במערכת הביטחון גוברת התפיסה שניתן ללחוץ על המשטר האיראני בנושא הגרעין באמצעות שיבוש החיים של תושביה, בתקווה שאלו יפעילו לחץ על המשטר. כך כותב יונתן ליס ב"הארץ". ייתכן, לדבריו, כי המתקפה הדיגיטלית על תחנות הדלק שנעשתה שם לפני שבוע נעשתה על־ידי ישראל, כחלק ממערכה זו.
ליס מצטט גורם מדיני שאומר כי הציבור הבורגני והצעירים באיראן הם "בטן רכה",אינם מגויסים אידיאולוגית, מוכנים למחות נגד המשטר ויכולים ללחוץ עליו. בנאומו של בנט באו"ם לפני כחודש הוא הבחין במפורש בין "העם האיראני הפשוט" לבין ממשלתו, וטען כי הממשלה נכשלת במתן שירותים בסיסיים לאזרחים.
במתקפה על תחנות הדלק הושבתו המשאבות ברחבי המדינה למשך מספר שעות. על הצגים הדיגיטליים הופיעה הודעה להתקשר למספר טלפון. מספר זה נמצא בלשכתו של חמינאי. למעשה מה שהושבת הוא מערכת שמאפשרת לבעלי קריטריונים מסוימים לקנות דלק מסובסד במיוחד, בעוד שקנייה במחיר הרגיל (גם הוא בעצם מסובסד על־ידי הממשלה) התאפשרה.
צבי בראל טוען מנגד כי לא סביר שהאסטרטגיה של לחץ על המשטר דרך הציבור תעבוד. לדבריו הציבור באיראן ממילא נעדר אמון בממשלה, ויצא בשנים האחרונות להפגנות על רקע כלכלי; המשטר השכיל בינתיים לעמוד בפרץ, בשילוב של דיכוי אלים של המחאה עם מענה לחלק מהדרישות.
|
קישורים
|