במאמר בעיתון "הארץ", יוצאת אבירמה גולן נגד הבחינה הפסיכומטרית. גולן טוענת כי יכולת ניבוי ההצלחה בלימודים של הבחינה (כשהיא משוקללת עם ציוני הבגרות) היא זניחה, אך במתכונתה הנוכחית, היא מונעת מנבחנים ערביים, נבחנים בעלי מוגבלות ונבחנים מעוטי הכנסה לרכוש השכלה ולהשתלב בשוק העבודה.
לפי גולן, קיים פער של למעלה מ-100 נקודות בציון הפסיכומטרי לרעת הנבחנים בערבית ביחס לנבחנים בעברית, ההקלות הניתנות בבחינה ללקויי למידה אינן מספיקות, ונבחנים מתיכונים שאינם "נחשבים" או שאין ביכולתם לממן קורס הכנה יקר, מודרים מהאוניברסיטאות. לדבריה, "זהו מנגנון המנציח את הפערים העצומים במערכת החינוך, ולכן אינו לגיטימי". עוד כותבת גולן: " לנוכח השיח החדש הנשמע עתה בהיי־טק, בתעשייה ואפילו בממשלה, ולפיו צריך לעשות מאמץ מיוחד כדי לשלב אקדמאים ערבים בשוק העבודה - יש חשיבות עצומה לאיתור חסמים אלה ולפירוקם. מי שמעוניין בהרחבת ההשתתפות של ערבים בתעסוקה, חייב להסיר את המכשולים הנערמים בדרכם לשם."
הפתרון לבעיה, לדברי גולן, הוא לזנוח את שיטת המיון המשוקללת המבוססת על ציוני הבגרות והפסיכומטרי, ולמיין את הסטודנטים במהלך לימודיהם האקדמיים.
התפלגות ציוני הבחינה הפסיכומטרית בקרב נבחנים בעברית ובערבית בשנת 2009. (נתונים: המרכז הארצי לבחינות והערכה; עיבוד: מערכת האייל הקורא)
|
קישורים
מי צריך פסיכומטרי - מאמרה של אבירמה גולן ב"הארץ"
|