צפון קוריאה הסכימה היום (ג') לסגור תוך 60 יום את מתקן הגרעין המרכזי שלה, ובהמשך לחסל גם את יתר תשתיות הגרעין שבשטחה. בתמורה, היא תזכה לסיוע כלכלי ויופסק הבידוד המדיני בו היא שרויה.
ההסכם הושג לאחר שלוש שנים של שיחות בין צפון קוריאה לבין ארה"ב, סין, יפן, דרום קוריאה ורוסיה, וכחצי שנה לאחר שצפון קוריאה ערכה ניסוי גרעיני, שבגינו הטילה עליה מועצת הביטחון סנקציות כלכליות.
על־פי ההסכם, צפון קוריאה תאטום תוך 60 יום את הכור הגרעיני המרכזי שלה שביונגביון, ותאפשר לפקחים בין־לאומיים לבקר במקום ולוודא כי אכן עשתה זאת. במועד מאוחר יותר היא תהרוס את הכור באופן מלא, ותסגור את שאר מתקני הגרעין שברשותה. בתמורה, היא תקבל מארה"ב 50 אלף טון של דלק וגז, ולאחר שהכור ייסגר סופית, תקבל 950,000 טון נוספים. כמו כן, ארה"ב תמחק את צפון קוריאה מרשימת המדינות התומכות בטרור, תסיר את הגבלות הסחר שהטילה עליה, ותחדש את היחסים הדיפלומטיים איתה; טרם נקבע תאריך לביצוע צעדים אלה. ההבנות שהושגו קוראות גם לחידוש היחסים בין צפון קוריאה ויפן.
כריסטופר היל, ראש צוות המשא־ומתן האמריקאי, אמר כי מדובר ב"צעד ברור קדימה", אך הדגיש כי זהו רק ראשיתו של התהליך. שר החוץ היפני, טארו אסו, אמר כי אין ערובה לכך שההסכם, גם אם ייחתם, יקויים. שמעון פרס אמר כי ההבנות שהושגו מוכיחות כי לסנקציות בין־לאומיות יש השפעה, אך הוסיף: "אני לא בטוח שצעדים אלה ישפיעו על איראן או יעזרו במקרה של איראן, אבל חשוב שהקהילה הבינלאומית תציג חזית אחידה מול האיראנים בעניין הסנקציות הכלכליות, וזה גם מוכיח שיש אופציות אחרות, ולא רק החלופה הצבאית".
|
קישורים
|