|
||||
|
||||
אני תמיד חשבתי שאפרוחים זכרים מגיעים בסוף לשווארמה השכונתית על תקן "פרגיות"... מאיפה מגיעות פרגיות? |
|
||||
|
||||
בנוסף למטילות התשושות, יש כמובן גם עופות שמיועדים מראש לבשר. הם חיים בסביבה שמעודדת בכל מיני דרכים (אך בדרך כלל לא באמצעות פיטום) את גדילתם כמה שיותר מהר. אחד הדברים שעושים להם, למשל, הוא משחקי אור וחושך שמקטינים למינימום את הזמן בו הם ישנים ומגדילים בהתאמה את הזמן בו הם ערים (ואוכלים). העופות האלה גם עוברים כל הזמן תהליכי "השבחה גנטית" באמצעות ברירה מלאכותית, במטרה לעודד בהם מוטציות גנטיות שטובות לתעשייה אך רעות לבעלי-החיים. התוצאה היא תרנגולים עם פלג גוף עליון שגודלו חסר כל פרופורציה לשאר גופם ולשלד, דבר שגורם להם לקרוס תחת משקל גופם. אפרוחים זכרים שנולדים למטילות לא נשלחים בדרך כלל ללולי הבשר, בעיקר משום שאינם מעוותים מספיק בכדי שיפיקו את הרווח הרצוי למגדלים. גם תהליך השחיטה עצמו, שהעופות האלה עוברים בגיל של כ-7 שבועות, הוא יותר גרוע ממה שמקובל לדמיין. הוא מתחיל בכך שתופסים את בעל-החיים ברגליו או בכנפיו וזורקים אותו לתוך משאית הנוסעת למשחטה. הצפיפות במשאיות אפילו גדולה יותר מהצפיפות בלולים, ולמעשה העופות פשוט דחוסים שם זה בצד זה בלי שום יכולת לנוע. הם נמצאים במצב הזה לפעמים אפילו יותר מיממה, עד שבמשחטה יתפנו לטפל בהם, בלי שום אוכל ומים וכאמור בלי יכולת לזוז. הצירוף של כל התנאים הללו יחד עם הטמפרטורות הגבוהות, גורם לכך שבישראל, כאחוז אחד מהתרנגולים (כלומר כמיליון וחצי בשנה) מתים עוד בדרך למשחטה. האחרים נשחטים בישראל בשחיטה כשרה, אשר מחייבת, כידוע, שבעל-החיים יהיה בהכרה מלאה בעת שחיטתו, על כל המשתמע מכך. |
|
||||
|
||||
מאחר וגם עם עופות לבשר יצא לי להפגש, אני צריך לציין ש: א. הם יחסית חיים בתנאים מרווחים - כדי שיהיה להם מרחב לגדול ושלא יתקוטטו כל הזמן. ב. אין אפליה - זכרים ונקבות גדלים יחדיו. ג. לא זורקים אותם למשאיות אלא מכניסים אותם בקבוצות של 14 לארגזי רשת מפלסטיק שאותם מעמיסים על משאיות. (זה בהחלט לא תענוג גדול בשבילם, אבל אין שום סיבה שהם יחנקו בתהליך הזה.) ד. השחיטה של עופות היא ע"י עריפת הראש, אם אני זוכר נכון. בכל מקרה, גם עוף חסר ראש ממשיך לנוע עוד כדקה או שתיים. לא נראה לי שהוא באמת סובל. כפי שציינתי, אין לי בעיה לאכול בשר עוף. תרנגולות מטילות בדימוס לא מגיעות לצלחת שלנו אלא לכל היותר לצלחת של ידידינו ההולכים על ארבע. אין בהן מספיק בשר כדי להצדיק את עיבודן לכדי שניצל. כפי שהוצג בטלביזיה מספר פעמים, דוחסים אותן למשאיות, קופצים עליהן כדי לדחוס אותן יותר טוב ולמעשה הן מגיעות למפעל הבשר כאשר רובן מתות או גוססות. ללקוח זה לא חשוב - חתולים לא שומרים כשרות. עוד סיבה לא לאכול ביצים. |
|
||||
|
||||
המחלוקת היא לדעתי רק בסעיף ג'. גם השלכת העופות אל המשאיות תועדה והוצגה בטלוויזיה, והנתון שהבאתי בהקשר הזה (מיליון וחצי עופות מתים עוד בדרך למשחטה) הוא נתון שקל יחסית להוכיח - המקור שלו הוא משרד החקלאות בישראל. אגב, אחוז תמותת עופות בעת הובלתם לשחיטה באירופה, אם אינני טועה, הוא פחות מחצי מהאחוז בישראל. לגבי מידת הסבל בשחיטה, אני לא בטוח שהשאלה שצריכה להישאל היא האם ועד כמה סובל בעל-החיים לאחר שהוא כבר נשחט. בעיני, מה שעבר עליו עד אותו רגע היה מספיק גרוע כדי להצדיק הימנעות מוחלטת מתמיכה בתעשייה הפוגענית הזאת. ודרך אגב, לא רק עופות משליכים באכזריות למשאיות. לפני כמה חודשים התפרסם סרט שצולם לאחרונה במעבר הגבול באילת במסגרת תחקיר שנעשה על הובלת עגלים מאוסטרליה לישראל. בסרט ניתן היה לראות בבירור כיצד הפועלים עולים על המשאית שהביאה את העגלים מהנמל, תופסים אותם באוזניהם, ומשליכים אותם באוויר לתוך המשאית שתיקח אותם לשחיטה כשרה בישראל. |
|
||||
|
||||
כאמור, אני לא רק הייתי עד לאריזת עופות אלא גם השתתפתי בעצמי בתהליך הזה. אין להשוות את זה לזוועה שעוברת על עגלים, כבשים ושאר מיני בשר שמיובאים לישראל (ולעולם המוסלמי) בעודם בחיים רק כי העולם הנאור מסרב לשחוט אותם כהלכה. הרצון של העולם הנאור לרחוץ בנקיון כפיו ולהמנע מהשחיטה הכשרה, רק מגדיל את הסבל בכך שבעלי החיים נשלחים באוניות בתנאים איומים למסע של שבועות ארוכים רק כדי להשחט כהלכה בסוף התהליך. מוטב היו עושים אותם גויים נאורים לו היו מתירים שחיטה כשרה או לחלופין מסרבים ליצא בעלי חיים למדינות ששוחטות אותם כהלכה. |
|
||||
|
||||
לעניין העופות, שוב, נראה שאתה מסיק מסקנות על המצב הכללי ממקרה פרטי שהיכרת מקרוב. גם אם לא ראית במו עיניך את העופות מושלכים בפראות למשאיות (אני כן ראיתי), עדיין, כל עוד אינך מסוגל להסביר את אחוז התמותה הגבוה, כדאי לדעתי שתשקול את האפשרות שהמקום בו עבדת אינו מייצג נאמנה את היחס המקובל בתעשייה לעופות המיועדים לשחיטה. לגבי העגלים, אתה מניח בדבריך שיבוא עגלים לארץ נעשה רק (או בעיקר) מסיבות של כשרות. אני חושב שזה לא נכון. לפני כמה חודשים הוגשה עתירה לבג"ץ נגד המשלוחים החיים, ושם נאמר שוב ושוב שיבוא עגלים לישראל נעשה כי הציבור בישראל דורש לקבל בשר טרי. נציגי המדינה אמרו בין השאר כי "יבוא מקנה חי מאוסטרליה בדרך הים מהווה כיום את המקור העיקרי, כמעט הבלעדי, ליבוא בשר טרי לשטחי ישראל והרש"פ... המקורות הקיימים האחרים ליבוא בשר חי מצומצמים ביותר...". אני לא זוכר שנושא הכשרות הועלה שם כטענה העשויה להסביר מדוע יש צורך להביא עגלים מאוסטרליה לישראל. רק אחרי שזוועות המשלוחים החיים לישראל נחשפו בתוכנית הטלוויזיה "60 דקות" האוסטרלית, ומאוחר יותר נחשפו שוב בפרשת האנייה "קורמו אקספרס" שנתקעה בים במשך כשלושה חודשים כשעליה עשרות אלפי עגלים (שהיו מיועדים דווקא לערב הסעודית ולא לישראל), הופיע פתאום סיפור השחיטה הכשרה והוצג כסיבה הרשמית לכך שמדינת ישראל מתירה יבוא של עגלים מהצד השני של העולם. עד לרגע זה, אגב, אין במדינת ישראל שום תקנות להסדרת ההובלה. תוכנית הטלוויזיה "60 דקות" לא שודרה בישראל, אך ניתן לצפות בה כאן: |
|
||||
|
||||
לגבי העופות, אני חושב שאתה מבלבל את משלוחי העופות לבשר עם פינוי מטילות שפג תוקפן. (את פינוי המטילות הראו בתכנית ''עובדה'' וזה אכן היה מזעזע.) בכל אופן, אם שולחים עופות לבשר באותה דרך, זה לא תקין בעיני וחבל שלא משתמשים בדרך שאני מכיר. לגבי העגלים, אני נחשפתי לזה בעקבות הסיפור שהזכרת, ושם נאמר בפרוש שהסיבה (גם במקרה הסעודי) היא נהלי השחיטה. |
חזרה לעמוד הראשי | המאמר המלא |
מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים | |
RSS מאמרים | כתבו למערכת | אודות האתר | טרם התעדכנת | ארכיון | חיפוש | עזרה | תנאי שימוש | © כל הזכויות שמורות |