בתשובה לקהלת, 13/06/05 22:06
"אז מי אחראי לחוב?" 309388
אני מסכים עם חלק גדול מדבריך, אבל יש לי מספר הסתיגויות:

1. אני לא מאמין בנקם. (הנזק לרוב גדול מהתועלת)

2. אם המערב היה משלם מחיר הוגן עבור הקפה והקקאו מאפריקה ועבור הנעליים הזולות מדרום מזרח אסיה היו ה-‏40 מיליארד האלו מתגמדים מול העלות האמיתית. העניים צריכים את הכסף הזה בשביל להמשיך לייצר בזול בתנאי עבדות למערב הדשן.

3. צודק. אף אחד לא חייב לתת להם דבר. אבל אם להתיחס למחיקת "החובות" כנתינה - אני בעד לבחון את התמונה בכללותה.

4. שוב צודק. למה לסכן חיים יקרים של בחורים אמריקאים (שחורים ולבנים) להשליט סדר במקום שאין בו נפט?. ובענין "הסיוע" האמריקאי לישראל, לי נדמה שהמתנות האלה עולות לנו ביוקר, ומכאן לא ברור מי מסייע למי.
"אז מי אחראי לחוב?" 309482
2. מי קובע מהו "מחיר הוגן"?
"אז מי אחראי לחוב?" 309514
צרכי קיום בסיסיים ע"פ אמנות של האו"ם צריכים להכתיב שכר מינימום
ובהתאם יקבעו מחירי חומרי גלם וגידולים.

אני מעדיף שהקפה יתייקר ב- 200% ומי שמתפרנס מגידולו יקבל קצת יותר. למרבית הצער את עיקר הרווח גורפים החלאות בראש החברות שמוכרות קפה, שוקולד וכו'.

היה טוב אם לארגון מגדלי הסוכר, קפה וכו' היתה יכולת להעלות מחירים, ובכך להגדיל את הכנסותיהם של המדינות העניות.
מצד שני הרווח הגדול ילך מן הסתם לבעלי חוות הגידול ולא לפועלים.
"אז מי אחראי לחוב?" 309680
רגע, אז גרמת לגידול של, נגיד, 200 אחוז בשכרם של כל אותם עניים, ובאותה נשימה גם לאינפלציה של 200%, כי כל המחירים עלו בבת אחת. מה הועלנו? אז עכשיו העני מרוויח לא דולר וחצי לשבוע, אלא ארבעה וחצי דולר לשבוע, אבל עלות המחייה שלו עלתה גם היא באותו שיעור. במה מצבו טוב יותר כעת?
אם זה יגרום לך להרגיש טוב, אני בטוח שאפשר לשכנע את מדינות העולם לבצע פיחות מתואם בשערי כל המטבעות בבת אחת. האם זה יעזור למישהו?
"אז מי אחראי לחוב?" 310163
יכול להיות שאתה צודק וזה אכן יקרה אם המחירים יועלו בבת אחת.

אני מקווה שמדינות אפריקה יתארגנו ויצרו קרטלים (כמו בתחום הנפט) וכך יעלו בהדרגה את המחירים. אז המערב השבע ישלם יותר עבור קפה, קקאו, תה, תמציות צמחים ושאר מוצרים מאפריקה).כמו שקרה בתחום הרכב עם עליית המחירים ורכבים גדולים ובזבזניים כמעט נעלמו. רמת החיים בעולם השבע תרד באופן זניח ובאפריקה השינוי יהיה לטובה.

למרבית הצער זה כנראה חזון רחוק. מחירי הנפט ממשיכים לעלות ומחיר הסוכר יורדים. לא ירחק היום ויותר כדאי יהיה להפיק אנרגיה משריפת סוכר מאשר מנפט. תאר לעצמך שהמדינות שמגדלות קפה היו מוכרות מוצרי קפה במחירים גבוהים במקום פולי קפה בזול. מה היו עושים יצרני הקפה לסוגיו, מתחילים לגדל קפה? כובשים את אפריקה?

בישראל קרה דבר דומה עם הברום. במשך שנים ישראל מכרה כמו פראיירית ברום לכל העולם (בברום זמין אין לנו מתחרים). עד שהחליטו שנמאס להיות פראיירים והתחילו לייצר תרכובות ברום (מתיל ברומיד, חומרי הדברה, מעכבי בערה, וכו') כיום מייצרים מוצרים מגוון כימיקלים ולא רק חומרי גלם. לבריטים היו במאה ה-‏19 בתי חרושת לייצור בדים מצמר ומכותנה שהובאה באוניות. את הבדים היו מוכרים בזול להולנדים שביצעו את האשפרה והצביעה בעיר ליידן ועשו ים של כסף מכלום כאשר לבריטים היה כל הכאב ראש. עד שלאנגלים נמאס והחלו לפתח כימיה לצביעת בדים, ולהולנדים לא היה מקור לבדים זולים. כיום מרבית יצור הבדים נעשית במדינות מתפתחות ובהדרגה גם תהליכי האשפרה עוברים לשם וכך הערך המוסף של הייצור גדל.

לסיכום: לא בבת אחת ולא רק בהגדלת מחירים.
"אז מי אחראי לחוב?" 310184
המטרה אינה הזרמת כסף לרודנים ובעלי קרטלים אפריקניים, אלא השגת רווחה ביבשת השחורה. כשזה עומד לנגד עינינו, אפשר לראות שבנושא המשאבים הרבה ממדינות אפריקה הינן בעלות משאבים טבעיים מצויינים, אבל בשל השחיתות המובנית והסכסוכים הן לא מתרגמות את המשאבים לשגשוג כלכלי. לכל היותר נהנים מהם הרודנים הזמניים ומקורביהם.
למשל - בנושא הנפט - ניגריה, מעצמת נפט, הינה עדיין מדינה אפריקנית נחשלת, שלא מתרגמת את השיאים של מחירי הנפט לאיזון מצבה העגום מבחינת חובות, בזבזנות ושחיתות.
רק רפורמות מבניות בשלטון ובכלכלה שהפכו מדינות רבות ללא כל משאבים למשגשגות כלכלית באסיה ואירופה המזרחית (ואולי גם בקרוב את ישראל עם או בלי הברום), ישנו את המצב עבור ההמונים באפריקה, וישיגו את הרווחה הכללית.

מס' הצעות לשיפור המצב בניגריה:
והצעות לשינוי מבני שעומדות מאחורי מחיקת החובות האחרונה של ה G8:
"אז מי אחראי לחוב?" 310480
סוף סוף יש לי נחת ממך ...
תבורך.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים