מתוצאות מדגמים עולה שאזרחי צרפת דחו אתמול (א') את אישור חוקת האיחוד האירופי. המדגמים מראים כי 55% מהמצביעים הצביעו נגד החוקה האירופית. יותר מ-70% מבעלי זכות ההצבעה השתתפו במשאל העם על החוקה.
מטרת החוקה היא לייעל את תהליכי קבלת ההחלטות באיחוד האירופי. לדוגמה, כעת נדרשת הצבעה פה אחד על כל הצעה שעולה במוסדות האיחוד, ואילו בחוקה המוצעת נקבע שהחלטות מסוימות ידרשו רוב שאינו מוחלט. עוד קובעת החוקה שבראש האיחוד יעמוד נשיא קבוע במקום הנשיא התורן שמתחלף בכל חצי שנה, ולצידו ימונה שר חוץ לאיחוד האירופי.
ההתנגדות לחוקה באה הן מימין והן משמאל. בימין הצרפתי יש התנגדות עקרונית לאיחוד האירופי ובשמאל הביעו התנגדות לסעיפים מסוימים בחוקה המוצעת.
בעקבות תוצאות ההצבעה קרא מנהיג הימין הקיצוני בצרפת ז'אן מארי לה־פן להתפטרותו של הנשיא ז'אק שיראק שתמך בהצעה. שיראק אמר בתגובה לתוצאות הראשוניות: "תהליך אישור החוקה יימשך במדינות נוספות ... מטבע הדברים, החלטתה של צרפת מערימה קשיים על הגנת האינטרסים של אירופה. החלטות על הצעדים הבאים יפורסמו בימים הקרובים".
ביום ד' יתקיים משאל עם דומה גם בהולנד, וסקרים מראים שגם שם ידחו המצביעים את החוקה המוצעת וכ-57% מהמצביעים מתכוונים להצביע "לא" בקלפי. עד כה אישרו את החוקה עשר מדינות מתוך 25 החברות באיחוד.
|
קישורים
|