משבר בהיי-טק: חברת קומברס פיטרה 200 עובדים 516
חברת ההיי־טק קומברס, המפתחת מערכות תוכנה וחומרה עבור שירותי תקשורת מתקדמים, פיטרה היום 200 מעובדיה בישראל, וזאת במסגרת צעדי ההתייעלות עליהם הודיעה בשבוע שעבר.

תהליך הפיטורים החל כבר הבוקר, כאשר החברה סגרה את הגישה לגגות הבניינים, שבמרביתם קיימות פינות עישון הכוללות דשא, ספסלים ופינות קפה. הסיבה לנעילות הגגות היתה חששה של החברה מהתבצרות של עובדים. במקביל, חנו בחניוני החברה אמבולנסים, שלמעט מקרה אחד נותרו מחוסרי עבודה. חלק מהעובדים המפוטרים הופנו לפגישה עם כמה חברות כוח אדם, בניסיון למצוא להם מקומות עבודה חלופיים, בעוד אחרים הופנו לסדנאות לחיפוש עבודה ולכתיבת קורות חיים. מפוטרים שביקשו הופנו לשיחה עם פסיכולוג.

קישורים
YNet
גלובס
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

22801
Boy, am I glad I'm not in Computer Science for the money..
ביקוש והצע 22802
לפי מספרים אחדים שקראתי צפויים עוד כמה אלפים טובים
למצוא עצמם מפוטרים (20K?)

ענף ההיי-טק שונה לגמרי מ MIS, מערכות מיחשוב ומידע בחברות לעומת חברות המפתחות מוצרי תוכנה.

מכיוון שגודל השוק הישראלי מוגבל ורווי, כמה בנקים, חברות חשמל וכיוב' כבר יש, והנסיון ההיי-טקי לא רלוונטי לעיבוד נתונים, לפחות לא בלי תקופת הסבה ושינוי מנטליות עמוק, ולא נראה שיקומו בקרוב חברות לפיתוח תוכנה/חומרה.

מה אם כן הסיכויים של כל המפוטרים למצוא עבודה?
ביקוש והצע 22804
דווקא סיכוי לא רע -- אם יצליחו לקבל גרין קארד.
ביקוש והצע 22831
א. עדיין יש ביקוש גדול למהנדסים, עדיין יש מוסף דרושים שמוקדש להיי טק מדי שבוע, אמנם הוא הצטמצם (לפני כמה חודשים היו 2 מוספים) אבל מספר המודעות לא קטן במידה משמעותית, השטח שלהן כן. בכל אופן מהנדס תוכנה עם ניסיון (רצוי בתחום המערכות משובצות) יוכל די בקלות למצוא עבודה (המפוטרים בתחום התוכנה מהחברה שלי מצאו די מהר).
ב. מי שביקר ביריד התעסוקה באוניברסיטת ת"א בשבוע שעבר יכול היה לראות דוכנים של חברות היי טק מפטרות ביניהן גם חברת קומברס. להערכתי לפחות חלק מהחברות מנצלות את המצב בשוק העבודה כדי להוריד את הוצאות השכר. עובד שסגר את החוזה עם החברה לפני שנה מקבל שכר גבוה. החברה מפטרת אותו ושוכרת עובד חדש בשכר של תקופת המשבר שהוא נמוך בהרבה. אני חושב שאנחנו צריכים להקים ועד.
ג. המוסד וצה"ל מגייסים.
ד. SAP, שם יש פריחה די רצינית. זה אמנם תחום משעמם עד מוות אבל מה לא עושים בשביל להמשיך לקבל משכורת...
התכנסות 22841
ע"פ הנתונים האחרונים כ 25,000 עובדים בענף ההיי-טק עובדים בחברות אשר מפסידות, מצב התעסוקה בענף ימשיך להדרדר במצב הקרוב עד ל"התכנסות": דהיינו הפיכת שוק כוח האדם של ההיי-טק לשוק "רגיל" שבו הטובים מוצאים עבודה ומרוויחים הרבה כסף, הבינוניים מוצאים עבודה והגרועים נשארים בבית...

צערי ותנחומי (עם טיפת שמחה לאיד) לכל אלו שבחרו בהיי-טק, למרות שהם אינם טובים במקצוע זה והוא אינו מעניין אותם.
התכנסות 22845
בעיקרון אני מסכים שצפוי נרמול של תנאי השכר ותנאי העבודה בענף אבל אני חושב שההערכות שלך פסימיות.
העובדה שחברה מפסידה לא מבטיחה שהיא תפטר עובדים. למעשה כל חברת סטארט אפ היא חברה מפסידה ואני לא יודע כמה מהחברות שמעסיקות את אותם 25000 עובדים תעבורנה לרווח, בתוך כמה זמן וחשוב יותר, מה המשקיעים חושבים על זה וכמה זמן הם יאפשרו לחברה להמשיך "להפסיד". בכל אופן הרבה פחות מאותם 25000 יפוטרו בסופו של דבר.

אני לא יודע מה מספר המשרות המבוקשות בתחום המחשבים כיום אבל על סמך מה שאני רואה סביבי עדיין יש מחסור לא קטן בעובדים ככה שהרבה מהמפוטרים ימצאו עבודה בקלות.
התכנסות 22851
פחות מה 25,000, לא הרבה פחות. לפי הסטטיסטיקה כשמונים אחוזים מהחברות החדשות שנוסדות פושטות רגל בשנה-שנתיים הראשונות לפעילותן עשרים אחוז מצליחות לעבור לרווח.
המשקיעים לא יסכימו לממן את ההפסדים של החברות הכושלות. אני חושש שהעידן הזה נגמר.
שמונים אחוז מתוך 25,000 הם כ 20,000 איש שעלולים להיות מפוטרים, באם הנתונים אכן נכונים. למרות שתחזית זו פסימית מאד, אפילו לטעמי.

אני מסכים שיש מחסור לא קטן בעובדים, השאלה אילו עובדים, האם יש מחסור במהנדסים מוכשרים ומנוסים? סביר להניח שכן, כפי שקיים מחסור ברואי חשבון מוכשרים ומנוסים. האם קיים מחסור במתכנתים בינוניים וחסרי ניסיון? סביר להניח שלא.
התכנסות 22852
1. הסטטיסטיקה שלך קצת בעייתית. רוב החברות שנסגרות תוך שנה שנתיים הן חברות קטנות שמעסיקות מעט עובדים (סדר גודל של 20 בזמן הסגירה) החברות הללו תורמות מעט עובדים למעגל מחפשי העבודה. החברות הגדולות שמעסיקות את רוב העובדים, לא נסגרת כל כך מהר. 80% מהחברות זה לא 80% מהעובדים.
2. לאורך זמן, 20% מהחברות הקטנות (שוב אני חושב שהמספר 10% יותר קרוב למציאות) הופכות לחברות גדולות שמעסיקות הרבה עובדים וזה מאזן את החברות שנסגרות. מבינת סדרי גודל, התרחבות קטנה בחברה גדולה (משהו בסגנון פרוייקט או פניה לשוק חדש) שקול מבחינת ההשפעה המיידית שלו על שוק העבודה לפתיחה של כמה חברות קטנות.
3. לגבי הפיטורים בחברות הגדולות דוגמת קומברס ונייס, אם תעקוב אחרי מספרי העובדים בחברות הללו תיראה שבתוך כמה חודשים המספר יעלה חזרה למה שהיה לפני הפיטורים.
4. על פי מספר הדוכנים ביריד התעסוקה שהיה באוניברסיטת ת"א לפני כמה ימים יש הרבה יותר חברות שמחפשות מהנדסים חסרי ניסיון ממשרדי רואי חשבון שמחפשים מתמחים.
נקודה ששכחתי. 22855
5. מכיוון שתכנות מכיל גם הרבה עבודה שחורה תמיד יהיה מקום גם למהנדסים בינוניים וחסרי ניסיון. לפעמים, להם קל יותר למצוא עבודה שמספקת את ציפיותיהם מבחינת שכר ועניין מאשר למהנדסים מבריקים שמחפשים את הפרוייקטים הכי מעניינים ומצפים להיות מתוגמלים בהתאם.
נקודה ששכחתי. 22859
1. הטענה שלי היא שמידה מסוימת של עשרים וחמישה אלף העובדים הללו יאבדו את מקום עבודתם, לא טענתי כלל שהם מועסקים בחברות "חדשות", אלא הם מועסקים בחברות ללא רווחים עם תזמ"ז שלילי, סביר להניח שחלק מהם יאבדו את מקום עבודתם.

2. הטענה שלך לגבי ההתרחבות נכונה, אבל ההנחה הסמויה שלך היא שענף ההיי טק עומד להתרחב, לצערי הרב אני לא חוזה התרחבות בטווח הקצר-הבינוני.

3. אשמח לדעת על מה אתה מבסס את הטענות שלך במקרה הזה.

4. *באוניברסיטת ת"א* ומה על אותם האומללים שהלכו ללמוד מחשבים במכללות? יש לי כמה וכמה חברים, שסיימו את לימודיהם במכללות ואינם מצליחים לקבל עבודה כלל.
נקודה ששכחתי. 22862
1. המצב הזה שחברות נסגרות והעובדים בהן מפוטרים היה קיים גם בתקופת השיא של לפני שנתיים, ההשפעה שלו על האבטלה בתחום היא שולית.
2. אני צופה שהענף ימשיך להתרחב הקצב ירד אבל אם יש לך רעיון טכנולוגי טוב למוצר, ואתה מצליח לגבש צוות פיתוח טוב ולשווק את המוצר יש לך סיכוי להצליח ולהפוך לחברה גדולה או להיקנות ע"י חברה גדולה. אנשים עדיין משתמשים בטכנולוגיה והטכנולוגיה עדיין מתקדמת.
3. קומברס הציגה דוחות כלכליים טובים, מזה אני מסיק שהחברה במצב טוב והיא תמשיך לצמוח. היא גם הקימה דוכן מושקע למדי ביריד התעסוקה ופרסמה מודעות דרושים עד לפני שבועיים (אני בטוח שגל הפיטורים הזה לא היה פתאומי ותוכנן כמה שבועות מראש, הוא לא נובע ממצב חירום, כאמור המאזן של החברה עדיין חיובי) ומכאן אני מסיק שהיא עדיין מגייסת עובדים (אני משער שהם יחזרו לפרסם מודעות כאלו אחרי שיושלם סבב הפיטורים). לגבי נייס, עבדתי בחברה במשך שנתיים והרושם שקיבלתי עליה הוא שזו גישת הניהול שם למרות כל ההצהרות בדבר "העובדים הם הנכס היקר ביותר שלנו".
4. נכון בוגרי חלק מהמכללות נמצאים בבעיה. הם יאלצו להתפשר בשכר, להיכנס לעבודה בתפקיד קצת פחות מקצועי ולהתקדם משם. מניסיוני, אחרי שנה או שנתיים של עבודה אין הבדל בין בוגר אוניברסיטה לבוגר מכללה. בכל אופן מצבם טוב יותר ממצבם של רוב בוגרי מדעי החברה ומדעי הרוח.
נקודה ששכחתי. 22867
מר יערי, ההשפעה של חברות שנסגרות היא שולית?
מאות חברות נסגרות עכשיו, ומעטות מאד נוצרות. המאזן הוא שלילי.

מעניין מהיכן הנתונים שמהם אתה שואב את התחזיות החיוביות שלך, אני מסתכל על המאזנים ורואה גידול בסעיף לקוחות, גידול בסעיף מלאי, קיטון בסעיף מכירות ו EBITDA הולך ויורד. אני רואה הכנסות נמוכות לעובד ומדדי יעילות נמוכים, אני רואה השקעה מסיבית בטכנולוגיות ש*לא* ניתן להרוויח מהן כסף כלל.

כסף מר יערי, הוא הדבר החשוב כאן, לא טכנולוגיה, זוגות עיניים ומספר משתמשים, ללא ספק טכנולוגית האי סי קיו והפס הרחב הם דברים חיוניים שאנשים נהנים להשתמש בהם, הבעיה היא שלא ניתן להרוויח מהן, ו*זה* מה שחשוב, לא שום דבר אחר.

אין לי הכרות מוקדמת עם חברת קומברס, אבל אשמח אם תפרט מהיכן הבטחון שהיא תשכור עובדים חדשים. פיטורים, יש להזכיר, הם לא תמיד צעדי חירום, אלא אמצעי שמטרתו להביא למקסימום את ערך המניה.
נקודה ששכחתי. 22869
מבדיקה מהירה, אני מבין בהחלט מדוע על קומברס לבצע קיצוץ מהיר במצבת העובדים שלה:

Efficiency Company Industry Sector S&P 500
Revenue/Employee (TTM) 192,317 317,248 391,282 684,212
Net Income/Employee (TTM) 39,111 44,368 84,012 101,910

אה... אפשר תרגום? 22889
לטובת אנשים שיחשבו פעמיים לפני שיירשמו לקורס "כלכלה ללא-כלכלנים", מה כתוב שם?
אה... אפשר תרגום? 22892
אני מצטער, אבל בלהט הויכוח נשכח ממני שיש אנשים שאינם כלכלנים שיכול להיות שלא יבינו את הכתוב:
מדובר במדד יעילות פשוט: פדיון לעובד.
בחברת קומברס מדובר בפדיון של: 192,317 דולר לעובד
בתחום הפעילות שלה הפדיון הוא: 317,248 לעובד
במגזר ההייטק כולו הפדיון הוא: 391,282 לעובד.
לעומת החברות שנמצאות ברשימת S&P500 (החברות הגדולות וה"רציניות") שאצלן הפדיון הוא: 684,212 לעובד.
אה... אפשר תרגום? 22912
חצי מליון דולר לעובד? וואו. כל הקטע הזה של הניצול של מרקס מתחיל לקבל צורה הרבה יותר ברורה פתאום. כמה מתוך החצי מליון האלה מקבל כל עובד, בממוצע?
אה... אפשר תרגום? 22935
"פדיון" פרושו "הכנסה" או "רווח"? האם "פדיון לעובד" פירושו "רווח לעובד לאחר קיצוץ הוצאות החברה על עובד זה" (קרי, בניכוי עלויות השכר)?
אה... אפשר תרגום? 22972
Revenue=פדיון
נקודה ששכחתי. 22938
ההשפעה של חברה בת 20 אנשים שנסגרת על שוק העבודה היא שולית ביחס לקיצוץ קטן בחברה גדולה. 90% מחברות הסטארט אפ ניסגרות הסטטיסטיקה הזו לא חדשה היא קיימת כבר שנים. כל הזמן שי זרם של עובדים מחברות קטנות, 20 פה 30 שם לחברות קטנות חדשות ולחברות גדולות שמתרחבות. פיטורים של 020 עובדים ביום אחד מאותה חברה מזעזע את שוק העבודה בצורה הרבה יותר משמעותית.
כסף הוא הדבר החשוב. אנשים וחברות ממשיכים להוציא כסף על מוצרים טכנולוגיים. מפס רחב בהחלט ניתן להרוויח וחוץ מתעשיית התקשורת יש בארץ לא מעט חברות שמייצרות עבור תעשיית הדפוס, תעשיית המוליכים למחצה ותעשיית המעגלים המודפסים, תעשיה ביטחונית מכשור רפואי ועוד המון המון. חלק לא מבוטל מהחברות הללו נמצא בצמיחה.
הדעה שלי על חברת קומברס נובעת מזה שעד לפני שבועיים היא עדיין פרסמה מודעות דרושים בעיתונים והיא הייתה ביריד התעסוקה, אני לא קונה את הטענה שהם חייבים לקצץ, הם רוצים לקצץ, ובתנאים הקיימים הם גם יכולים.
נקודה ששכחתי. 22973
הנתונים שהבאתי קודם לכן (מקורם מ'יאהו פיננשל') מראים שהעובדים של קומברס מרוויחים פחות משאר העובדים, אני לא מבין גדול בפרסום מודעות דרושים וגם לא בסקר ירידי תעסוקה, מה שאני כן יודע לקרוא אלו הם דו"חות כספיים, ע"פ דוחו"ת אלו, ההנהלה של קומברס צריכה לערוך רביזיה מקיפה בכוח האדם שלה, כי *הוא לא יעיל*. אתה יכול שלא "לקנות" את הטענה, אך אני חושב שהנתונים המובאים לעיל מוכרים את עצמם די טוב.

בנוגע לתעשיית היי טק, התעשיה תמשיך לצמוח בוודאי, אך באחוזים פחותים בהרבה מן הצפוי, דבר שיביא להערכתי לנפילה נוספת של מחירי המניות ולפיטורים נוספים.
נקודה ששכחתי. 22978
הטענה שכח-האדם של קומברס אינו יעיל לא נראית לי מספיק מבוססת. השוואה עם חברות אחרות באותו תחום אינה מספקת, לדעתי, כיוון שצריך לקחת בחשבון, למשל, את חלקן של הוצאות המו''פ מסך הוצאותיה של החברה, ומשתנה זה אינו בהכרח דומה בין חברות שונות באותו תחום.
נקודה ששכחתי. 22981
ההשוואה בין חברות שעובדות באותו תחום היא רלבנטית כאשר דנים בצימצומי כוח האדם, לא השוויתי בין חברות שונות אלא העליתי השערה בנוגע לצמצומים הנוכחיים.
נקודה ששכחתי. 22980
אני לא יודע אם כוח האדם לא יעיל או שהחברה מוציאה יותר מידי כסף (למשל על המעבר לבניין החדש ברעננה).
בכל אופן מה שתיארתי הוא בדיוק רביזיה בכוח האדם של החברה, מפטרים עובדים ותיקים שמרוויחים הרבה ושוכרים עובדים חדשים שמרוויחים פחות ובכך מצמצמים את אחד מסעיפי ההוצאות העיקריים של החברה. בכל אופן מספר המובטלים לא ישתנה במידה משמעותית מהעניין.

בעניין הצמיחה בהיי טק, אני חושב שהנפילה הגדולה כבר מאחורינו סביר שיהיו גלי פיטורים בעוד חברות ונפילות נוספות של המניות אבל הם יהיו קטנים יותר.
אבל, מה אני מבין?
נקודה ששכחתי. 22982
הנתון "פדיון לעובד" אינו אמור להיות מושפע מהוצאות (כמו מעבר לבניין חדש). החלפת כה"א, דהיינו שכירת עובדים קצת-פחות-מנוסים-אבל-הרבה-יותר-זולים יכולה לשפר את רווחיות החברה (קיטון בהוצאות), אך בוודאי לא תביא ישירות לעליה בפדיון לעובד. האין זאת כך?
נקודה ששכחתי. 22984
לפי מה שהבנתי, פדיון הוא הרווח של החברה. כלומר אם מקטינים את ההוצאות מגדילים את הרווח ובכך מגדילים את הרווח לעובד.
נקודה ששכחתי. 23470
פדיון הוא לא רווח
נקודה ששכחתי. 22983
יכול להיות שאתה צודק אגב, (אפילו סביר להניח שקומברס, וחברות נוספות, מפטרות כדי לשנות את החוזים), אבל על קומברס לצמצם במידה דרסטית את כוח האדם שלה, לפחות כך עולה מהנתונים שיש בידי.

במצב של מיתון וירידה במחזור העסקים, חל צמצום בביקוש לכוח האדם. צמצום אין פירושו שכל העובדים נזרקים לרחוב ומתחילים לקבל משכורת של 2700 ש"ח, יכול בהחלט להיות צמצום בביקוש לעובדים עם אבטלה אפסית, זה בדיוק מה שקורה היום בהיי-טק: חל צמצום בביקוש וירידה בשכר, אך כל מי שמפוטר מוצא לעצמו משרה. נכון משרה רווחית פחות אך עדיין משרה.
מהנדסים מובטלים לא נראה פה בטווח הקרוב, אך מהנדסים שמרוויחים פחות - בוודאי.

בנוגע לנפילות בהיי-טק, השוק נמצא עדיין בחוסר וודאות מאד גדול, אני הייתי פונה לניתוח טכני בשלב זה כיוון שקשה לחזות באמצעים הרגילים את העתיד, אני פסימי, אבל מה אני מבין?
נקודה ששכחתי. 22985
מה אני קורא פה - יש בידך אמצעים לקריאת העתיד?
ועוד דרך ניתוחים טכניים (המשולים לנהיגה בעזרת המראה בלבד)

הניתוח הטכני הכי טוב שאני מכיר הוא זה של הג'ורנאל שמשתמש בלוח מטרה, חיצים וטבלת המניות...
(טוב ויעיל כמרבית מנהלי הכספים)
נקודה ששכחתי. 23035
הביקורת הרבה על האנליסטים ומנהלי הכספים היא מוצדקת חלקית. כשאתה מקבל עצה בנוגע למה לעשות עם הכסף, צא מנקודת הנחה שמטרת היועץ היא לא דווקא להגדיל את שווי תיק הנכסים שלך. כך היועץ בבנק יפנה אותך לקרנות של הבנק, הברוקר יפנה אותך לחברות שהוא החתם שלהן ומנהל הכספים יפנה אותך לחברה שבה הוא גם מושקע.

כשאתה משתמש בכלים לניתוח פיננסי *בעצמך*, ולא סומך על יועצים, הכלים הללו מתגלים כמאד מדויקים ומאפשרים לחזות את העתיד בצורה טובה, הרבה יותר מאשר לוח החצים הנ"ל.
אבל לא בהכרח 23043
אפשר לשכור את שרותיו של יועץ השקעות או יועץ פיננסי (שאגב בארה''ב מצריך עמידה במבחן ממשלתי ורשיון מיוחד) וששכרו איננו נקוב באחוזים מהתיק או מהרווחים אלא השכר מנותק ממך - תשלום קבוע מראש. בנוסף היועץ עובד עמצאית ואינו משוייך עם חברת השקעות מסוימת כך שאין לו תמריץ לדחוף מוצרים שלה והמימד העקרי שלו זה לשמור על תשואה טובה ללקוחותיו, כדי למשוך אחרים.
נקודה ששכחתי. 22986
אני לא כל כך פסימי.
אני חושב שירידה בשכר (כל עוד לא מדובר בשכר שלי כמובן) טובה לענף.
מצד אחד הייצוב בשוק העבודה יאפשר לחברות להתרומם יותר בקלות. מצד שני המשבר נשאר ברובו בתחומי התקשורת והאינטרנט מה שמאפשר לחברות בתחומים האחרים להתפתח בתנאים יותר טובים.
התכנסות 22864
אני מסכים איתך.
אבל הדגש הוא לא על המפוטרים. אלא על אלו הנכנסים לשוק העבודה בכל שנה. אלה הם הנפגעים העיקריים. כי לפחות למפוטרים יש ניסיון ברזומה.
הגידול במספר בוגרי לימודי ההיי טק רק הולך וגדל, והוא באופן טבעי ''קולט'' מאוחר את גרף היצע מול ביקוש הבעייתי משהו. גם התגובה לנקודת השיוויון בין ההיצע והביקוש דורשת זמן להתארגנות והערכות מחדש.

כמוך, צר לי על אותם אלו שבחרו בהיי טק למרות שהם מאוד לא אוהבים את מה שהם עושים. ועכשיו גם הכסף הגדול - ההולך ונמוג - לא מפצה.
התכנסות 22942
האנשים הללו לרוב לא נשארים במקצוע יותר מדי זמן. הם מנצלים את הידע הטכנולוגי ונקלטים בעבודות מסביב לתפקידי הפיתוח עצמם. תפקידים בתחום משאבי אנוש, שווק וכו'. בסך הכל המצב הנוכחי יספק לאנשים שעוסקים בפיתוח ושונאים את העבודה שלהם, עוד תמריץ לעבור תחום.
למה צריך כסף גדול? 23094
מה רע בסתם פרנסה מכובדת?

כשהתחילה הפריחה בהיי-טק אני שמחתי על כך שסופסוף מקצוע יצרני ומוטה-יצוא כזה יהפוך להיות פופולארי . אנשים ילכו, במקום ללמוד משפטים, ללמוד מקצוע יצרני... והתועלת למדינה אינה מוטלת בספק.

הבעייה היא הפריחה של הבועה ותאוות הבצע שדי העבירה אנשים על דעתם. השוק עכשיו לא יתמוטט, הוא בסה"כ יחזור לשפיות.

רציתי לכתוב על כך מאמר ל"אייל" בתקופת השיא של הבועה אבל לא הספקתי והכל התמוטט. :) . אולי המאמר עוד יגיע...

- אסף
חברות חדשות ימשיכו להיפתח. 22833
אחד המכשולים העיקריים שעמדו בפני מי שרצה לפתוח חברות היי טק שמבוססות על מהנדסי תוכנה ואלקטרוניקה היית בעיית השכר, גיוס הון ראשוני אמור להספיק לתקופה מסוימת. בשכר המקובל התקופה הזו קצרה בנוסף. התחרות המשוגעת על כוח אדם יצרה מצב שעובד מחליף מקום עבודה כמעט כל שנה ובעצם בצוות פיתוח כל כמה חודשים מישהו עוזב, מישהו אחר בא (בשכר גבוה יותר) צריך להכשיר אותו וכן הלאה זה גורר עיכובים בלוחות הזמנים של הפיתוח (שנוספים על העיכובים שנובעים מזה שמי שמרכיב את לוחות הזמנים לא ממש יודע מה הבעיות שיתקלו בהם).

בתנאים שנוצרו בעקבות המשבר, השכר נמוך יותר, עובדים לא ממהרים להחליף מקום, ומשקיעים יכולים להקים חברה ולגבש צוות פיתוח יותר בקלות.
חברות חדשות ימשיכו להיפתח. 22836
בקיצור, מהנדסי התוכנה בדרכם להיות פרוטלריון תעשייתי הנרמס תחת רגליהם של בעלי הון תאבי בצע?
משהו כזה, כן. 22837
מתי זה לא היה כך?. 23093
פרט לכמה מאות אנשי סטארט-אפ ועוד כמה אלפים שהצליחו להרוויח מאופציות רווחיות סכומים של , נגיד, עד מאות אלפי דולרים, אני תמיד קראתי לעובדי ההיי-טק ''פרולטריון צווארון-לבן''.

אין בושה בכך, הפרולטריון הזה הוא הלחם והחמאה של התעשייה היצרנית הגדלה במהירות הזו. אבל רצוי שאנשים ידעו מה מצבם האמיתי.

- אסף
מתי זה לא היה כך?. 23098
פרולטריון, על פי מרקס, הוא שכבה של אנשים שאין להם כל הון. אין בידיהם שום אמצעי יצור, והם חיים, פחות או יותר, מהיד לפה. זה לעומת הדבר-הזה-שאינני-זוכר-את-שמו שמתחת לפרולטריון, שלהם אפילו אין מספיק כדי לדאוג לצרכיהם הבסיסיים (כלומר מזון). מכך יוצא שאנשי ההיי-טק, שהרוויחו משכורות נאות עד מאוד, לא יכולים להיות פרולטריון.
מתי זה לא היה כך?. 23100
אינני בקיא בכתביו של מארקס, אך אמרו לי שהמילה "פרולטריון" מגיעה השורש "להתרבות". כלומר הם השכבה הגדולה ביותר.

עובדי ההיי-טק אינם מחזיקים באמתחתם אמצעי ייצור (גם אלו שמחזיקים אופציות או מניות בחברתם ברובם אינם מחזיקים אף חלק משמעותי). גם הטענה שהם מחזיקים "הון" היא לא בדיוק נכונה. לרובם יש דירה (עם משכנתא) ומכונית (ששיכת לחברה) ותו לא...

אלא מאי ? אם מאמינים לרטוריקה שבתחומים כמו תוכנה , אמצעי-הייצור נמצא במוחם של העובדים אשר מחזיקים ידע , אז במידה משסויימת הם אכן מחזיקים באמצעי-ייצור מסויים. אבל לדעתי רובם הגדול (וזה הולך ומתחזק ככל שהחברה בה הם עובדים גדולה יותר) לא "מחזיקים" בו במידה כזו שתאפשר להם ללכת ולפתוח "מפעל" בפני עצמם.

השאלה אם אשת תוכנה מחזיקה "אמצעי ייצור" היא שאלה מעניינת, אבל לא החשובה ביותר לטענתי.

לעומת זאת אינני חושב (תקן אותי אם אני טועה), שאנשי פרולטריון בהכרח חיים מן היד אל הפה. גם בתקופת מארקס היו אולי פועלים בכירים יותר שהרוויחו טוב - האם בהכרח לא היו פרולטריון ? האם זו דרישה הכרחית מהגדרתו את המילה "פרולטריון" או שזה היה המצב בתקופת מארקס?

לסיכום, טענתי היא שבתוך התעשייה המתוחכמת, השכבה הגדולה מאד הזו , היא עדיין חסרת "אמצעי ייצור" , חסרת עצמאות, נתונה לגחמות של בוסים ובעיקר בעלי החברות ("בעלי ההון") , ומהווה את עמוד השדרה של התעשייה , ובכך לדעתי ראוי לקרוא להם "פרולטריון" גם אם הם מרוויחים משכורת נאה (אשר לרובם היא , כרגיל, עדיין לא מספיקה...).

- אסף
מתי זה לא היה כך?. 23136
אמצעי יצור הם, כמובן, כסף, ולא שום דבר אחר. אולי אין להם מספיק כדי להקים מפעל, אבל חנות קטנה, או איזה חברונת מזערית, דווקא כן. על כן הם אינם פרולטריון על פי הגדרותיו של מרקס. פועלים בכירים, אם היו כאלה, היו שייכים למעמד הבינוני, ולא למעמד הפועלים, ועל כן לא היו פרולטריון.
רבות אפשר ללמוד מביקורתו של מרקס על תוכנית ריגה (תוכנית ריגה הייתה אמורה להפוך את גרמניה למדינת רווחה, פחות או יותר). הוא אמר שאם ינתנו כך אמצעי יצור (כלומר כסף) לפרולטריון, הרי שיש בכך את דחיית המהפכה, ולכן מדובר בדבר רע.
מתי זה לא היה כך?. 23141
מרקס לא כל כך קישר בין המשכורת להגדרת
הפרולטריון .צדקתה בחלק הראשון המגדיר את
הפרולטריון כשכבה שאיננה מחזיקה בהון ובאמצעי
הייצור והדבר היחידי שיש לו מה להציע ולמכור זה
את הזמן שלו, מה ששולל את החופש שלו והופך אותו
לגלגול המודרני של העבד.

מנכ"ל במשכורת של 6 ספרות חדשיות עדיין נחשב
פרולטריון מבחינה מסוימת, משום שהוא שכיר זמני.
יתרונו היחסי והאולי מדומה של השכיר היא יכולתו להתפטר
מיוזמתו.
עוד 600 בדרך החוצה. 80201
כמו שפורסם בעיתונות, אתמול קיבלו כל עובדי החברה דואל מהמנכ"ל שמספר על הפיטורים הקרובים, 600 עובדים בארץ ועוד 600 בחו"ל.

הנחמה שיש לי עבור המפוטרים (שיתכן שגם אני בתוכם) היא שהמצב בשוק העבודה הרבה יותר טוב מאיך שהוא נראה.
עוד 600 בדרך החוצה. 84419
האם אתה בסוף ברשימות או לא?
עוד 600 בדרך החוצה. 84452
תהליך הפיטורים בקבוצה שלי נגמר ואני לא מפוטר, אבל כבר מתחילה להתרוצץ שמועה על גל נוסף של 900 עובדים בינואר הקרוב...
עוד 600 בדרך החוצה. 84461
אז מה בסוף? עם מי ברגמן יאכל צהריים?
עוד 600 בדרך החוצה. 84462
הודעה חשובה
===========
רק רציתי להגיד שאני לא מקור מידע רלוונטי, אני ניזון מהעיתונות ומשמועות לא מבוססות, אני כאן רק 4 חודשים ואין לי מושג מי נגד מי וכל מה שאני כותב זה כנראה שקרים מרושעים שהופצו ע"י מתחרים ונועדו לזרוע בהלה בקרב העובדים המסורים של החברה הטובה ביותר בעולם, ואין קשר בין ההודעה הזו לרצון הכן שלי לשמור על מקום עבודתי האהוב.
עוד 600 בדרך החוצה. 84550
השמועה שראיתי בגלובס טוענת שברגמן החליט להגיע ליעד של 2000 עובדים בחברה. (ז"א אכן עוד גל פיטורים מאסיבי, אם השמועה נכונה).
בוודאי תתעניין לדעת שאני עובד בחברה כבר קרוב לשנתיים (וגם אני עברתי את היום בשלום, אחרי שאמש שבתי מדרום אמריקה).
עוד 600 בדרך החוצה. 84557
ועד עכשיו, למרות ההכחשות החוזרות ונשנות של קומברס, גלובס בכלל והכתבת הדס גייפמן בפרט, לא טעו.
עוד 600 בדרך החוצה. 84559
בכלל, בגלובס יש המון עיתונאיות מעולות.
עוד 600 בדרך החוצה. 184886
נכון אבל פחות.
פחות טובות או פחות עיתונאיות? 184937
פחות אביבה 184943
עוד 600 בדרך החוצה. 84620
השמועה הנ"ל פורסמה כתגובה אנונימית.
מעבר לכך, גייפמן דיברה על פיטורים נרחבים במחלקה שאוחדה עם זו שלי. בסה"כ פוטרו 3 בכל המחלקה (ואני מקווה שלא יהיו יותר בהמשך).
והיום גם אני בחוץ... 184751
:-( 184818
בהצלחה במציאת מקום חדש. 184861
Intel Inside 407340
חברת אינטל עומדת לפטר כ 10,000 עובדים, כ 700 מתוכם בארץ, מה שלא הביא אותה להפסיק (או לפחות להקפיא) את הקמפיין "מהנדסים(/הנדסאים/טכנאים) רוצים לשמוע איך נשמעת הזדמנות של פעם בחיים?" (אם כי יש לציין ש(כנראה) הקמת פב 28 גם היא אינה צפויה להיפסק או להיות מוקפאת.)
Intel Inside 407348
גם לפי הקישור שהבאת לא ברור כמה עובדים יפוטרו בישראל, אם בכלל והמספר 700 הוא בהנחה שהפיטורים יהיו באחוזים שווים בכל החברה. לפי YNET, "רוב המשרות שיקוצצו עוד השנה יהיו בתחומי ההנהלה, המכירות וטכנולוגיות המידע. ב-‏2007 יכללו הפיטורים גם עובדי ייצור."
Intel Inside 407351
ולכן המשפט המוסגר בסוף תגובה 407340 .
עדיין, אני חושב שלפחות מטעם של "מראית עין" עדיף היה לאינטל להקפיא את הקמפיין לגיוס עובדים, לפחות לכמה ימים.

____
"רוצים לשמוע איך נשמעת הזדמנות של פעם בחיים להיות מפוטרים, לא השנה, אלא רק בשנה הבאה?" לי זה לא נשמע מפתה מדי.
Intel Inside 407349
לפני כמה מערכות בחירות היה שלט ענק ביציאה מפתח תקווה הקורא להצביע עבור פנינה רוזנבלום. הבחירות הסתיימו, גברת רוזנבלום לא הצליחה לעבור את אחוז החסימה אבל השלט נשאר שם עוד מספר שבועות.
Intel Inside 408054
זה מיקרה טוב; עד לפני שנתיים היתה כתובת גדולה במקום מסויים:
"ברק! אחריך לשלום". המילה ברק היתה מחוקה בקו ותחתיה מישהו כתב פרס.
Intel Inside 408186
כתובת גרפיטי שונה מהותית משלט פרסומת (שמן הסתם עלה כסף רב). אני מתלבט בין שני הסברים:
1) הגברת רוזנבלום שכרה את השלט במבצע "שלם עבור חודש וקבל 6 שבועות".
2) לחברת השלטים לא היה קליינט אחר תקופה מסויימת, אז היא השאירה את השלט הישן.
Intel Inside 408199
3. הגב' רוזנבלום הימרה על בחירות חוזרות.
Intel Inside 408201
4. הגב' ר. היא גם מותג מסחרי. לא מזיק לעסקים.
Intel Inside 408734
בשלהי שנת 2000 עדיין התנוסס סמוך לתחנה המרכזית של רחובות שלט ענק עם הסיסמא "חיים חדשים להסתדרות". לא יצא לי לבדוק מאז, אבל אין שום סיבה לחשוב שהחליפו אותו מאז. מקסימום הוא דהה למוות.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים