האם כורים גרעיניים הם הפתרון לבעיית האנרגיה בישראל? 4100
שני בכירים ברשות הטבע והגנים (רט"ג) הביעו לאחרונה תמיכה ברעיון של הקמת כורים גרעיניים מתקדמים בישראל, למטרת הפקת אנרגיה נקייה ולצמצום נזקים סביבתיים.

בכנס בנושא מדע ושמירת טבע שנערך בשבוע שעבר בקצרין, הציג דותן רותם מחטיבת המדע ברט"ג את ההשפעות השליליות של מתקני הפקת אנרגיה סולאריים. לדברי רותם, מתקנים אלה תופסים שטחים פתוחים, משבשים תנועה של בעלי חיים, עלולים להשפיע על הרכב צמחיית הבר, וכאשר הם מותקנים על מאגרים הם מפריעים לעופות מים הנמצאים בהם. טורבינות רוח להפקת חשמל הן גם בעייתיות מבחינה סביבתית, בין השאר משום שהן לעיתים קוטלות ציפורים החולפות בקרבתן.

לדברי רותם, "יש אלטרנטיבות ליצירת אנרגיה נקייה, שיכולות להחליף פגיעה אנושה בשטחים פתוחים טבעיים ובשטחים חקלאיים ללא פגיעה נופית, כולל צמצום ניכר בתשתיות הולכת החשמל". האלטרנטיבה היא כורים גרעיניים קטנים ומודולוריים מדגמים מתקדמים (SMR), הנמצאים בפיתוח ובבנייה במספר מדינות בעולם.

ד"ר יהושע שקדי, מנהל חטיבת המדע ברט"ג, אמר בנושא זה: "כל עמדה של רשות הטבע והגנים צריכה להיות מבוטאת בצניעות הראויה, מכיוון שאין ברשות מומחה בנושא. עם זאת, קיימתי יום עיון בתחום עם משרד האנרגיה. להבנתי, צריך לפסול הקמת כורים שאינם מדור מתקדם. דור 4, לעניות דעתי, מספק אפשרויות בטוחות ויעילות. בכורים מהדור הזה יש אפשרות לטפל בבטחה בפסולת גרעינית. הם פולטים גזי חממה בכמויות מזעריות וכמעט ואינם תופסים שטחים פתוחים. חלק מהכורים אפשר למקם בבטחה בשטח העירוני, כמו מתקן להסקה מרכזית בבניין. לכן חובה לבחון ברצינות את האפשרות הזו, משום שהיא כנראה העתיד הבטוח והמתחשב בסביבה".

ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל ארגון גרינפיס בישראל, מתנגד לרעיון, בדומה לרוב הארגונים הסביבתיים בעולם. לדברי אייקנבאום, "מתקנים גרעיניים שאליהם מתייחסת רשות הטבע והגנים לא יכולים להתחרות עם אנרגיה מתחדשת במילוי הצרכים, לא מבחינת בשלות ומוכנות לפריסה, לא מבחינת מחירים ולא מבחינת בטיחות. אפשר לספק את כל צורכי האנרגיה של ישראל מהקמת מתקנים סולאריים במרחב הבנוי, או מהצבת פאנלים סולאריים מעל שדות חקלאיים, מאגרי מים וכבישים, כדי לשמור על הטבע. … יש להפסיק לשלוף בכל פעם מחדש מצגי שווא, המבטיחים לנו עולמות ירוקים אבל דווקא עלולים לתקוע אותנו עם המשך השימוש בגז, נפט ופחם".

עמדת משרד האנרגיה בסוגיה היא כי "תחנת כוח גרעינית (תג"ר) היא אופציה אפשרית כדי לעמוד ביעדי הפליטות לשנת 2050 והלאה, שכן לייצור חשמל באמצעותה יש יתרונות רבים, בהם הפחתה בזיהום האוויר ובפליטת גזי החממה ומידת זמינות ואמינות גבוהה. ממשלת ישראל החליטה עוד בשנת 1983 על הקמת תחנת כוח גרעינית, ואף בשנת 2010 הניעה הממשלה בדיקת היתכנות מחודשת לנושא הגרעין. ב-‏2013 הקים משרד האנרגיה מינהלה ביחידת המדען הראשי במטרה לרכוש ידע, למפות את הסוגיות ולבצע בדיקות שונות בתיאום עם הוועדה לאנרגיה אטומית, כדי להכין את האפשרות לייצור חשמל מאנרגיה גרעינית. פעילות זו תסייע לקצר לוחות זמנים אם וכאשר תחליט הממשלה על הקמת תחנת כוח גרעינית".
קישורים
בכירים ברשות הטבע והגנים תומכים בשימוש בכורים גרעיניים לייצור חשמל - הארץ
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

  XKCD Radiation chart • easy • 2 תגובות בפתיל
  ומה עם תעשיית הטקסטיל? • צפריר כהן • 2 תגובות בפתיל
  ללא כותרת • שוטה הכפר הגלובלי • 4 תגובות בפתיל
  אז אולי אצות? • ירדן ניר-בוכבינדר

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים