דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשבוע שעבר משווה את מצב היהודים לערבים בערים המעורבות. הדו"ח נכתב בעקבות האלימות שפרצה בערים אלו בזמן מבצע "שומר החומות".
באופן כללי, מצא הדו"ח כי כמעט בכל הערים מצב השכונות הערביות קשה יותר: התשתיות מוזנחות וההשקעה בניקיון ותחזוקה קטנה יותר. בחלק מהשכונות הערביות אין תחבורה ציבורית. בעכו ובחיפה, מצא הדו"ח, המצב טוב יותר מבלוד וברמלה. גם שיעור גביית הארנונה בחיפה ועכו זהה בין שכונות יהודיות וערביות, בעוד שבלוד ורמלה שיעור הגבייה בשכונות הערביות נמוך פי כ-2.5.
הדו"ח ערך סקר עד כמה לדעת התושבים השירותים הניתנים מצד העירייה שוויוניים. 61% מהיהודים סברו שכן, לעומת 31% מהערבים. פערים לרעת הערבים נמצאו בכל הערים שנבדקו בהשקעה פר תלמיד במערכת החינוך, בכלל זה בהשקעה המיועדת ספציפית לאוכלוסיות במצוקה.
שיעור ההשתלבות בשוק העבודה אצל ערביי הערים המעורבות הוא 50% בקרב נשים ו-70% בקרב גברים. הוא נמוך בהרבה מאשר בקרב היהודים, אך גבוה בהרבה מזה של כלל ערביי המדינה (26% ו-53%). השכר הממוצע של יהודים גבוה ב35% עד 50% משל ערבים ברוב הערים המעורבות.
נוף הגליל חריגה במדדים רבים. קרוב לשליש מתושבי העיר הם ערבים. השכר הממוצע של הערבים בה גבוה משל היהודים, ב-22% (גברים) ו-17% (נשים). שיעור הזכאות לבגרות גבוה יותר אצל הערבים. בניגוד לערים המעורבות האחרות, העירייה כמעט לא מתייחסת לאוכלוסיה הערבית: השילוט, כמו גם אתר העירייה, הוא בעברית בלבד, בתי הקברות יהודיים בלבד. בעיר אין שכונות ערביות: כל השכונות מעורבות. ההסבר לתופעה זו הוא שרוב ערביי נוף הגליל היגרו אליה מישובים ערביים בסביבה, בעיקר נצרת, ומי שעשו זאת היו מלכתחילה בעלי מעמד סוציו־אקונומי גבוה, שאיפשר להם לשדרג את איכות חייהם.
|
קישורים
|