נשיא ארה"ב טראמפ הורה לממשלו לבחון הטלת מכסים נוספים על סין, על סחורות בשווי 100 מיליארד דולר.
זהו צעד נוסף במלחמת מכסים שארה"ב פתחה בה לפני כמה שבועות. ברקע הדברים טענות של כלכלנים שונים לפיהן סין גונבת, או משיגה באופנים לא הוגנים, קניין רוחני ויתרונות טכנולוגיים, וכן מורת רוחו של טראמפ מהגירעון המסחרי הגבוה של ארה"ב מול סין.
לפי ניתוח ה"וושיגנטון פוסט", לסין יש יותר מה להפסיד ממלחמת סחר כוללת ביניהן – היא מכרה לארה"ב ב-506 מיליארד דולר בשנה שעברה, לעומת 130 מיליארד דולר בכיוון ההפוך, כאשר כלכלת סין תלויה יותר בייצוא.
עם זאת, מציין וושינגטון פוסט, ייתכן כי לסין יש יותר משאבים להחזיק מעמד במאבק כזה. שלטונו של הנשיא שי חזק (לאחרונה הותר לו לכהן לכל חייו), כמו גם שליטתו במדיה בארצו; סין הריכוזית יכולה להקצות משאבים לתמיכה בגורמים שיפגעו ישירות ממאבק הסחר.
בארה"ב, לעומת זאת, מכסים נתקלים בהתנגדות מצד תעשיות חזקות. אחד המכסים שיצרו הד גדול ביותר הוא מכס שהטילה סין על תוצרת חקלאית מארה"ב, בפרט על סויה ועל בשר חזיר. הדבר צפוי לגרום להפסדים כבדים לחקלאי ארה"ב, שמהווים חלק נכבד בבסיס התמיכה של המפלגה הרפובליקאית. ב-2018 יתקיימו בחירות למושבים רבים בקונגרס.
מנופי לחץ נוספים של סין על ארה"ב הוא מידת שיתוף הפעולה של סין בלחץ על צפון קוריאה, וכן הגבלת הפעילות בסין של חברות כמו נייקי, דיסני ואפל.
"וושינגטון פוסט" מציין עוד כי בעצם ארה"ב לא הגדירה דרישות ספציפיות מסין, אלא רק שאיפה לאיזון מאזן הסחר. לכן, יש המעריכים כי תמורת ויתורים קטנים יחסית מצד סין, טראמפ יכריז על ניצחון ויבטל את המכסים, מבלי להשפיע עמוקות על מאזן הסחר או על עלייתה הטכנולוגית של סין.
|
קישורים
|