונם מהסכמת/בחירת העם, בעוד סמכות המלכים וכיוב' במונרכיה היא דתית/שושלתית/מסורתית/מעמדית/תרבותית וכיוב'. הבעיה היא שההגדרה הזאת לא מציינת בדיוק באיזו דרך מקבלים השליטים ברפובליקה את זכות השלטון ולכן רפובליקה לא דמוקרטית היא לא רק אפשרית אלא נפוצה מאוד. מכאן שצדקת יותר בהקשר של רפובליקה ואנטי-מונרכיזם מאשר בהקשר של רפובליקה ודמוקרטיה. יחד עם זאת הכיוון ההפוך הוא אולי נכון: כל הדמוקרטיות ה"אמיתיות" הן רפובליקות באופן מהותי גם אם לא נומינלית.
אתה יו
קומוניזם בנפאל? 380752
נדמה לי שרעיון רפובליקני בסיסי איננו צורת המשטר אלא תפיסת האזרחות האוטונומית, בה כל אדם רואה עצמו כאזרח בין אזרחים. מכאן כמובן אתה יכול להגיע לצורת משטר. זה לא חייב להיות משטר דמוקרטי, ואולי גם שלטון מלוכני בה המלך מקבל את הסמכות מהציבור ולא מאלוהים יכול להחשב כרפובליקני.
קומוניזם בנפאל? 380953
אני חושב שההסבר בויקיפדיה http://en.wikipedia.org/wiki/Republic הוא ממצה ומחכים. הם מסבירים שההבדל בין רפובליקה למונרכיה (וקרובותיה) הוא במקור הסמכות של השליט. במונרכיה המקור הוא אלוהי-דתי/תרבותי/ירושתי וכדומה, בעוד ברפובליקה הוא נסמך על הסכמת העם/הציבור. הנקודה היא שהמונח רפובליקה די עמום בנוגע להגדרה מדוייקת של הציבור המסכים ושל צורת ההסכמה שלו. העמימות כל כך גדולה שכמעט כל מדינה שאינה מונרכיה יכולה להחשב לרפובליקה ואין בכך משום ערובה של ממש לדמוקרטיות. אם נחזור לרפובליקה האיסלמית של איראן: מועצת חכמי הדת קובעת אלו מועמדים כשרים להציג עצמם, והעם בוחר מתוכם את השלטון. זה נראה לי מספק בהחלט את הדרישה הכללית של הסכמת העם.
גם הרפובליקה הקלאסית של רומא היתה כזאת. כל האזרחים השתתפו בצורה זו או אחרת של בחירת נציגיהם, אבל רק נציגי הפרשים ומעלה היו שותפים בשלטון ורק בני המשפחות הפטריקיות יכלו להבחר לסנאט או לשאר המשרות הבכירות. הכל כולל גם את הפלבאים, אלה שנציגיהם-נבחריהם היו חסרי כל משמעות שלטונית עד תקופת האחים הגרקכים.
קומוניזם בנפאל? 380987
גם הדמוקרטיה האתונאית התבססה רק על עשירית מתושבי אתונה. האם מכאן ניתן להסיק משהו לגבי הגדרת הדמוקרטיה כיום?
קומוניזם בנפאל? 380990
אני חושב שכן. אנסה לסדר קצת את המחשבה שלי.
אתונה היתה לפחות בתאוריה אבטיפוס של דמוקרטיה ישירה (הציבור השתתף באופן ישיר בהחלטות השלטוניות. בשיטות של רוטציה, הגרלות, מושבעים, הצבעות והחרמות וכו'). שיטה כזו היא לא מעשית במציאות של ימינו. לכן כל הדמוקרטיות היום הן רפובליקות במובן של שלטון ע"י נבחרי העם.
ויקיפדיה לדעתי מסביר נכון שהמונח רפובליקה אמנם בנוי על סמכות שלטונית היונקת מהסכמת העם/ציבור, אבל לא מגדירה בדיוק מהי צורת ההסכמה/בחירה הזו. לכן הרפובליקה הוא מונח רחב יותר המכיל גם משטרים שאינם דמוקרטיים בשום צורה שעשוייה להתקבל על דעת שנינו. מבחינה זו הרפובליקה הרומית שעמדה לנגד עיניהם של הוגי עידן האורות כאבטיפוס של רפובליקה היא בעלת משקל מכריע בעניין זה. כדאי לזכור שגם במהפיכה הצרפתית האגליטרית היה מבחן הכנסה (יותר נכון מבחן מס) לכניסה לאלקטורט.
בנוגע לאתונה אני חושב שהנתון שלך קצת מטעה. באתונה השתתפו בשלטון רק אזרחי העיר ממין זכר. מלבדם היו בעיר כמובן נשים, עבדים ותושבים שאינם אזרחים (מסיבות של מוצא וגזע שבטי, צאצאי עבדים או מהגרים מערים אחרות וכדומה). אבל הדמוקרטיה האתונאית היתה די רחבה ואני מניח שהערכה טובה יותר תהיה משהו כמו 30% (בתקופות שונות היו מידות שונות של הקפדה ותקינה בנושא האיזרוח). סה"כ הדמוקרטיה האתונאית היתה די רחבה אם מתעלמים מהנושא הסופראג'יסטי שתורו יבוא רק בעוד 2000 שנה.
קומוניזם בנפאל? 381048
אני לא בטוח שאתה צודק. כפי שכתבתי, תפיסת האזרחות היא מרכזית לרעיון הרפובליקני - חפש אולי citoyen באתרים של הגות פוליטית. עכש"י, אפילו הליברליזם לא שולל מונרכיה. אלא, מכיוון שהסמכות נתפשת כסמכות אנושית, המלך מקבל את כסאו מהציבור (איזה ציבור שזה לא יהיה), ולכן לציבור יש את הזכות להסיר מלכים מכהונתם. נדמה לי שהיסטורית (וגם בההוה), אנגליה יכולה להוות דוגמה לזה, אבל זה השטח שלך.

בקשר לויקיפדיה, עדיין לא הצלחתי להביא את עצמי להשתמש ולהסתמך עליה. אני עדיין מחזיק מספריות.
קומוניזם בנפאל? 381136
אני לא יודע אם בבריטניה יש מנגנון מסודר ולא אלים של הדחת מלך. האחרון שנעשה לו כדבר הזה "התפוטר" עד כמה שאני זוכר. מהותית אתה בודאי צודק. עד כמה שאני מבין לב העניין בפרשת המגנה כרטא היה שסמכות המלך הוכפפה להסכמת הברונים שלו. מה שמביא אותנו לעוד דבר שנאמר ע"י דובי (וגם בויקיפדיה) ונראה לי נכון מאוד: בעצם המונח רפובליקה הפך לשם קיבוצי נרדף לכל מה שאינו מונרכיה. לכן אנגליה שהיא בודאי שלטון ע"י נבחרי העם אינה רפובליקה, בעוד הרפובליקה הערבית של סוריה דוקא כן. ישראל היא כאמור אחת מן המדינות הבודדות ללא מלך שאינה מזדהה רשמית כרפובליקה.
מה שכתוב בויקיפדיה טוב ואמין בדיוק במידה שאלו הכותבים שם הם כאלו. דא עקא שבסופו של דבר זהו המצב גם בכל האלטרנטיבות האחרות (ספרים, מאמרים, סרטים). ריבוי מבקרי האיכות הפוטנציאליים אולי מפצה במקצת על העדר תהליך בקרה קשוח (אבל כמדומני שיש דיון נרחב במקום אחר באייל בסוגיה זו).
עוד דבר שנזכרתי בקשר לדמוקטיה הישירה באתונה, הוא שהדמוקרטיה הישירה הזו "קרסה" לא כתוצאה מן העובדה שהזכיר דובי (כלומר שלא הסכימו ל"אזרח" חלק מספיק גדול של האוכלוסיה). היא קרסה בדיוק מן הסיבה ההפוכה: אלו שהיו באלקטורט סרבו להשתתף בשלטון. נפוצה תופעה שבה עשירי וחשובי העיר שילמו לעניים עוברי בטל שימלאו את מקומם כאשר הגיע תורם למלא את תפקידם בשלטון (מזכיר מה שקורה בארה"ב במינוי מושבעים) והיה צורך לאיים בעונשים, לפתות ע"י תגמולים ולתכנן הגרלות מתוחכמות, כדי למנוע התחמקויות אלו. תופעה זו, יחד עם הגידול העצום של העיר גם בעושרה וגם באוכלוסייתה, הביאה לכך שגם אתונה עצמה הפכה לשלטון ע"י נבחרי העם והמשכורות הציבוריות הפכו למשמעותיות. תופעה זהה קרתה גם ברומא הרפובליקנית והקיסרית. אפילו אצל אוגוסטוס בתקופתו היותר חסודה, היה צורך לאיים ולשחד את העשירים והאצילים להשתתף בפוליטיקה.
כאשר מתארים את תולדות התפתחות המשטר הדמוקרטי כמאבק של ציבורים רחבים יותר ויותר להשתתף בשלטון, צריך לזכור כי גם המגמה ההפוכה (התחמקות ממעורבות פוליטית ולא כל שכן הנהגה פוליטית) היא תופעה משמעותית וחשובה. רוב האוכלוסיה אינה מעוניינת להשקיע זמן משמעותי בפעילות פוליטית והעשרת נבחרי העם באנשים איכותיים היא בעיה לא זניחה.
קומוניזם בנפאל? 381144
זה חדש בשבילי. בארה"ב העשירים משלמי לעוברי הבטל כדי שישבו בחבר מושבעים?
קומוניזם בנפאל? 381171
אתה מה שנקרא תופס אותי במילה. הזימונים לכהן כמושבעים הם ע''פ הגרלה אקראית, אבל הח'ברה עושים כל מאמץ כדי להמנע מן העול הזה. אני משער שהתשלום למושבעים קבוע ושיויוני ולכן ככל שאתה עשיר יותר, יש לך סיבה טובה יותר לנסות לחמוק מן ה''מילואים'' האלו. לדוגמה אתה יכול לקחת ייעוץ מקצועי איך לגרום לכך שאחד הצדדים יפסול אותך או להשיג שחרור בגלל מחלת הסבתא.
קומוניזם בנפאל? 381175
זה לא "לתפוס במילה." זה חלק מתופעה בה אנשים חכמים ונבונים רואים כל שטות כרעה חולה אמריקאית. אבל על הדברים הרציניים שצריך לבקר את אמריקה? שתיקה.

דבר טוב:
דבר רע (וזה איננו "עניין פנימי אמריקאי"):
קומוניזם בנפאל? 381199
יציאתה של אמריקה למלחמה חסרת סיכוי, על בסיס מודיעין קלוקל, היא עניין הנוגע לעולם כולו, ובטח לנו.

ההתעסקות בקשר למי בדיוק גילה לעיתונאים מי היה השליח לאפריקה שהדליף שפריט מודיעין שולי היה שגוי, היא די שטותית. לא כמו ההתעסקות במהו sexual intercourse, אבל עדיין זוטות דברים.

העניין הוא שלא ניתן להדיח נשיא בגלל שהשיקולים האיסטרטגיים שלו מטופשים. אז מנסים לסבך אותו בשקרים.
קומוניזם בנפאל? 381266
לדעתי זו ראיה מיופית לקויה. כבר הסברתי במקום אחר מדוע הנושא הזה איננו שולי ועד כמה הוא נוגע בדברים מהותיים וחשובים לא רק לארה"ב אלא לכולנו.

הערה בכלל לא אגבית: מדוע אתה קורא "שקר" למה שהנשיא, סגנו, ועוזרו המודח של הסגן (בעדות לפני חבר מושבעים גדול) הודו שהם עשו?
קומוניזם בנפאל? 381284
סליחה, המשפט שלי לא היה ברור דיו:
יריבי הנשיא אינם מסוגלים, פוליטית, להדיח אותו על בסיס המעשים שלו. לכן הם מנסים לגרום לו ולממשל שבראשו הוא עומד לבצע עבירות שעליהן *כן* אפשר להדיח. למשל, שקר בשבועה. אני משוכנע שאנשי הבית הלבן בגיבוי הנשיא, הם שחשפו את המדליף מאפריקה, ולא טענתי שזה שקר. טענתי שזה לא מעניין - אלא אם העניין שלך הוא ללחוץ על הנשיא.
קומוניזם בנפאל? 381313
שים לב: הם לא חשפו את "המדליף מאפריקה" (ואני מניח שאתה מתכוון לשגריר ווילסון שחקר בשליחות הממשל ולא מצא בסיס לטענות המימשל שעירק רכשה חומרים רדיואקטיביים בניגריה, ודיווח על זה וגם כתב על זה מאמר מערכת בני"ט). אלא שבמטרה (כנראה) לערער על אמינותו, הם חשפו את שמה של אשתו, סוכנת סמויה של הסי.איי.איי., שחשיפתם אסורה על פי חוק. (הנשיא טוען שברגע שהוא חושף סודות הם הופכים להיות "מידע לציבור." בזה הוא הולך בעיקבות ניקסון שטען שכל מה שהנשיא עושה, זה חוקי מהגדרה). העניין איננו ללחוץ על הנשיא (אם כי יש לזה חלק, כמובן), אלא להתנגד למגמת הכירסום בסמכויות בקרת הגופי המחוקקים על הגוף הביצועי (מאושיות השיטה האמריקאית, כידוע), ועל הרחבת סמכויות המימשל מעבר למה שהחוק מתיר, בחזקת "תן בנו אמון, אנחנו מהממשלה ותפקידנו לעזור לך." המעניין הוא שההתנגדות מובעת גם מחוגים שמרניים.
קומוניזם בנפאל? 381319
לא הבנתי. איך חשיפתה של אישתו כעובדת CIA (הכינוי "סוכנת סמויה" מתאים לה?) אמור היה *לפגוע* באמינותו? נראה לי - שעבור קהל אמריקאי פטריוטי - זה רק מועיל לאמינותו.
קומוניזם בנפאל? 381320
יכול להיות: נקמה (היא כבר לא יכולה לעסוק בהתמחותה) והרתעה. השלכת בוץ כאילו יש לו אינטרס אישי או אפילו קשירת קשר משפחתי. ערעור העצבים שלו שיכול להוביל מצדו לתגובה עצבנית וכך להראות שהוא בעצם לא אמין (בדומה להאשמות בבחירות המקדימות 2000 שסנטור מקיין לא שפוי, עצבני ולא שקול בגלל שנות השבי וההתעללות בויאטנאם). העדות על "העוגה הצהובה" הייתה קריטית לסיבות ליציאה למילחמה (היום ידוע שהמימשל כבר ידע שאין בהן ממש, ממקורות שונים), והיא הגיעה לנאומו של פאואל באו"ם, כך שדובר על נושאים גורליים.
קומוניזם בנפאל? 381326
מנין הקרצת עוגה צהובה, ולמה לא תביא חתיכה לטעום?
קומוניזם בנפאל? 381346
זהו, שזה לא רון שהקריץ אותה, אלה שירותי הביון האמריקאים שקנו מודיעין גרוע על ניסיון עירקי לרכוש עופרות אורניום (שצבען צהוב). היו עדויות אחדות שתמכו בסיפור, והיתה עדות המוכרים לכאורה שאמרו שלא היה ולא נברא. הבית הלבן החליט להאמין למרגלים שלו ולא למוכרי האורניום לכאורה.
זה נראה הגיוני בשעתו, אבל זו היתה טעות. הקטנה בטעויות הקשורות לכיבוש עיראק.
קומוניזם בנפאל? 381348
אה, תודה. אז המלה עוגה הייתה סתם עבודה בעיניים...
קומוניזם בנפאל? 381352
בכלל לא, זה הכינוי הנפוץ לחומר. (חבל שאתה לא קורא את הלינקים שהבאתי בנושא). חפש בגוגל חדשות "yellow cake".
קומוניזם בנפאל? 381357
לא האשמתי *אותך* דווקא בעבודה בעיניים...
קומוניזם בנפאל? 381155
גם בקיבוצים היתה (יש?) בעיה כזו.
קומוניזם בנפאל? 381108
למלוכה הפולנית לפני פירוקה במאה ה-‏18 קראו רפובליקה.
קומוניזם בנפאל? 381156
"פובליקה" (בלבד) = של הציבור. "רס" = דבר, עניין.
(קצת מזכיר "קוזה נוסטרה" = דבר שלנו.)
קומוניזם בנפאל? 381184
אהם. אוקיי, אני אפסיק לנסות לתרגם מלטינית. (:
קומוניזם בנפאל? 381225
בקיצור - ברפובליקה תמיד יש עניין לציבור.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים