השבוע פורסם דו"ח מקיף של האו"ם הקובע כי אף מדינה לא עמדה ביעדי שימור הטבע אותם היא קיבלה על עצמה בתחילת העשור. על סמך 15 מדדים עקריים אותם בדקו מומחי האו"ם נקבע כי לא חלה האטה בקצב ההכחדה של מיני החי והצומח וביחד עמם המשיכו להיעלם בקצב מהיר גם מערכות אקולוגיות שלמות כדוגמת שוניות אלמוגים, יערות גשם וביצות. בארבעת העשורים האחרונים חלה ירידה של קרוב לשליש במספרם של בעלי החוליות שנמצאו תחת מעקב. מיני צמחים ובעלי־חיים המשמשים את האדם נעלמו בקצב גבוה, בינהם כשישים גזעים של חיות משק שנכחדו רק בעשור האחרון.
למרות תמונה עגומה זו, מצביע הדו"ח על מקרים בהם כן היתה למחוייבות הבינ"ל השפעה. כך למשל גדל היקף השטחים המוגנים בעולם, ירד ב-40% קצב כריתת יערות האמזונס ונמנעה הכחדתם של כ-30 מיני ציפורים באמצעות פעולות שימור.
בישראל, לרגל שנת 2010, שהוכרזה ע"י האו"ם כשנת המגוון הביולוגי, מתכוון השר להגנת הסביבה גלעד ארדן להציג תוכנית לאומית לשמירת המגוון הביולוגי בכנס מיוחד שיערך בנושא בשבוע הבא בבנייני האומה. בין השאר, מציעה התוכנית הטמעה של צרכי המגוון הביולוגי בתהליכי תכנון, תוכניות לניטור שינויים בו וכן שינויי חקיקה להגנתו, לעיתים תוך מתן תמריץ כלכלי.
|
קישורים
|