ב-30 מאמרים שפורסמו בו־זמנית ב-5 בספטמבר מוצגים גילויים חדשים מפרויקט ENCODE, השופכים אור חדש על מה שכונה "דנ"א זבל". ההבנה הקלאסית של הדנ"א היתה כי הוא מורכב מגנים המקודדים חלבונים. אך מזה כמה עשורים ידוע כי הגנים המקודדים חלבונים מהווים רק מיעוט מאורכו של הדנ"א. יתרת הדנ"א כונתה לעתים "דנ"א זבל", שכן היה ספק אם יש לו בכלל תפקיד.
המאמרים החדשים מסבירים לפחות 80% מהדנ"א הזה, בעיקר כמתגים השולטים על פעולתם של גנים המקודדים חלבונים. מנגנון מתגי הדנ"א התגלה לפני כ-40 שנה. אחד המאמרים החדשים קושר בין שיבושים במתגים מסוימים לבין מחלות מסוימות, בהן זאבת, טרשת נפוצה, קרוהן וצליאק.
פרויקט ENCODE הוא מטעם ממשלת ארה"ב ומוקדש לחקירת הגנום האנושי. הוא מעסיק מאות מדענים, רובם במוסדות אקדמיים בארה"ב וקצתם באירופה ובסינגפור. שישה מהמאמרים התפרסמו ב-Nature, והשאר בשני כתבי עת מקצועיים. שישה מאמרי ביקורת יתפרסמו בקרוב.
המחקר התבסס על עיבוד ממוחשב של כמות עצומה של נתונים. למעשה הוא הפיק מעין מפה מפורטת של הפעילות בדנ"א. אחד מגילויי המפתח היה כי מתגים רבים קרובים פיזית לגנים שעליהם הם שולטים - אך רק כאשר מתבוננים במבנה התלת־ממדי של הדנ"א המקופל. בעבר נחקר הדנ"א רק כשהוא פרוש לאורכו, ואז אותם מתגים נראים רחוקים מהגנים שלהם.
אחת השאלות הפתוחות עדיין היא מדוע נחוצים כמיליון מתגים לשלוט על כ-21,000 גנים.
|
קישורים
|