נחנך המקלט הראשון במדינה לנוער הומו-לסבי 1127
אתמול (ד'), נחנך בתל אביב מקלט "דרור" המקלט הראשון לבני ובנות נוער ישראלים הומוסקסואלים, לסביות, ביסקסואלים וטרנס ג'נדרים עד גיל 18 שסולקו מבתיהם על רקע נטיותיהם המיניות.

מקלט זה פעיל כבר מחודש מאי ומשמש כתחנת מעבר לתקופה של עד 6 חודשים לאותם נערים ונערות. בתקופה זו, הם עוברים תוכנית שיקום הכוללת לימודים, הכנה לצה"ל ורכישת מקצוע שבסופה חלקם חוזרים למשפחותיהם (בהסכמת שני הצדדים) וחלקם פותחים בחיים חדשים ללא התערבות המשפחה.

מימון המקלט מתקבל ברובו ממשרד העבודה והרווחה (כ-‏700,000 ש"ח לשנה), עיריית ת"א ועמותת על"ם. הוא הוקם לאחר תקופת הכנה של כשלוש שנים אך העליה בשיעורי ההתאבדויות של צעירים הומו־לסביים זרזה את הקמתו. בעיה קשה שעליה לא עונה המקלט היא העובדה שאינו קולט צעירים מעל לגיל 18 ואינו עונה על בעיית הצעירים הפלשתינאים שבורחים משטחי הרשות בשל התנכלות הסביבה לנטייתם המינית.

תושבי נווה צדק לא קיבלו את החלטת פתיחת המקלט בברכה. הם הפיצו עלונים בהם נכתב: "שומו שמיים על הנעשה בעירנו" וטקס הפתיחה עצמו הופרע ע"י תושב שתקע בשופר.
קישורים
וואלה
קהילות ההומואים והלסביות בישראל - רשימה של האתרים הרשמיים
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

ואני אומרת 86956
ישר כוחם (של עיריית ת''א ועל''ם, לא של תושבי השכונה).
ואני תוהה 86957
מה עם מי שסולק מביתו על רקע אחר?
ואני תוהה 86958
אז גם אותו צריך לקלוט, מה זאת אומרת?
ואני תוהה 86962
מתי ייחנך המקלט המתאים? (אם התשובה היא "כבר יש כזה", אז השאלה הבאה היא "מדוע הוא לא מתאים לקלוט בני נוער שסולקו מבתיהם על רקע נטיותיהם המיניות?"; אם התשובה היא "עדיין אין כזה", אז השאלה הבאה היא "מדוע, והאם אפשר להתאים את מקלט "דרור" גם לקליטת מי שסולקו מבתיהם על קרע שונה?")
ואני תוהה 87015
בית השאנטי הקיים כבר שנים בתל-אביב קולט בני-נוער שסולקו/ברחו מבתיהם. אני מניחה שלבני-נוער שסולקו מבתיהם בשל העדפותיהם המיניות יש צרכים עליהם בית השאנטי לא עונה.
ואני מנסה לשאול 87029
מהם הצרכים האלה, שבגללם רצוי להפריד ע"ב נטייה מינית?
ואני תוהה 87028
משום שהכל עניין של תקצוב.
לפי מיטב הבנתי מקלט "דרור" מעניק טיפול פסיכולוגי לחוסים בו. קיים הבדל (מבחינה חברתית) בין הטיפול שניתן לבני נוער ש*סולקו* מביתם בשל נטייתם המינית ובין הטיפול שניתן לבני נוער שברחו אל העולם החיצון ומהבית‏1.
בכל הנושא של הגדרת זהות מינית, רוב החברה עדיין מקובעת ומשדרת את הקבעון הלאה. כך, הפערים בין כל בני הנוער עלולים להיות עמוקים ובלתי ניתנים לגישור וכך גם הטיפול צריך להיות שונה (במקרים מסוימים גם המטפלים).

1 ההבדל הוא כמובן בהגדרות של פסיביות ואקטיביות.
ואני תוהה 87035
אבל אני שאלתי לא על בני נוער שברחו, אלא על כאלה שסולקו, אבל לא מהסיבות הנכונות.

האם את אומרת שמערכת הרווחה שותפה לקבעון עליו את מדברת, ולכן יוצרת את ההפרדה?
ואני תוהה 87036
מערכת הרווחה מודעת לצרכים השונים של בני הנוער ומודעת שלהומוסקסואלים ולחברים בכנופיות נוער צריך לתת מענה שונה. מערכת הרווחה לא יוצרת הפרדה מתוך שותפות לקיבעון אלא קיבעון זה מהווה הסבר למצב הקיים.

אתה שאלת בנוגע להתייחסות המערכת לבני נוער באופן כללי ומדוע לא תיתכן מערכת שתקלוט את כולם.

אגב, לא הבנתי למה כוונתך ב''סיבות הנכונות''.
ואני תוהה 87038
את ממשיכה לא לענות לי לגבי המענה למי שסולקו מבתיהם על רקע אחר (אלא אם אלה ה"חברים בכנופיות נוער"). אני שאלתי רק בנוגע להתייחסות המערכת לבני נוער שסולקו מבתיהם, ומדוע מתחייבת הפרדה על בסיס סיבת הסילוק: מה מיוחד ב"דרור" שלא נחוץ במקלטים האחרים לנוער מסולק?

התכוונתי כמובן לסיבות הנכונות לצורך קליטה ב"דרור".
ואני תוהה 87037
ילד שגורש מהבית בגלל שהוא הומו לא צריך אחרי זה להתמודד עם בני נוער שיגורו איתו ויתעללו בו (נפשית או פיזית) בגלל נטיותיו המיניות. הפרדה כזו מסייעת להגן על הנוער ההומוסקסואלי, לפחות עד שישתקם מהטראומה המשפחתית.
ואני תוהה 87039
א. ואם הוא הומו אבל גורש מהבית מסיבה אחרת?
ב. אז אם לא אוהבים ערבים ואשכנזים, צריך להגן עליהם במקלטים נפרדים? נקודת-המוצא נראית לי תמוהה. לא צריך להגן ע"י הפרדת המותקף, אלא ע"י הרחקת התוקף.
ואני תוהה 87198
מה שאתה מתאר הוא מצב אידיאלי של גר זאב עם כבש והומו עם הומופוב‏1. לצערנו, בחברה המערבית (לא רק הישראלית) הומוסקסואלים זוכים להתעללות שונה בתכלית מאשר בחיכוכים על רקע עדתי או דתי. התעללות כזו כוללת אלמנטים פיזיים קשים, יותר מאשר נפשיים מה שהופך אותה למסוכנת בהרבה ואת ההפרדה בשל המצב העדין לחיונית יותר. בנוסף לכך, המסגרת הייחודית עונה על צרכים פסיכולוגיים שונים מאשר לבני נוער אחרים שלא שוהים במסגרת המשפחתית שמטרתם לסייע לאותם בני נוער להשלים עם זהותם המינית ולהשתלב לאחר מכן בחברה כאזרחים תורמים.

יחסי מותקף-תוקף הם עניין בעייתי. קל יותר להבין אותו בבעייתיות של גילוי עריות.
במקרים בהם אב מתעלל מינית בבתו, המהלך הראשון שעושים שירותי הרווחה הם להוציא את הילדה מהבית. כך למעשה, היא מקבלת מסר שלילי - אם היא זו שמורחקת מהבית כנראה שבה האשמה למעשים שעברו עליה וכעת היא נענשת בגינם, כשלמעשה המטרה היא כביכול להגן על הבת. הוצאת האב מהבית גם היא אינה פשוטה משום שברוב המקרים הוא המפרנס העיקרי והרחקתו תמוטט את המשפחה מבחינה כלכלית.

1 במקרה כזה ילדים לא יסולקו מהבית גם אם הם הומואים וגם בשל סיבות אחרות.
ואני תוהה 89990
אני מניחה שיש עוד תת קבוצות של נערים שסולקו או ברחו מביתם. רק דוגמאות:

אלימות בבית
התעללות מינית
"כבוד המשפחה"
סיבות דתיות (נערים/נערות שהתחלנו, למשל)
ועוד ועוד.

מה מייחד את הנוער ההומו לסבי המצריך הקמת מוסד מיוחד יותר מאשר למשל את הנערים שחוו התעללות מינית בבית?
ואני תוהה 97286
ההתייחסות הסביבתית אליהם.
נערים ונערות שעברו התעללות, נתפסים כפסיביים וזוכים לאמפתיה (בצדק כמובן) בעוד שנערים ונערות הומו-לסביים הם אקטיביים ובמודע יוצאים כנגד נורמות חברתיות (גם להם מגיעה אמפתיה).
כתבת טלוויזיה על ''דרור'' 150922
תכנית של "מבט שני" על המקלט תשודר הערב ב-‏21:30 בערוץ 1.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים