דו"ח של הוועדה לבדיקת כוח האדם הרפואי בישראל שהוגש השבוע להנהלת משרד הבריאות, צופה מחסור גובר ברופאים ובאחיות בישראל. כבר היום קטן שיעור האחיות בישראל בכ-30% מן הממוצע במדינות המתועשות והוא ממשיך לרדת. לעומת זאת, שיעור הרופאים בישראל שגילם נמוך מ-65 גבוה אומנם בכ-20% מן הממוצע במדינות המתועשות, אך הוא מלווה במחסור במומחים בתחומים מרכזיים כגון הרדמה וטיפול נמרץ, ואליהם צפויים להצטרף גם כירורגייה כללית ורפואה פנימית. יו"ר איגוד הכירורגים, ד"ר ריקרדו אלפיסי, הודה שעקב המחסור הם נאלצים לקבל "אחוז לא קטן של אנשים שלא יכולים להיות לא טייסים ולא כירורגים". באורתופדיה ובפלסטיקה לעומת זאת, קיים עודף של מומחים.
הוועדה תולה את הירידה בשיעור הרופאים בגורמים כגון נטישת המקצוע, עזיבה לחו"ל ותרבות משפטית של רפואה מתגוננת. כדי להתמודד עם מצב זה היא מציעה לעודד רופאים לעלות או לחזור לארץ, להעניק מלגות ומענקים לתחומים נדרשים ולהוסיף מקומות בבית הספר לרפואה המתוכנן לקום בצפת.
כדי להתמודד עם המחסור באחיות הוחלט לא מכבר להנהיג בישראל מקצוע חדש של סייעת לאחות, שידרוש שלושה חודשי הכשרה ועיקרו יהיה פעולות טיפול בסיסיות בחולים כגון רחיצה והאכלה.
|
קישורים
"רפואה מבוהלת" - מאמרה של טלי וישנה
|