מומחים למדעי המוח בפלורידה הצליחו להשתמש ברישום גלי מוח כדי לזהות אותיות ומספרים שעליהם חשבו 2 נסיינים. במחקר הושתלו אלקטרודות היישר על קליפת המוח של הנסיינים לשם קליטת אותות חזקים ומוגדרים. משתתפי המחקר הוצבו מול צג מחשב שחובר גם הוא לאלקטרודות והפעיל תוכנה לניתוח האותות החשמליים שהתקבלו. על הצג הופיעו אותיות או מספרים מסוימים; בכל פעם שהוצגה אות מסוימת, המשתתפים התבקשו להתמקד בה, והמחשב רשם את פעילותו המוגדרת של המוח ברגע זה. לאחר שהמחשב כייל את רישומי גלי המוח השונים, הוא הצליח לזהות ולהציג אותיות עליהן חשבו המשתתפים. מכיוון שהליך השתלת האלקטרודות דורש ניתוח חודרני בגולגולת, המחקר התקיים במסגרת טיפול של שני חולי אפילפסיה שכבר היו תחת ניטור בשיטה זו לשם זיהוי פעילות מוח בעת התקפים.
לדברי החוקרים הממצאים הם עדות להתקדמות לקראת יצירת ממשק אדם־מכונה. התקדמות כזו יכולה להוביל להתפתחויות טכנולוגיות שיועילו בין היתר לנפגעי עמוד שדרה, חולי ניוון שרירים ובעלי איברים תותבים. ממצאי המחקר הוצגו בכנס השנתי של American Epilepsy Society.
פרופ' אילון ועדיה, העומד בראש מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח של האוניברסיטה העברית, מזהיר שפיתוחים כאלה עלולים לשמש גם לצרכים צבאיים או מדיניים פסולים, כמו קריאת פעילות מוח כדי לפענח מחשבות.
|
קישורים
|