|
האמנם הרפואה המדעית1 מטפלת רק בבעיות לאחר שקרו, ולא במניעה שלהם? כמה דוגמאות נגד:
1. נדמה לי שמקובל לדבר על שתי המהפכות הגדולות שהזניקו את תוחלת החיים בחברות הטכנולוגיות במאה ה-20. השניה היא האנטיביוטיקה, המטפלת (אכן) בבעיה אחרי שזו קרתה. הראשונה היתה ההגיינה (לרחוץ ידיים וכאלה): רפואה מונעת.
2. ואולי גם המצאת החיסונים היתה מהפכה רפואית דרמטית לא פחות? רפואה מונעת.
3. אזהרות מעישון, אזהרות משיזוף, אזהרות מכולסטרול, אזהרות ממין לא בטוח...
4. ויטמינים ותוספי תזונה. ובכלל, כל הטיפול בתזונה. כאן, ורק כאן, משתתפת בחגיגה גם הרפואה האלטרנטיבית; עם ההבדל הקטן, כמובן, שהרפואה המדעית מתעקשת לא לתת המלצות ללא תיקוף מדעי.
5. לחץ דם. אני חושב שזה case study מצוין: נדמה לי שבעשורים האחרונים עולם הרפואה המדעית הוא באובססיה בנוגע ליתר לחץ דם2. משתתפים כאן ככל התותחים המפורסמים של הרפואה: רופאים ומחלקות שלמות שמתמחים בזה, תרופות על גבי תרופות, ניסויים, מחקרים, כתבי עת, כנסים... וכל זה רק כרפואה מונעת.
אבל זה case study טוב כי חסידי הרפואה האלטרנטיבית בוודאי יקפצו כאן: יתר לחץ דם הוא כבר המחלה, וטיפול בו הוא מאוחר מדי: צריך למצוא את המקור לו ("חוסר איזון"?) ולטפל שם. לבושתי3 אני לא בקי במצב הידע המדעי על יתר לחץ דם ומקורותיו. אבל אני סמוך ובטוח שבמידה שהעניין עדיין מסתורי, אלפי רופאים וחוקרים בעולם עמלו ועומלים על כך בדיוק, כולל ניסויים, כתבי עת, כנסים, חברות תרופות וכל הג'אז.
כולם (מדעית + אלטרנטיבית) רוצים ללכת למקור הבעיות, ולפתור אותן שם; כמובן, לא קל בכלל להגדיר את המקור, לא כל שכן לפתור אותו.
אני חושב שהרפואה המדעית משקיעה המון ברפואה מונעת, ועם הצלחות מוכחות. הטענה הנגדית היא, לדעתי, טעות אופטית שנובעת מההצלחות (היותר דרמטיות ופוטוגניות, ללא ספק) שלה בטיפול במצבי משבר.
1 האם יש לי סיכוי להחדיר כאן את המונח הזה? הרי רפואות טפלות פותחו במערב לא פחות מאשר במזרח, אני משער - כלומר, בכל מקום שבו המדע לא היה דומיננטי מספיק, וגם בכמה מקומות שכן: ההומאופתיה, אאל"ט, הומצאה ("התגלתה"?) בגרמניה במאה ה-19. טוב, לא חשוב כל כך.
2 ואולי ההתרשמות שלי כאן מוטה, בתור אחד שמטופל בנושא.
3 ר' 2
|
|