|
מהי פשרה של הנהירה העצומה כיום בעיראק אחר הפונדמנטליזם הדתי, כפי שהתבטאה בהפגנת הרבבות בעיראק אתמול בניצוח אנשי דת - דבר שיהיה על האמריקנים להתמודד איתו כבעייה מרכזית בעיראק ובעולם הערבי בכלל - ואולי באופן יצירתי יותר מאשר באלג'יר, דהיינו באמצעות השלטת גנרלים בעלי אוריינטציה חילונית (דבר שניתן לראות בו בהיבטים רבים את "המודל התורכי החילוני-צבאי" ברוח החילוניות האזרחית שהישליט אטטורק "אבי האומה התורכית" בתורכיה).
בניתוחי במאמר מדצמבר 99 המובא למעלה, כתבתי אודות [חפאז] אסאד [מיישם גישת מפלגת הבעת' החילונית/פשיסטית ששלטה בסוריה ועיראק למעלה מ-30 שנה] דברים המומחשים היטב במה שאנו רואים כרגע בעיראק ואני מצטט:
- הפנטיות הלא הכרחית בטבח האחים המוסלמים בשלב מוקדם, בשם השנאה לכל דת באשר היא, היה אולי הקטליזטור, בבחינת "אלה פני השלטון החילוני" - להתעוררות הפונדמנטליזם המוסלמי הסוחף כיום.
גם לא הופתעתי כלל מגישתו של בשאר אסאד שרבים תלו בו תקוות לחילול רוח ליברלית וסובלנית, בפרט שהאיש התחנך בבריטניה, ובעל נוהגים מערביים המשולבים היטב לזמננו, כגון שימוש אישי נירחב באינטרנט (ואולי הוא קורא כרגע את הדיון הזה ב"אייל" מי יודע, שכן קיבלתי בזמנו בשנת 2000 מספר דוא"לים באנגלית מאדם בניק בעל הידהוד צרפתי, שצילצל נבון מאד ומאופק, ובעל נימה אריסטוקרטית אדישה ואישית משהו, שרימז לנושאים מדיניים בעניין הסורי ולכורח הבלתי נמנע "למען ההיגיון או הצדק" בהחזרת הטריטוריה בגולן כולה. ואף עניתי לו בנימוס ראוי, פעם או פעמיים. יתכן שאישים ערביים-ישראלים המקורבים לבעת' ושביקרו בסוריה, יידעו אותו אישית, למאמר מהפכני זה שלא היה לחלוטין חסר השפעה ויישום בזמנו בהקשר קובעי המדיניות כאן, כגון ברק).
אכן, לא הופתעתי מהגישה האנטישמית והלוחמנית של בשאר כפי שניתגלתה לראשונה עם ביקור האפיפיור בסוריה ובגולן הסורי בסביבות פברואר 2000 , ונימשכה, אמנם בזהירות לאחר מכן, חרף האינטגרציה המערבית שלו, שכן כך כתבתי במאמרי:
"ואיזו הכשרה אידאולוגית ולקראת אילו משימות הוכוונו עמו, הגרעין הנבחר בקרב מפלגת הבעת' ויורשיו".
כך, ניכורם של ההמונים בעיראק לבעת' העיראקית כפי שהתבטא הן בביזת מוסדות השילטון, והן באיזכור כוהני דת עיראקים את רדיפתם על ידי הבעת' עם השיחרור (חרף עמדתם האמביוולנטית כלפי הכיבוש האמריקני: מחד - משחרים מעול רודפי הדת. אך מאידך גם - "השטן הגדול" הצלבני כנגד האיסלאם, גישה שהודגשה בפרט על ידי בין לאדן, בפרט במסרים ב"אל-ג'זירה" בשנה האחרונה ), ניכור זה הועצם בשל העובדה שחמולת אל-תכריתי איישה את רוב המשרות המרכזיות במדינה למעלה מ-30 שנה.
התכריתיזם העיראקי: עם בחנק אליטה ריכוזית (ראה/אי הקטע באנגלית ממכתב ששלחתי למכרה באירופה)
המאמר בגירסא יותר מאירת עיניים.
|
|