הופסקה פליטת העשן במפרץ חיפה 1617
תושבי תושבי רכסים, כפר חסידים, שער העמקים וקרית טבעון נתבקשו היום (ב') בשעות לפני הצהריים להימנע משהיה ממושכת מחוץ לבתים עקב פליטת עשן מוגברת מאזור בתי הזיקוק. פליטת העשן נפסקה בשעות הצהריים.

מנהל מחוז חיפה במשרד לאיכות הסביבה רוברט ראובן אמר שהפסקת חשמל גרמה לתקלה במתקן לייצור אתילן במפעל ''כרמל אולפינים'', וכתוצאה מכך הופנו עודפים של החומר למתקן הבעירה, דבר שגרם לעשן סמיך.

האזהרה שהוציא המשרד לאיכות הסביבה הפרידה בין אוכלוסיות רגישות לזיהום וכאלו שאינן רגישות לו. נשים בהריון, תינוקות, קשישים וחולי לב ומחלות נשימה התבקשו לא לצאת מהבתים. שאר התושבים התבקשו שלא לבצע פעילות פיזית מאומצת מחוץ לבית.

בתגובה לאירוע, פנה ראש המועצה המקומית קרית טבעון שמואל אבוהב למנהל מחוז חיפה של המשרד לאיכות הסביבה וביקש שתוגש תלונה במשטרה נגד מנהלי המפעל. גם תנועת ''אדם טבע ודין'' הגיבה בחריפות לאירוע.''שוב הוכח כי המפעלים במפרץ חיפה לא הפנימו את זכותו של הציבור לנשום אוויר נקי ... אירוע כמו זה שהתרחש במפרץ חיפה היה צריך לזכות לטיפול מונע. הציבור אינו צריך לשלם בבריאותו על מחדלים במפעלי המפרץ''.
קישורים
Ynet
הארץ
מעריב
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

אין עשן בלי אש 170628
מסיבה כלשהי אף אחת מתחנות הניטור לא גילתה את הזיהום. ברדיו שמעתי שני הסברים סותרים. ההסבר הראשון היה שהתחנות לא מתוכננות לזהות סוג כזה של זיהום, וההסבר השני היה שהזיהום התפשט "בין" התחנות ולא פגע באף אחת מהם.

שני ההסברים נראים לי משונים,ההסבר שהעשן עבר בין התחנות- בטלוויזיה אתמול הראו צילומים של איזורים ענקיים מכוסים בעשן, איך יכול להיות שאף אחת מהתחנות לא קלט את זה? בעניין הרגישות של תחנות הניטור לזיהום כזה- לא סביר שהם לא רגישים *בכלל* לסוג כזה של עשן.

אולי מישהו שיותר מבין (עמית מנדלסון?),או חיפני, יכול להסביר מה קרה כאן?
אין עשן בלי אש 170666
רוצה הסבר נוסף?
לפני כמה שנים שמעתי כי בבתי הזיקוק היה מקובל הנוהל הבא: ניקוי תקופתי של ארובות פליטה היה גורם לעננים שחורים ומבהילים של חלקיקי פיח. בתי הזיקוק נהגו לעשות פעולות כאלו בלילות, כך שאנשים לא ראו את ענני הפיח אלא רק ראו אותם בדיעבד כמשקעי פיח על החלונות והמכוניות.
האם יתכן שפליטות מזהמים חלקיקיים מן הסוג שקרה, קורות השכם והערב (לכן המוניטורים לא חשבו שזה משהו מיוחד) אבל מתוכננות לשעות הלילה. (סליחה אם זה מזכיר את הבדיחה על חללית עיראקית לשמש: "נבוא בלילה")
אין עשן בלי אש 170690
אינני מתיימר להיות מומחה בכל הקשור לזיהום אוויר.

מכל מקום, זו רק תזכורת נוספת לכך שאין להזניח את נושאי הסביבה, ושהרבה יותר דחוף לפתור את בעיות מפרץ חיפה - זיהום אוויר כבד, זיהומי קרקע ומים, חומרים מסוכנים ומסרטנים - מאשר לפנות את פי גלילות בגוש דן.
העניין בטיפול 170717
קראתי אתמול שפניה לבתי הזיקוק הובילה לתגובה שהעניין מטופל:
מאוד מטופל- הם שורפים את החומרים המיותרים להם במלוא המרץ בידיעה שזה אסור, ומזהם במקום לפנות אותם לאתר פינוי הפסולת הרחוק והיקר (רמת חובב)

מה גם- ידעתם שהשרה לאיכות הסביבה היא פרופ' יהודית נאות?
העניין בטיפול 170782
בתי הזיקוק אינם שורפים חומרים מיותרים במקום להפנותם לרמת חובב (לפחות לא זה הגורם לזיהום האמור).
הפנית דלק (ומוצריו) ללפיד (Flare) היא פעולת חרום (השמטה), המתבצעת בעת תקלה, ומטרתה למנוע סכנה (פיצוץ, שרפה) ולא להפטר מחומרים מיותרים.
כתבי אישום 260181
"המשרד לאיכות הסביבה ‏1 הגיש היום (ב') בבית משפט השלום בחיפה כתב אישום נגד חברת בתי זיקוק לנפט, חברת כרמל אולפינים ו-‏13 בכירים בחברות האלה, בגין גרימת זיהום אוויר חמור. בין הנאשמים: מנכ"ל בתי הזיקוק, ישר בן מרדכי, ומנכ"ל כרמל אוליפינים, צ'רלי שפר.
מדובר בשני אירועים חמורים של זיהום אוויר. באירוע הראשון ב-‏15 בספטמבר 2003, עקב קריסת מערכת החשמל של בתי הזיקוק המשרתת גם את מפעל כרמל אולפינים (מתקן האתילן), כיסה ענן עשן שחור את אזור מפרץ חיפה במשך כ-‏4 שעות ותושבי האזור נתבקשו להימנע משהיה ממושכת מחוץ לבתים.
אירוע נוסף אירע ב-‏5 באוקטובר 2003. אז אירעו שיבושים בהפעלת ובפעולת מערכות שונות במפעל בתי הזיקוק בחיפה ובכלל כך בהפעלה ובפעולה של אספקת הקיטור ללפידים, וכתוצאה מכך נגרמו שיבושים חמורים בשריפת הגזים בלפידים. גם במקרה זה נפלט עשן שחור לאוויר במשך כ-‏5 שנים.
כתב האישום כולל גם את המקרה הזה והנאשים מואשמים בכך שלא עשו די כדי למנוע את האירוע המסוכן."

1 המשטרה הירוקה?
כתבי אישום 260206
העובדה שהוגש ממש כתב אישום לבית המשפט, כנגד בכירים בחברות (בהסתמך על צו אישי) אומרת שמישהו באותן חברות מאד בטוח בצידקתו, והוא מוכן לקחת את הצ'אנס להתמודד מול ההאשמות בבית המשפט, או לחילופין שהתיק נפל בידי פרקליט בעל יושרה לא מקובלת, ואני אסביר את דברי:

אם יורשע בכיר כזה או אחר באחריות, פרט לסיכוי (התיאורטי, חייבים להודות) שהוא יאלץ לרצות עונש מאסר, הרי את הקנס הוא יהיה חייב לשלם מכיסו, ולחברה אסור לפצותו על כך. לעומת זאת קנס שמושת על החברה הוא חלק מהוצאותיה.
המשרד לאיכות הסביבה (לרוב) אינו משתמש בשרותיה של פרקליטות המדינה ע"מ להגיש את כתבי האישום. הוא מבצע את הפעולות באמצעות מיקור חוץ, ולמרות שאינני בקיא בפרטי ההתקשרות, למיטב ידיעתי הוא משם לפי תיקים ו(אולי) הרשעות. אי לכך אותו מקור חוץ יעדיף להשיג את מירב ההרשעות במזער ההשקעה. אחת הדרכים להשיג את זה היא בהצעה המופנית למפעל להודות באשמה, ובתמורה יימחק כתב האישום האישי כנגד המנהלים. לרוב המפעל מסכים. (טוב, המפעל לא יכול לענות, אז המנהלים עונים בשמו)

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים