|
ניסוי אמפירי לא יוכל להפריך את העובדה ש A = A, מהסיבה הפשוטה שכל הניסויים האמפיריים בנויים על חוק הזהות (הטרנסצנדנטלי). הדבר נכון לדוגמא, לגבי מכניקת הקוונטים.
מן המפורסמות, שגלילאו זרק שני כדורים בגודל זהה, האחד ברזל והשני עץ, מראש מגדל פיזה1, ובכך הפריך *אמפירית* את החוק הכנסייתי (האריסטוטלי למעשה). אבל חשוב הרבה יותר ניסויו המחשבתי (ה gedanken experiment הראשון?): הוא אמר, בואו נניח שהפיזיקה האריסטוטלית נכונה, ושאכן כדור הברזל 'מושך' יותר לכיוון הקרקע מכדור העץ. עכשיו, נחבר חוט בין שני הכדורים. אפשר לראות בכל המערכת המחוברת (חוט, כדור-עץ, כדור-ברזל) גוף אחד, ולכן, מין הדין הוא, שהוא יפול מהר יותר מכדור הברזל לבדו. לעומת זאת, ניתן לראות בכדור-העץ ובכדור-הברזל שני גופים נפרדים, שחוט מחבר ביניהם. במקרה זה, ימשוך כדור-העץ, הנע לאט יותר, את כדור-הברזל הנע מהר יותר. המהירות הסופית תהיה נמוכה ממהירות כדור הברזל. זו סתירה, אמר גלילאו, וניפץ את הפיזיקה של ימיו.
1כמובן, זוהי אגדה. אם גלילאו היה עורך ניסוי כזה היתה נכונה לו אכזבה מרה; הכדור מברזל היה מגיע לקרקע קודם, משום חיכוך האויר, שהיה משפיע על כדור העץ הרבה יותר. גלילאו גילגל את שני הכדורים על מידרון משופע, ובכך הזניח את החיכוך.
|
|