חוקרים מגרמניה וקנדה פרסמו בתחילת החודש בכתב העת Demography את תוצאותיו של מחקר ארוך טווח שנערך בגרמניה, ממנו עולה כי להולדת הילד הראשון במשפחה יש השפעה שלילית משמעותית על הרווחה הנפשית (well being) הסובייקטיבית של הוריו, יותר מאשר זו של פטירת בן זוג, גירושים, או אובדן מקום העבודה.
החוקרים, מיקו מירסקילה ממכון מקס פלאנק למחקר דמוגרפי שבגרמניה ורייצ'ל מרגוליס מאוניברסיטת מערב אונטריו שבקנדה, הבחינו כי בעוד רוב הגרמנים מצהירים בגיל צעיר כי ירצו שני ילדים, שיעור הפריון בגרמניה עומד על למטה מ-1.5 ילדים למשפחה מאז 1983. החוקרים ניתחו נתוני שאלונים מהשנים 1984-2010 שנאספו מלמעלה מאלפיים תושבי גרמניה שלהם נולד ילד ראשון בתקופת המחקר. הנבדקים התבקשו, בין השאר, לדרג מדי שנה על הסקאלה 0-10 את שביעות הרצון הכללית שלהם מחייהם; שאר השאלות בשאלון לא התמקדו בענייני הורות ולידה, כך שהנשאלים לא הוטו לייפות את דיווחיהם בהתאם למצופה מהורים טריים.
המחקר מצא כי לידת הילד הראשון מפחיתה את הרווחה הנפשית ביחידה אחת בקרב כ-37% מהנשאלים, בשתי יחידות בקרב 19% מהנשאלים, וב-3 יחידות או יותר בקרב 17% מהנשאלים. להשוואה, מחקרים קודמים העלו כי גירושים מביאים לירידה ממוצעת של 0.6 יחידות ברווחה הנפשית, ואבטלה או מוות של בן זוג מביאים לירידה ממוצעת של יחידה אחת. הצניחה ברווחה הנפשית לאחר לידת הילד הראשון נמצאה גם קשורה בנטייה ללדת ילד שני: הורים שדיווחו על ירידה ברווחה הנפשית סמוך ללידת ילדם הראשון, הולידו בהמשך חייהם בממוצע פחות ילדים נוספים. החוקרים סיימו את מחקרם בקריאה למחקר נוסף, אשר יבדוק כיצד משפיעה המדיניות הציבורית על תחושת הרווחה הנפשית של הורים חדשים.
|
קישורים
|