בתשובה לגדי אלכסנדרוביץ', 26/08/04 8:34
yeeeeha 243060
רגע, לפני שעוזבים את הדיון הזה:
מעבר לתועלת הכספית או ההסברתית של הספורט, או סתם להנאה של האזרחים, מה עם ערכי המצוינות וטיפוח הגוף שהספורט מעודד?

יש מסורת פילוסופית ותיקה, עוד מימיו של אפלטון, שרואה במצוינות בספורט מטרה נעלה בפני עצמה. מעבר לכבוד הרב שגל פרידמן הביא למדינת ישראל, הוא מסמל בגופו את החתירה למתוח את גבולות היכולת האנושית, ולהצליח להיות האדם הטוב ביותר בעולם בתחום כשלהו, כל זאת בזכות מיקוד במטרה, כח רצון והתמדה (אני יודע שזה נשמע מליצי להחריד, אבל אני מאמין שזה נכון).

באופן הזה גל פרידמן משמש סמל ומופת שצריך לשאוף אליו (גם לא במסגרת פעילות ספורטיבית). סמל זה חשוב במיוחד, לדעתי, בתרבות החפיפניקית שלנו.
yeeeeha 243090
ומה עם ערכי המצוינות וטיפוח השכל? לא מזמן זכה נער ישראלי באולימפיאדת המתמטיקה העולמית. גם הוא הביא את הזהב, אבל הוא לא קיבל את עמודים 2-7 של שני העיתונים הגדולים ביום שאחרי. מקסימום הוא קיבל איזו תמונה בעמוד האחרון, ובחדשות יונית לוי כירכמה את פרצופה אל מול החנון המכמיר. הוא גם לא זכה במאות אלפי שקלים במענקים, מס ההכנסה לא מיהר להודיע שגם לו יש חלק בזכייה, ובאופן כללי לאף אחד לא היה אכפת.
אז למה פרידמן השרירי כן, והחנון לא?
yeeeeha 243092
אולי כי אולימפיאדת המתמטיקה זה לא מדד טוב להישגים מעולים בתחום הרוח בעוד המשחקים האולימפיים הם כן מדד טוב להישגים מעולים בענפי ספורט?
yeeeeha 243100
אולימפיאדת המתמטיקה היא מדד מצויין להישגים מעולים בתחום המתמטיקה. אגב, לאחרונה התפרסמה בתקשורת ידיעה על נערה שעומדת לפני גיוס. היא הייתה אמורה להשתתף בתחרות עולמית של מדענים צעירים, אבל צה''ל לא מוכן לדחות את הגיוס הכלל-צה''לי שלה בכמה חודשים לצורך העניין. כפי שהיא מציינת, אם היה מדובר בדוגמנית ידועה, או בספורטאי מצטיין, אף אחד לא היה חושב פעמיים לפני דחיית הגיוס. אבל לשלטונות בישראל לא אכפת מטיפוח תרבות השכל, ולכן שמים זין על התחרות הזאת.
yeeeeha 243148
ענית לעצמך: הנער הוא חנון, אין מה לעשות.

וברצינות, אין סתירה בין השניים. אני בהחלט חושב שצריכים לעודד ערכים של "מצוינות שכלית"‏1. אבל עדיין, האולימפיאדה היא לדעתי סמל נהדר לשאיפה להיות הטוב מכולם. מבלי לזלזל בהישג הנפלא של הנער מאולימפיאדת המתמטיקה, הוא לא באמת הוכיח שהוא החכם מכל האנשים בעולם (אולי יש סיכוי שהוא החכם מכל הנערים בני גילו). הזוכים באולימפיאדה הם באמת המהירים ביותר, המיומנים ביותר והטובים ביותר בתחומם, והם באמת מנסים לשבור את תוצאות השיאים שנקבעו בעבר כדי להוכיח שליכולת האנושית אין גבול. ויש משהו בניסיון להתגבר על מכשולים פיזיים שהוא מושך ומעניין בצורה הרבה יותר מיידית מן הניסיון להתגבר על מכשולים מנטליים.

-----
1 אני יכול לנצל את ההזדמנות, וללא כל קשר לדיון להמליץ על הסרט התיעודי המצוין "Spellbound" (לא הסרט הישן של היצ'קוק), שמספר על תחרויות איות לילדים באמריקה, שם הגמר משודר בשידור חי ברשת הספורט הגדולה ESPN, והזוכה מקבל פרס מכובד של 10,000$ ופרסום באמצעי התקשורת החשובים (כולל ראיון אצל ג'יי לנו). אני בהחלט חושב שאנחנו יכולים ללמוד מהם כמה דברים. (ניתן להשגה בספריות "האוזן השלישית", וייתכן שגם בספריות נוספות).
וגם אריק זאבי 243296
לא הוכיח כי הוא (השלישי) הטוב ביותר בתחומו. לכל היותר - בתווח המשקל שלו...
וגם אריק זאבי 243370
ואיך הוא ללא תווח (בריק)?
וגם אריק זאבי 243374
שם הוא נושם אתר.
וגם אריק זאבי 243381
אני משער שאתה מתכון לתווך
וגם אריק זאבי 243397
כמובן, אבל זאת היתה בדיחה שמקורה בתגובה שמעלי, אז פשוט לקחתי את האיות המקורי.
yeeeeha 243449
כבר ענו כאן בערך, אבל אני רוצה לחדד: "אולימפיאדת המתמטיקה" לא מקבילה לאולימפיאדה (והשם שלה קצת אופורטוניסטי). היא מקבילה יותר לטורניר נוער. המקביל הקרוב ביותר במתמטיקה לאולימיפיאדה הוא... איפה הטובים ביותר מתחרים זה כנגד זה, ורואים מי הכי טוב? באקדמיה. וה"זוכים" באקדמיה (החוקרים המצטיינים) כבר מתוגמלים במגוון דרכים, אם כי אתה יכול לומר בצדק שהם מקבלים הרבה פחות תקשורת מספורטאים מצטיינים.

האמת, ההשוואה בין הצלחה בינלאומית בספורט יצוגי לבין הצלחה בינלאומית באקדמיה היא מעניינת. כמעט כל דבר טוב שאומרים על הספורט, נכון גם לאקדמיה (חוץ מטיפוח הבריאות; אבל ממילא זה, ברמות הגבוהות של הספורט, כבר לא משהו; ומצד שני, לזכות הספורט יאמר שברובו הוא נגיש גם לצופים שלא עוסקים בו): שם טוב לישראל בגויים, עידוד הוגנות, עידוד השקעה. המקום שבו הם שונים, במבט ראשון, הוא בחשיבות: ספורט הוא רק משחק, והאקדמיה היא "הדבר האמיתי". לחלק גדול מהאקדמיה אכן יש השלכות מעשיות על כולנו: הנדסה, ביולוגיה, רפואה, משפט ועוד. אבל חלקים אחרים - פיזיקה ומתמטיקה בסיסיות‏1, ומדעי הרוח - קשה לענות "בשביל מה זה טוב", חוץ מאשר שזה טוב וזהו (או לחילופין, שזה לא טוב). אולי ההצדקה שיש, אם יש, להשקעה ציבורית בהם, דומה להצדקה שיש, אם יש, להשקעה ציבורית בספורט.

1 כן, כן, יום אחד עלול להתברר פתאום שלטופולגיה טרנס-פיניטית מעל חוגי אופנהיימר יש השלכה מעשית על תנובת החסה.
שדות גולדברג 243544
"חוגי אופנהיימר "- נשמע כמו שיר של מאיר אריאל. יש דבר כזה באמת?
שדות גולדברג 243546
למיטב ידיעתי, לא.
שדות גולדברג 244028
(גם למיטב ידיעתי, אבל ממילא קים ליה בדרבא מניה)
שדות גולדברג 244030
העניין עם ההשלכה המעשית באמת קצת מעליב...
שדות גולדברג 244073
אם נעלבת (בשם המתמטיקאים) ממה שכתבתי, אני מתנצל. אם אתה נעלב (בשמם) מהאמירה הנפוצה (בניסוחים רכים יותר) לפיה הצפנת מפתח פומבי במחשבים היא מה שהצדיק בדיעבד אלפיים שנות תורת המספרים, אני מזדהה.
שדות גולדברג 244105
אמירה נפוצה? ברצינות? גם בניסוחים רכים יותר לא נתקלתי בה.
מה לי נפקא מינה 244120
אפילו באייל, אני די בטוח. מישהו מדבר על כך שאין תועלת מעשית בכל מיני מחקרים (מתמטיקה, פיזיקה בסיסית, פילוסופיה) - ולפעמים אותו מישהו הוא בעד אלה, ורוצה להדגיש שתועלת מעשית אינה חזות הכל - תמיד יבוא מישהו ויזכיר שפתאום לתורת המספרים נמצא יישום, ולתורת הקוונטים גם, ושכל המדע המודרני נולד מהפילוסופיה של דקארט ובייקון. כאילו שזה מה שמשנה. לא מוּכר?
מה לי נפקא מינה 244130
ייתכן. מישהו יכול להזכיר שלתורת המספרים יש פתאום יישום בקריפטוגרפיה כדי ללמד משהו את קהלו (או סתם להפגין ידע), והוא יכול לעשות זאת כדי להצדיק לכאורה את התורה כולה, או מחקר טהור בכלל. אני חושב שאיני יכול לזכור מצבים מהסוג השני (באייל או מחוצה לו). מצד שני, ראינו כבר שהזכרון שלי לא איי איי איי.

בכל אופן, אנחנו מסכימים שהנסיון לתת "צידוק" לדיופנטוס, פרמה, גאוס והארדי ע"י RSA הוא אידיוטי. אני כן סבור שאפשר להצדיק מחקר בסיסי גם בנימוקים "תועלתניים", רק שהם אחרים.
מה לי נפקא מינה 244204
הארדי לא היה מתרתח מזעם אם הוא היה שומע שמנסים למצוא לו צידוק מעשי?
מה לי נפקא מינה 244212
אני לא חושב שהוא היה מתרגש, אבל נכון שזה לא היה לרוחו (תגובה 185956).
שדות גולדברג 243574
אה, בטח שלח את הילדים שלו לאיזה חוג.
שדות גולדברג 243575
מי שלח? לאנס ארמסטרונג?
שדות גולדברג 243578
אופנהיימר.

ארמסטרונג מן הסתם שלח את יציאות חלציו לחוג הארקטי, או למקום אחר עם טמפרטורות דומות (מה שגם מסביר ממה הארם אצלו כל כך סטרונג).
שדות גולדברג 243587
כן, רק ש<אופנהיימ>ר הזכיר לי אופניים.
שדות גולדברג 243591
כידוע, "אופנהיימר" היא המילה האנגלית לרוכב אופניים. במסגרת תהליך האינגלוז המהיר של ישראל ‏1, החלו אנשים להגיד "חוגי אופנהיימרס" במקום "חוגי רכיבה", ו"אופנהיימר" הפכה לתואר מחמיא (על משקל "סקייטר").

1 או שמא בגלל צבירת הפופולריות של הרכיבה על סוסים.
שדות גולדברג 243635
תצחק, אבל מה זה לדעתך "שיעורי ספינינג"?
שדות גולדברג 243639
(לא צחקתי על הרעיון של 'שעורי רכיבה' - הוא הגיוני, קיים, ופופולרי. רק ניסיתי לפענח את המילה ''אופנהיימר''.)
שדות גולדברג 243700
בית פתוח? תנור בית?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים