בתשובה לד''ר בר ביצוע, 20/07/04 16:31
לא על הכלכלה לבדה 234646
מעניין שאתה מציג את מדד החופש הכלכלי כחיזוק לשיטה הקפיטליסטית, היות שמדד זה מציג גם כיצד מדינות בעלות מדיניות סוציאליסטית (מדינות סקנדינוויה) עולות במידת החופש שלהן על פני מדינות אחרות.

בנוגע לדוגמה האנגלית, אתה טועה ומטעה: האנגליה מנסים לתקן חלק מהנזקים שחולל התאצ'ריזם, למשל ע"י נסיונות להלאים מחדש את הרכבת (שלפני ההפרטה היא נחשבה לטובה ביותר באירופה, ולאחר ההפרטה היא הפכה לבין הגרועות ביותר). צריך לציין גם את ניו זילנד, שלאחרונה שר הכלכלה לשעבר שלה ניסה לתרץ כאן את מעשיו וחילק שבחים לביבי. כשבודקים מה באמת היה המצב לפני הרפורמות השמרניות ולאחריהן, מתקבלת תמונה שונה. למשל מתוך אתר העוקץ:
וגם:
לא על הכלכלה לבדה 234773
"מעניין שאתה מציג את מדד החופש הכלכלי כחיזוק לשיטה הקפיטליסטית, היות שמדד זה מציג גם כיצד מדינות בעלות מדיניות סוציאליסטית (מדינות סקנדינוויה) עולות במידת החופש שלהן על פני מדינות אחרות."

מאחר ומדד החופש הכלכלי מודד את *החופש הכלכלי* ומאחר וסוציאליזם מנוגד, מעצם טבעו, לחופש כלכלי ניתן להסיק שמיקומן הגבוה של מדינות סקדינביה מעיד על כך שהם אינן סציאליסטיות יותר...

"בנוגע לדוגמה האנגלית, אתה טועה ומטעה: האנגליה מנסים לתקן חלק מהנזקים שחולל התאצ'ריזם, למשל ע"י נסיונות להלאים מחדש את הרכבת (שלפני ההפרטה היא נחשבה לטובה ביותר באירופה, ולאחר ההפרטה היא הפכה לבין הגרועות ביותר)."

התאצ'ריזם הנוראי הציל את אנגליה. בזמן שתאצ'ר עלתה לשלטון אנגליה הייתה נתונה במשבר כלכלי חמור ביותר והיתה על סף פניה ל"בנק העולמי" לקבלת תמיכה.
הפרטה היא תהליך שנועד לתקן את ההלאמה שקדמה לה. בהחלט יתכן שתהליך כזה (שהוא מיותר אם מלכתכילה לא מלאימים) יכול להתנהל בצורה משובשת מאחר והוא גם ממילא מתנהל על ידי המדינה.
בוא נניח לדוגמה שממשלת ארה"ב הייתה מלאימה את תעשיית המוליכים למחצה בארה"ב בשנת 1960. ונניח שבשנת 1998 היא הייתה מחליטה להפריט אותה. האם אפשרי שתהליך ההפרטה (המפוקח על ידי הממשלה) היה יוצר שוק בריא ודינמי כמו השוק שנוצר באופן טבעי ללא הלאמה. ברור שלא. אינך יכול, בתהליך מלאכותי, ליצור מצב של שוק חופשי ותחרות בריאה יש מאיין אבל זה בוודאי לא טיעון נגד ההפרטה כשלעצמה.
לא על הכלכלה לבדה 234900
בניגוד למקובל לחשוב, התאצ'ריזם לא שיפר את מצב כלכלה הבריטית (היא המשיכה להדרדר בתקופת התאצ'ריזם), ובנוסף לכך הוא יצר בעיות חדשות והחריף קיימות (הקיטוביות בחברה הבריטית, הפער בין עשירים לעניים ועוד בעיות חברתיות שכבר דנו עליהם בדיון אחר).
אתה יכול בבקשה לבדוק את מיקומה של בריטניה יחסית לשאר המדינות המפותחות בהקשר התמ"ג לנפש לאורך השנים?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים