|
"גדל, אשר, באך: גביש בן־אלמוות", מאת דאגלס ר' הופשטטר (1979), יגיע לחנויות הספרים בימים הקרובים. מאנגלית: טל כהן וירדן ניר־בוכבינדר, הוצאת דביר.
|
|
ספרים • המערכת • יום ב', 5/9/2011, 8:51 |
|
הספר עוסק במשפטי האי־שלמות של קורט גדל, בציוריו של מאוריץ קורנליוס אשר, במוזיקה של יוהאן סבסטיאן באך, בתהליכים הגנטיים בתא החי, ונוגע בעוד מבחר רחב של נושאים. בין כולם מקשר נושא האזכור העצמי (דוגמת פרדוקס אפימנידס: "משפט זה הוא שקר"), ו"הלולאה המוזרה" (או "מדרג סבוך") שעשויים להיווצר בגללו. כל אלו מגיעים לבסוף לדיון בשאלת מהות התודעה האנושית, והיכולת למכּנה.
זהו ספר עיון, אך הוא משלב דיאלוגים קומיים בין דמויות בדיוניות - אכילס והצב, שאותם שאל הופשטטר מלואיס קרול, ששאל אותם מזנון היווני. אליהם מצטרפות דמויות נוספות. הדיאלוגים מדגימים את הנושאים הנידונים בספר, והם רוויים במשחקי מילים מתוחכמים.
(ציור: יהב מרום, עיצוב עטיפת הספר: אמרי זרטל) המתרגמים הם ממייסדי "האייל הקורא" - טל כהן הוא בעל האתר וכותב התוכנה שמתחתיו, וירדן ניר־בוכבינדר הוא חבר מערכת האתר. את העבודה על הספר הם החלו לפני 16 שנה.
ראיון של טל וירדן עם הופשטטר, לרגל פרסום ספרו "אני לולאה מוזרה", התפרסם באייל הקורא ב-2007.
ידיעה זו מטרתה לשמש במה לדיונים על הספר ועל התרגום.
המלצות על הספר, המופיעות על כריכתו
פרופ' עדה יונת, ביוכימאית, כלת פרס נובל לכימיה 2009:
בספר, המרוצף בתובנות מופלאות, עוסק דאגלאס הופשטטר במעבר מסימנים שעל פניו נראים חסרי משמעות הווייתית לתיאור ישות אנושית מורכבת ובעלת הכרה עצמית. בדיאלוגים רב משמעותיים בין גיבורים דמיוניים (כגון צב, סרטן, אכילס, ועוד) המתוארים בוירטואוזיות מקורית ומפתיעה, הוא מערבב מושגים חישוביים (קורט גדל), צורניים (מ.ק. אשר) ומוזיקליים (יוהן סבסטיאן באך) כדי לפתור את המסתורין האופף תהליכים טבעיים ומשתמש בתערובת ייחודית זו לפיצוח מהות החיים ולהתפעלות מהתלכדות הישגיהם של הלוגיקן, האמן והמלחין, המשולבים וקשורים זה בזה, "לגביש בן אלמוות מרהיב ומענג אסתטית".
הספר שזכה בפרס פוליצר כמעט מיידית לאחר יציאתו לאור, אינו קל ומצריך ריכוז רב אך הקריאה בו מהנה והסיפוק האינטלקטואלי עצום. אחד הכלים הספרותיים דרכו מועברים המוטיבים המרכזיים של הספר - הפרדוקסים המופשטים, הדילמות והשאלות הקיומיות, הוא שימוש מתוחכם ושנון במשחקי מילים, לשון נופל על לשון, חידודים, מטאפורות וביטויים מתוחכמים. על כן, במשך שנים הספר נחשב כ"חסין מתרגום".
נקל להבין את חששותיי כשקבלתי את הנוסח העברי. אך אלו התבדו ותוך ימים ספורים קראתי בשקיקה את כל 795 עמודיו. למרות חוסר היכולת לתרגם באופן חד־חד ערכי, התרגום הקולח משקף את המקור, הן בזרימה והן בהעברת הרעיונות ומשתדל לקרב את הקורא אל התוכן והתבנית המטפוריים של הספר. דוגמה מאירת עיניים ומאתגרת מצויה בדיון על מסרים המועברים בגופנו ובמוחנו בין צמתים הבנויים מנוירונים רבים: "כל עוד נשארים בדרכים ראשיות, בוודאי תצליחו לצלוח את הארץ ללא טעויות קשות. אולם ברגע שתסטו אל הכבישים הצדדיים של השומרון או אל חולות סיני, צפויות לכם הרפתקאות".
פרופ' דוד הראל, פרופסור למתמטיקה ולמדעי המחשב במכון וייצמן למדע, חתן פרס ישראל במדעי המחשב לשנת 2004:
משמח עד מאד לראות את הספר המופלא הזה מופיע סוף סוף בעברית. זהו טקסט מכונן שלא נס ליחו גם אחרי 33 שנים. הוא עמוק, משעשע, חד, ומקורי. הוא מתאים לקריאה לכל אדם אינטליגנטי, החל מאלה שמכירים היטב את באך, מעט את אשר ובכלל לא את גדל, ועד לאנשי מקצוע בתחומי המוסיקה, האמנות או המתמטיקה, הלוגיקה ומדעי המחשב.
ד"ר יובל שטייניץ, חוקר ומרצה בכיר לפילוסופיה, שר האוצר בממשלת ישראל:
יצירת מופת!
מספרי ההגות המרתקים והמפתיעים ביותר בעת המודרנית. הספר מציג בצורה מרתקת ומשעשעת כאחד את השילוב המדהים, והבלתי יאומן על פניו, בין המבנים הלוגיים והסכמתיים של המתמטיקה, המוזיקה, המוח, הציור, המחשבים, הלוגיקה, הזואולוגיה והביולוגיה, כאשר מכל אלה צומחות ועולות השאלות הפילוסופיות הגדולות: מי אנחנו? כיצד אנו חושבים? מהו העולם? האם יש תבונת על? וכדומה.
הקורא את "גדל, אשר, באך" עומד מתפעל, נדהם, ונפעם מול העולם כולו.
צבי ינאי, סופר והוגה דעות, אוטודידקט, לשעבר מנכ"ל משרד המדע, זוכה פרס ספיר:
ספר מעורר השתאות, דשן איכותי לסינאפסות של המוח; מאבני המסד של חשיבה אחרת.
אחינועם ניני, זמרת, מלחינה ומוזיקאית:
הופשטטר כותב באופן מלא הומור, שנינות ועומק על סוגיות הנוגעות לעצם התפיסה האנושית. הספר משובץ בדיאלוגים מבריקים, התייחסויות למוזיקה, ציור ומה לא... ספר להרבה שנים.
ד"ר חיים שפירא, מתמטיקאי, סופר ופילוסוף:
ספר זה ראוי להיות ספר יסוד בכל ספריה מדעית ופילוסופית שמכבדת את עצמה. הספר משמש הזדמנות מיוחדת להתנסות בחשיבה ולבקר בארץ הפלאות של המוח האנושי.
|
קישורים
תנו לגדול בשקט מאמרו של אלון עמית על "שימושים לרעה" במשפט גדל
|
|
|