אתמול בצהריים הודיעו מדענים במאיץ החלקיקים LHC בצרן שבשוויץ על גילויו של חלקיק תת־אטומי חדש בעל מסה של כ-125GeV (פי 250,000 לערך ממסת האלקטרון). התגלית מתבססת על ניסויים שנערכו ב-2011 על־ידי שתי קבוצות במקביל. ניתוח התוצאות העלה את מידת הוודאות בכך שמדובר בחלקיק חדש מ-99.99%, שהניבו ניסויים קודמים, ל-99.99995%, מה שאיפשר לקבוע באופן רשמי כי אכן מדובר בחלקיק חדש. מאחר שמסת החלקיק שנמצא הינה בתחום בו ציפו לגלות חלקיק הקרוי "בוזון היגס" (114-161GeV), ההערכות הן שאכן מדובר בו, אך דרושים ניסויים נוספים כדי לברר האם מכלול התכונות התאורטיות הצפויות מתקיימות גם בחלקיק שהתגלה.
בוזון היגס הוא "החוליה החסרה" במודל הסטנדרטי, מבנה מתמטי שזוהה לפני כחמישים שנה כעומד מאחרי שלושה מארבעת הכוחות היסודיים בטבע: הכח האלקטרומגנטי, הכח החלש והכח החזק. באמצעותו נחזה קיומם של שורה של חלקיקים, ובוזון היגס הוא האחרון שטרם נצפה. אם אכן מדובר בחלקיק זה, יש בכך אישוש נוסף לנכונות האופן בו אנו מבינים את הכוחות ואבני היסוד של החומר, הבנה שעיקרה הושלם כבר לפני כ-35 שנה.
את קיומו של בוזון היגס חזו מספר פיסיקאים במקביל, בינהם הפיסיקאי הבריטי פיטר היגס, שעל שמו נקרא החלקיק, עוד בראשית שנות ה-60. החלקיק קשור במנגנון הבא לידי ביטוי בכוחות משיכה שמפעילים עותקים "וירטואליים" שלו הנוצרים ומתאיינים כל העת בכל המרחב, על חלקיקים אחרים. האפקט המצטבר המתקבל הוא הענקת מסה על־ידי מעין גרר אותו מפעיל ים חלקיקי ההיגס על כל החלקיקים אליהם הם נמשכים באמצעות הכח החלש. חלקיקים האדישים לכח זה – הפוטון והגלואון, הינם חסרי מסה.
|
קישורים
|