שני מאמרים ב-TheMarker מציגים דרכים להורדת מחירי הדיור.
מירב ארלוזורוב טוענת כי אחד הגורמים המרכזיים המגבילים את היצע הדירות הוא העובדה כי הארנונה למגורים נמוכה מדי, ואינה מכסה את ההוצאה השולית של העיריות לתושב. לכן, לעיריות לא כדאי להגדיל את אוכלוסייתן, והן תוקעות תוכניות בנייה. העלאת הארנונה למגורים לגובה ריאלי (ובמקביל הפחתת הארנונה לעסקים) תשפר את המצב, וגם תתרום לשוויון בין רשויות חזקות לחלשות.
הממשלה מציעה לעיריות "הסכמי גג", שבהם מקבלת העירייה תשלום גבוה חד פעמי תמורת הוספת שכונת מגורים. אך רוב העיריות לא מעוניינות בהסדר כזה.
מאידך, העלאת ארנונה למגורים לא תהיה פופולרית, ולכן הממשלה מנסה לקדם פתרון מסובך יותר: מס על ארנונה לעסקים, שיועבר לעיריות שיגדילו את אוכלוסייתן.
בכתבה אחרת מציג סמי פרץ את הרעיון של מיכאל שראל, יו"ר פורום קהלת, להורדת מחירי הדיור: גביית מס שבח על עלייה בערך הדירה. כיום מוטל מס כזה, אך רק החל מ-4.5 מיליון ש"ח; שראל מציע לוותר על הרף. כך יגדל התמריץ של בעלי דירות למהר ולמכור אותן. גם יוזמה זו צפויה לקשיים בגלל חוסר פופולריות.
שראל מוזכר כמועמד המועדף על נפתלי בנט לתפקיד יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה. בעבר הוא כיהן במשרד האוצר תחת יאיר לפיד, והתפטר מכיוון שלא הסכים לתוכנית מע"מ אפס של לפיד.
|
קישורים
|